kapubanner for mobile
Szerző: Kovács Zita
Megjelent: 12 éve

Sülve-főve együtt: csapatépítés fakanál mellett

Egyre több cég szeretné valami különleges, a megszokottól eltérő tréninggel, csapatépítő programmal meglepni alkalmazottait. Erre tökéletesen alkalmasak a főzőprogramok, ahol élményszerűen, mégis ismerős környezetben formálhatják újra a munkahelyi viszonyokat a kollégák.

Néhány éve kezdődtek el terjedni a céges csapatépítő főzőprogramok, amelyek az elmúlt 5-6 év gasztronómiai boomjához köthetőek. A nemzetközi trendnek megfelelően először itthon is a magánszemélyek kezdtek fokozottan érdeklődni a főzőprogramok iránt, majd ez később terjedt át a corporate területre - tudatta a HR Portállal Szakács-Fehérváry Orsolya, a Chefparade Főzőiskola és Rendezvényközpont céges rendezvényekért felelős munkatársa.

Hozzátette: azt tapasztalták, hogy a vállalatok egyre inkább keresik azokat a programokat, amelyek élményt nyújtanak a munkavállalóknak úgy, hogy nem a klasszikus pszichológiai eszközöket alkalmazzák, hanem indirekt módon segítik elő a csapatépítést. Ráadásul a főzés természetes terep a legtöbb alkalmazott számára, amely a berögződött napi rutint feloldja, és kötetlen környezetben formálja újra a kollegiális viszonyokat. A program legnagyobb előnye, hogy enni mindenki szeret és főzni is (csak sokan nem tudnak róla). A résztvevők 98 százaléka élvezetes programnak tartja, hiszen az ismerős szituáció nem ijeszti meg őket és komfortosan, nem kényszeredett hangulattal vehetnek részt rajta.


Van hova fejlődni



Az egyéni főzőtanfolyamok ma már rendkívül elterjedtek hazánkban, csak az elmúlt egy-két évben 10-15 főzőiskola nyílt itthon. A céges csapatépítő főzések, "team-building" tréningek - amelyeken hazai és külföldi szakácsmesterektől tanulhatják el a munkatársak a fogásokat, recepteket, ételkészítési eljárásokat, miközben versenyeznek a dicsőségért és jól érzik magukat - ugyanakkor ezen főzőtanfolyamok csak kis részét alkotják, hisz ezeket már nem minden főzőiskola tudja technikailag megvalósítani, és a válság miatt jelentősen visszaszorultak a vállalatok idevágó marketingköltségei is - emelte ki Turóczi Gábor, a Lucullus Bt. alapító elnöke.

Egy céges főzés ára náluk mintegy 8-15 ezer forint körül mozog egy főre számolva, ami jelentősen több, mintha csak szimplán vacsorázni mennének egy étterembe. A jövőben reményeik szerint egyre több vállalat jön el majd főzni, ha végre kifelé lábalunk majd a válságból. Úgy vélte: a cégek elenyésző része szervez ilyeneket mostanában. Szakács-Fehérváry Orsolya viszont úgy látja, hogy a válság ellenére is folyamatosan növekszik az érdeklődés, ugyanakkor az is biztos, hogy az érdeklődés és a kereslet még nem érte el csúcspontját, így várható a program további terjedése, népszerűsödése.

Zsupos Ildikó, az Ízek és Érzések recept- és gasztro-életmód magazin főszerkesztője szerint a főzőtanfolyamok kiváló lehetőséget nyújtanak a csapatépítésre, egy kötetlen programra a kollégákkal. Itt olyan oldaláról is meg lehet ismerni a munkatársakat, amilyenre munka közben nem adódik lehetőség, és általában élvezni szokták, hogy olyan programon vesznek részt, ami nekik, mint magánember is hasznos lehet. Ez elsősorban a hölgyekre jellemző, a férfiaknak ez inkább egy jó programot szokott jelenteni. Hozzáfűzte: ők elég speciális témával foglalkoznak, az egészségtudatos táplálkozással, melyre alapvetően alacsonyabb a lakosság érdeklődése. Ennek ellenére vannak már olyan cégek, amelyek számára fontos dolgozóik egészségfejlesztése, ezért választják az ő tanfolyamaikat is adott esetben. Eddig három céges tanfolyamot tartottak, általában 12-15 fő részvételével.


Mit tanulhatunk a főzés során?



A Chefparade-nál úgy zajlik a csapatépítő főzőprogram, hogy sorsolással véletlenszerűen csapatokat alkotnak, és mindenkit próbálnak bevonni a főzés minden egyes szakaszába, tehát lehetőség szerint mindenkinek kell hagymát pucolni, habarni és a többi. Egy csapat egy ételt készít el, így egy sokfogásos vacsora készül el. Az, hogy a kollegák együtt készítenek mindent, elősegítheti, hogy a való életben is jobban menjen a tervezés, illetve például a feladatok beosztása. De fejlődhet az egymás közti kommunikáció is azzal, hogy tulajdonképpen mini tárgyalási szituációkat élnek át.

Emellett javulhat az együttműködés is azzal, hogy folyamatosan ütköztetik véleményüket. Mindezek miatt a program bátran nevezhető tréningnek is. Náluk a szakács - amellett, hogy figyel az ételek minőségére - animátori szerepben is fellép: vagyis figyel arra, hogy mindenki megfelelően részt vegyen a programban, aki minden szerepet magára akar vállalni, azt finoman visszafogják, aki pedig próbálja kivonni magát, azt észrevétlenül bevonják.

A Chefparade főzőiskolájában többfajta program közül választhatnak a cégek: az egyszerű egy estés főzéstől az egész napos eseményig. A Challenge program során egy hosszabb-rövidebb kvízjátékkal melegítik be a dolgozókat, a Challenge XXL pedig már egy komplett tréning, amely során a vállalati szimulációs gyakorlatok sem maradhatnak el. Ha a szervező kéri, akár meg is versenyeztetik az alkalmazottakat, amelyet igyekeznek játékosan megoldani. Ez esetben vagy a résztvevők szavaznak titkosan, vagy pedig szakmai zsűri dönt a nyertesről. Arról eltér a társaságok véleménye, hogy ez szükséges-e: némelyek szerint jót tesz a versenyszellem, a kellemes versengés, hiszen mindez játékos formában történik, és nem okoz konfliktust.

Szakács-Fehérváry Orsolya közölte: náluk a mediterrán ételek a legnépszerűbbek, hiszen az egy biztonságos választás, viszonylag könnyen elkészíthető, mégis érdekesek lehetnek gasztronómiai szempontból. Ha külföldi vendéget hoznak el hozzájuk, akkor általában magyaros ételeket készítenek. De sokan kérik az indiai, thai ételeket is. A társaságnál az elmúlt hat év során több mint 1000 cég fordult meg, sokan visszajárók. Mint mondták, a vállalatok méretét illetően teljesen vegyes a kép: nagyobb, multinacionális társaságok és kisebb, 6-7 fős cégek ugyanúgy keresik a programot. A csapatok létszáma pedig teljesen változó, 6 és 200 fő mindenféle igény felmerül.

A Lucullus Bt. a céges főzőprogramok során - amelyen mintegy 150 cég vett részt - a kultúrára helyezi a hangsúlyt - tehát ha egy cég munkatársai eljönnek főzni, akkor aznap estére megmerülhetnek a kínai, olasz, indiai, vagy bármilyen általuk választott kultúrában, úgy étkezhetnek, ahogyan ezen nemzetek képviselői. Az esemény technikai részét illetően a munkatársaknak "muszáj" együttműködniük, hogyha vacsorázni szeretnének, mert éhesnek rosszabb maradni, mint mondjuk egy alternatív programon, például egy bowling meccsen rosszul találni el a golyóbist.

Emellett arra is nagyon ügyelnek, hogy ne főzzenek rosszat másoknak, illetve saját maguknak, aminek szintén súlya van, s ez nagyfokú csapatkooperációt, csapatépítést, odafigyelést igényel. Az itt alkotott egységet vélhetően másnap, harmadnap - már a munkahelyükön - is megtartják. A programokon tulajdonképpen bármennyien részt vehetnek: indítottak már tanfolyamot nyolc főnek is, de olyan is előfordult, hogy egyszerre 120-an vettek részt egy ilyen eseményen.


Szeretik az alkalmazottak



A szakemberek arról számoltak be, hogy a munkatársak alapvetően szeretik ezeket a programokat, hiszen másfajta élményt jelent, mint amelyek általában jellemzőek. Enni mindenki szeret, és a finom ételek elfogyasztása, előtte pedig elkészítése új kalandot és kihívást jelent a számukra. A közös, új ételek elkészítése összekovácsolja a csapatot, és a közös élmények felelevenítése később kellemes érzéssel tölti el őket. Általában mindig izgulnak, hogyan fog elkészülni az étel, és nagyon sok mókás pillanata van a közös főzésnek - hangsúlyozta Zsupos Ildikó.

Ezt támasztotta alá Szakács-Fehérváry Orsolya is, aki elmondta: mindig jóllakottan, boldogan szoktak távozni a résztvevők. Náluk többször is előfordult, hogy az, aki korábban egy bizonyos céggel eljött, később egy másik érdekeltségnél saját maga győzte meg a csoportját, hogy vegyenek részt a programon. A tapasztalat szerint nagyon szeretik ezt a fajta csapatépítést a kolllégák, amely egyben egy kötetlen kikapcsolódásra is lehetőséget ad. A Lucullus Bt.-nél is úgy látják, hogy egy kedvelt programról van szó. Szerintük együttműködés nélkül nincs üdvösség, és ez a répapucolástól a vacsoráig elkíséri és formálja a csapatot. Emellett (alkohollal vagy anélkül) kellő táptalajt biztosítanak a humornak, vicceskedésnek is.
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Mire figyeljünk a külföldi vendégmunkások beillesztésénél?

A harmadik országbeli munkavállalók beillesztése, a kulturális különbözőségek kezelése, kihívásokkal teli folyamat lehet. Hódosi Zoltán két... Teljes cikk

Az üzleti gondolkodás fejlesztése a HR-ben

Az HR és az üzleti gondolkodás összekapcsolása kiemelkedő fontosságú a vállalatok sikere szempontjából. A humán erőforrás szakembernek ugyanakkor... Teljes cikk

Net-Coach ösztöndíjas felnőttképzést indít tavasztól az NMHH

Új felnőttképzési program indul tavasztól a váci Apor Vilmos Katolikus Főiskola és a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) együttműködésében. Teljes cikk