kapubanner for mobile
Szerző: Berta László
Megjelent: 8 éve

Szervezetlenség, bizalmatlanság, érdektelenség - ezért lesz kevés ellenzéki ellenőr a népszavazáson

Az MSZP felajánlására csak néhány száz ellenzéki delegált jelentkezett, hogy szocialista színekben vegyen részt a vasárnapi referendum törvényességének ellenőrzésében. A Párbeszéd Magyarországért és az Együtt válaszából kiderült, hogy a szervezés hiánya és a bizalmatlanság miatt lesz kevés delegáltjuk a vasárnapi népszavazás szavazatszámláló bizottsági helyein. A Jobbik és az LMP pedig egyszerűen nem csinált semmit.

Az MSZP felajánlotta a parlamenti frakcióval nem rendelkező ellenzéki pártoknak, hogy aktivistáik helyet kaphatnak az MSZP-nek fenntartott szavazatszámláló bizottsági helyekre. A Demokratikus Koalíció közel négyszáz, míg az Együtt, a Modern Magyarországért Mozgalom, a Párbeszéd Magyarországért jelképes, néhány tucat főt küldött a szavazatszámláló bizottságokba az MSZP felajánlására - mondta lapunknak Budai Bernadett, a Magyar Szocialista Párt szóvivője.

Hozzátette, hogy a honlapjukon és Facebook oldalukon meghirdetett „Legyél Te is rendszerhiba a NER-ben!” felhívásukra 512 fő jelentkezett.

Ezzel szemben az Együtt sajtófőnöke, Rácz Krisztina arról tájékoztatta lapunkat, hogy háromszáz delegáltjuk lesz ott az MSZP színeiben, ami azonban nem változtat a végeredményen: a vasárnapi népszavazáson összesen 3800 MSZP-delegált vesz részt a szavazatszámláló bizottságokban, míg a kormánypártok részéről több mint tizenháromezer.

Ezt mondják a pártok

„A Párbeszéd Magyarországért nem szervezett központilag tagokat a szavazatszámláló bizottságokba, ezt a területi szervezeteinkre bíztuk, akik a helyi viszonyok ismeretében és alkalmasint az MSZP helyi vezetőivel egyeztetve döntöttek a kérdésben” - mondta Tordai Bence, a PM szóvivője. Központilag nem is motiválták a helyi csapatokat proaktív cselekvésre, ahol valakinek erős belső motivációja volt, ott a bizottsági részvételnek politikailag adott volt a lehetősége - tette hozzá.

„Ambivalens helyzetek álltak elő. Például a csepeli MSZP és az LMP szentendrei szervezete nem fogadta szívesen az Együtt részéről jelentkezőket, de arra is volt példa, hogy a mi sorainkból nem akartak MSZP-s delegáltak lenni” - mondta lapunknak Rácz Krisztina, az Együtt sajtófőnöke.

Budai Bernadettet arról kérdeztük, hogy az ellenzéket nézve létszámában döntő többségben lévő, de a betölthető helyekhez képest kevés MSZP-s jelentkezőre magyarázat lehet-e, hogy aktivistáik elfáradtak a vasárnapi boltzáras népszavazás szervezésében, illetve az, hogy a szavazatszámláló bizottsági munkáért nem fizetnek pénzt, viszont hajnaltól estig figyelmet igényel a vasárnapi pihenés helyett - amint válasz érkezik, közölni fogjuk.

Egyszerűbb a helyzet a „nem” válaszok többségét támogató Jobbik esetében, amely nem látta értelmét az ellenőrzésre mozgósításnak, ezért kétszáznál kevesebb delegáltja lesz, míg az egész ügytől távol maradó LMP-t csak pár tucatnyian képviselik majd a szavazatszámláláskor.

A Demokratikus Koalíció egyelőre nem válaszolt kérdéseinkre.

Stresszben a vasárnapi pihenés helyett

Felvetettük, hogy az alacsony szavazatszámláló bizottsági részvételhez köze lehet annak, hogy nem jár érte fizetés, viszont hajnaltól estig figyelmet kíván, ami a várhatóan túlfűtött helyzetben komoly stresszel jár. Különösen nehéz lesz kezelni a helyzetet annak tudatában, hogy a vasárnapi pihenés helyett kell helytállni. Az Együtt szóvivője szerint nem lesz oldott a hangulat a szavazókörökben, hiszen a pártok egymás delegáltjait ellenőrzik, és a nap végére lesznek a legfáradtabbak, amikor a legjobban oda kell figyelni a szavazatszámláláskor. Az egész napos pihenés helyett azt javasolja tagságának és szimpatizánsainak a PM, hogy jöjjenek el vasárnap délután a Kossuth térre, ahol az erőszakmentes Magyarországért demonstrálnak.

Az utcákat is figyelni akarják

A választások tisztasága érdekében mind a 106 választókerületi bizottságban jelen lesz az MSZP delegáltja: „Mivel ezek a testületek a legfontosabb ellenőrző szervek, így ezzel, valamint az összesen közel négyezer delegálttal a rendszerszintű csalás megakadályozható” - mondta Budai Bernadett, az MSZP szóvivője.

Az MSZP szerint nemcsak a szavazókörökön belül, hanem azokon kívül is lehet csalást elkövetni: például utaztatással, megfélemlítéssel, lefizetéssel. „Ezek az eszközök ráadásul nem is állnak távol a Fidesz módszereitől” - mondta a szocialisták szóvivője.

Budai elmondta lapunknak, hogy a szavazatszámláló bizottságokon kívül az MSZP 3-4 ezer aktivistája, szimpatizánsa fogja ellenőrizni a szavazás tisztaságát, és be fogják jelenteni a szavazókörökön kívül történő esetleges jogsértéseket is. Jogászaik és választási szakértőik rendelkezésre állnak, hogy a párt tudomására jutott jogsértések ne maradhassanak kivizsgálatlanok. Az állampolgárok a párt „Tiszta Választást!” vonalán jelenthetik be, ha visszaélést tapasztalnak - tette hozzá.

A szóvivő kitért arra, hogy az MSZP informatikai szakértői részt vettek a választási informatikai rendszer jogszerű működésének ellenőrzésében.
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Az X generációsok tudják: ha nem tanulsz, véged - avagy miért jó megtartani a középkorú munkavállalót?

Nincsenek könnyű helyzetben manapság az X generációs (jellemzően 1960 és 1979 között született) munkavállalók. Könnyen kerülhetnek... Teljes cikk

Az év eleje a felmondások ideje?

Az év elején történő felmondások aránya bár változó lehet, azonban sok cégnél ebben az időszakban, az év végi bónuszok kifizetését követően... Teljes cikk

Menni vagy maradni? Váltási dilemmák év elején

Hiába gondolkodik a munkavállalók közel fele munkahelyváltáson, Szemán Zoltán karrier-tanácsadó szerint ez inkább a vágyat fejezi ki, nem a... Teljes cikk