kapubanner for mobile
Szerző: Molnár Marianna
Megjelent: 10 éve

Támadható a 75 százalékos különadó?

Több megnyert strasbourgi kártérítési per után az Alkotmánybíróság megtiltotta a 98 százalékos, végkielégítéseket sújtó különadó érvényesítését. Az adófajtát már az év elején lecserélték: azóta 75 százalékos különadó van érvényben. Jogászok szerint ez a sarc is támadható, de a korábbi sikeres perek nem jelentenek garanciát a sikerre.

Az Alkotmánybíróság (Ab.) februárban megtiltotta a közszférából távozók végkielégítésének 98 százalékos adóztatását elrendelő törvény alkalmazását a jelenleg is bíróság előtt lévő ügyekben. A strasbourgi bíróság korábban több olyan panaszosnak is igazat adott, akik a különadó miatt a testülethez fordultak. Ők néhány millió forintot kaptak kártérítésként.

Az Alkotmánybíróság nem semmisítette meg a jogszabályt, hiszen az már nem is volt hatályban. Az év elejével lecserélték azt egy 75 százalékos különadóra.

Göndös Gábor és Tokár Ádám jogászok kérdésünkre azt nyilatkozták, a különadó mértékének 98 százalékról 75 százalékra történő csökkentése felveti a kérdést, hogy az enyhítés alkotmányos keretek közé tudja-e szorítani a különadót – szerintük ezt majd az Alkotmánybíróság tisztje lesz eldönteni.

„Az Alkotmánybíróság határozata mindössze annyit rögzített, hogy a 98 százalékos adókulcs eltúlzott, arról azonban nem tesz említést, hogy mi az a mérték, amely megfelel mindenféle jogi normának” – írták.

A törvény megváltoztatása és alkalmazásának megtiltása nagyban köszönhető a megnyert strasbourgi pereknek. Felmerül tehát, hogy vajon a 75 százalékos mértékről hogyan vélekedhet a testület, érdemes lehet-e kártérítést kérni. A jogászok felidéztek egy esetet, amelyben a strasbourgi bíróság előtt már egyszer megállt egy francia illetőségű 75 százalékos különadó, bár ez korántsem jelenti, hogy a 75 százalékos különadót ez alapján bármely bíróság elfogadná.

„A jogalap, a mechanizmus stb. alapos, részletekbe menő összehasonlítására lenne szükség a magyar és francia 75 százalékos különadók közötti különbségek feltárása érdekében; az adókulcs mértéke önmagában nem eléggé beszédes, számos jogrendszerben találkozhatunk ehhez hasonló mértékű >>büntető<< vagy >>lefölöző<< adókkal, amelyeket sikerült legitimálni” – írták kérdésünkre.

Vagyis csak azért, mert a francia adót nem kifogásolta a testület, a magyar különadó mechanizmusa még sértheti a nemzetközi jogot, tehát az adóztatás támadható lehet.

Göndös Gábor és Tokár Ádám egyelőre nem tud olyan eljárásról, amelyben valaki a 75 százalékos különadó Alaptörvényt vagy nemzetközi szerződést sértő mivoltát támadná, de megjegyezték, hogy „érzékelhető, hogy a 98 százalékos adókulcshoz hasonló társadalmi ellenérzés övezi a csökkentett mértéket is. Mindezek alapján vélhetően a korábbiakkal azonos jogalapokra építő eljárásokra lehet számítani, azonban korántsem bizonyos, hogy ezen eljárások kimenetele is a fentiek szerint fog alakulni.”

A már befizetett 98 százalékos, és nem visszaperelt különadók sorsáról nem szerettek volna spekulálni. Az Ab. döntése mindenesetre nem foglalkozik a korábban megsarcoltak pénzének sorsával.

A Nemzetgazdasági Minisztériumnak is feltettük a kérdést, hogy foglalkoznak-e az érintettek ügyének felülvizsgálatával, hogy érkezett-e már panasz a 75 százalékos különadóval kapcsolatban, illetve hogy foglalkoznak-e a 75 százalékos különadó jogszerűségével. A sajtóosztálytól azt a választ kaptuk, hogy a „Nemzetgazdasági Minisztérium vizsgálja az Ab. döntése következtében kialakult jogi helyzetet, ezért türelmet kérünk”.
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Jubileumi jutalom: összege, kifizetése, kinek jár?

Az állami alkalmazottak jogállásáról szóló törvény (Kjt.) alapján jár a jubileumi jutalom a közalkalmazottaknak, amelynek összege a ledolgozott... Teljes cikk

Temetési segély

Egy hozzátartozó halála nagyon komoly érzelmi terhet jelenthet. A lelki megpróbáltatáson túl pedig jelentős anyagi költség is egy temetés... Teljes cikk

Ilyen szabályokkal hozhatóak be vendégmunkások

Február 29-én jelent meg az új idegenrendészeti törvény végrehajtási rendelete. A törvénnyel együtt pedig már egyre tisztább a kép, hogyan... Teljes cikk