kapubanner for mobile
Megjelent: 4 éve

Teljes átrendeződés a munkaerőpiacon: Mik a legdurvább feszültségpontok?

A vállalkozások különböző megoldásokat keresnek és találnak arra, hogy a legdrágább költségüket: a munkavállalókból fakadó költségeket optimalizálják.

Sok megoldás születik, egyik sem szektor specifikus, sem univerzális: láthatunk fizetés nélküli szabadságot, a jogszabályok adta lehetőségek kihasználását (minimálbér alatti bejelentést), a leállások miatti kevesebb óraszámra való bejelentést. Rumpf Nikolettával, az euDIÁKOK Iskolaszövetkezet és euJOBS Kft. marketing és kommunikációs vezetőjével beszélgettünk a mostani helyzetről és kilátásokról.

Rengeteg aspektusból vizsgálhatunk a mostani helyzetet? Kezdjük azzal, hogyan érezhetnek most a munkavállalók?



Rumpf Nikoletta: Ez most mindenkinek fáj. Sok munkavállalóban kihunyt a láng a fent említett intézkedések miatt: megrendülhet a bizalom a cég felé, effektív érezzük a bőrünkön és pénztárcánkon a mindennapok nehézségeit, mely által meg is kezdődött a munkaerő mozgása. Aki eddig gondolkozott a váltáson, annak most könnyen betelhetett a pohár és megteszi a kellő lépést. Akinek bizonytalan az élethelyzete, vagy nagy a kitettsége anyagilag, most minden erejével kapaszkodik a meglévő munkájába, akkor is, ha a megváltozott körülményekhez alkalmazkodnia kell legyen az feladatkör módosítás, munkakörülmény változás, bér csökkentés.

Mit tapasztal az euDIÁKOK Iskolaszövetkezet és euJOBS Kft., mint munkaerő közvetítő, kölcsönző vállalat? Vannak gyakori jelenségek, amik miatt ennyire rosszul érzik magunkat most a dolgozók, akár szektor függetlenül?



Általános tendencia, hogy a megszorítások túlterhelik a munkavállalót. Sokan akár két három pozíciót is visznek, mert a normál munkaóraszámokat vagy állományt leépítették, mégis napról napra több a feladat. Ráadásul a kiesések miatt egy munkavállalónak nem elég egy pozíciót ismernie, a pótlások okán szintén több pozícióba is szükségesek az ismeretek.

Az egészségügyi kockázatokat is figyelembe kell venni. Jogilag a munkavállaló félelemből nem tagadhatja meg a munkavégzést, de sokan okkal aggódnak. Ez az ok is nagy munkaerő átrendeződést eredményez, új munkavállalók megjelenése ezen területeken. Vannak, akik máshogy gondolkodnak, család fentartóként máshogy kell gondolkodniuk, el kell tartaniuk a családot, ezért bármilyen munkát bevállalnak.

A nyári szabadságok is nagy kérdést vet fel, hiszen számos munkavállalót küldtek szabadságra, vagy fizetés nélküli szabadságra. A családosok, gyerek miatt biztos szabadságigénnyel fordulnak majd a munkáltatóhoz, mi szintén megoldásra váró problémakört fog jelenteni.

A magasabb bér lehetősége, a jobb pozíció, igényesebb munkakörnyezet, az új kihívások és kevesebb teher és feszültség mind olyan okok, amik elcsábíthatják a munkavállalókat.

A munkaerő piac vizét a külföldről hazaérő dolgozók is felzavarják. Kint sem más a helyzet, a legépítések fokozottan érintették az anyaországba külföldről érkező munkavállalókat is. Ők hazatérve Magyarországra szembesülnek a jól ismert bérkülönbségekkel, de a vállalati kultúra és az elvárok is más hozzáállást, munkavégzést követelnek tőlük. Kérdésként felmerül, hogy meddig maradnak Magyarországon? Hosszútávon számíthatnak rájuk a munkaadók?

Az Önök megbízói a KKV-tól a multinacionális vállalatokig terjednek. Mi a helyzet a tulajdonosi, munkaáltató oldalon?



A munkáltatók számára sem kedvező a helyzet. Azt nem tárgyalva, hogy a járványhelyzet miatt mennyi bevételkiesés súlytja a vállalkozásokat, mindemellett a fluktuáció is nagyon drága. Egy munkavállaló pótlása több százezer forintba is kerülhet, de ha többen állnak fel egyszerre, azt már milliós költségként könyvelhetik el, nem beszélve az esetleges leállási kényszerről, a minőség zuhanásáról, elégedetlen fogyasztókról, akiket végleg elveszíthetünk. Egy munkavállaló elvesztése és pótlása számokban mérhető, és kimutatható!

Mit tehet mégis a vállalat ebben a sosem tapasztalat nehéz helyzetben?



Érdemes megvizsgálni, értékelni a munkavállaók kompetenciáját, szaktudás, hozzáállás, hosszútávon mennyire lehet rá számítani, a munkavállaló mennyire elkötelezett a vállalat felé, milyen motivációval bír stb. Itt meg kell jegyezni egy-egy pozíció értékét a feladathoz tartozó elvárások, felelősség és a döntési jogkör határozza meg, csak ezt követően szabad az egyént kompetenciáját vizsgálni. Állítsunk fel egységes szempontrendszert, mely alapján megvizsgáljuk a munkavállalókat. Most dönteni kell, melyik éri meg jobban: egy elkötelezett munkavállaló, vagy több dolgozó, aki elvégzi a munkáját, reméli, hogy nem rúgják ki, de nincs hozzáadott értéke a munkafolyamathoz?

Mit tehetünk most, hogy nincs eszközünkben a pénz a motiválásra?



Régóta tudjuk már, hogy simán bérrel nem lehet motiválni. Most is így van ez, bár kétségtelen, hogy most példátlan bérversenyek vannak a piacon. A jelenlegi helyzetben a motiváció, fejlődési lehetőségek, projektszemlélet, egyéni fejlesztések, rugalmasság, aspektusát kell napi szinten alkalmazni. Nagyon fontos, hogy világos célokat kommunikáljunk a munkavállalók felé. „Itt vagyunk most, ide szeretnénk eljutni. Ezek a lépések, amelyek alapján meg fogjuk valósítani.„ Kulcsfontosságú az Én szerepe a munkavállaló szempontjából: hogyan tud a célokhoz, a feladatokhoz csatlakozni az egyén. Fontos, hogy érezze és lássa, hogy számít! Látnunk kell a közös jövőképet, aminek a megalkotásában be kell vonni a munkavállaót és együtt meg kell tudnunk valósítani a kitűzött célokat.! HR-esként vagy vezetőként az egyéni kéréseket, kéréséket most meg kell hallgatni/hallani és választ kell adni a miértekre. Nagyon fontos most a cég rugalmassága, hozzáállása, ha a munkavállaló megtartás a cél.

Mit tanácsol ebben a változékony helyzetben?



Összességében bátorságot javaslok a munkáltatóknak. Aki teheti, tartsa meg és nagyon becsülje meg a csillogó szemű munkavállalóját! A csiszolatlan gyémántok és a lelkes kollégák a legnagyobb kincset jelentik. Akit viszont valami oknál fogva arra nem tartunk érdemesnek, hogy velünk húzza a hajót, - a munkaerőpiaci helyzet, a sok álláskereső - most lehetővé teszi, hogy minőségi cserében gondolkodjunk. Ezen munkavállalókat adjuk vissza a munkaerőpiacra és reméljük megtalálják azt a céget, ahol sokkal jobban tudnak teljesíteni! Ezt meglépni kell kurázsi, de minden tekintetben egy új korszak kezdetét éljük. Akinek az újraindulás miatt nincs ideje ilyenekkel foglalkozni, mégis érzi a szükségét, bártan bízza a feladatot profi, erre szakosodott munkaerő kölcsönző és közvetítő csapatra.
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Csodálatos panoráma - végtelen látvány Ez a Hotel Ózon és a hamarosan nyíló Infinity étterem a Mátra szívében!

Amikor rendezvényünk számára helyszínt keresünk, akkor általában több hasonló ajánlat között kell kiválasztanunk a legjobbat és a... Teljes cikk

Cégvezetők Csúcstalálkozója - 2024. Könnyebb vagy nehezebb lesz a pálya?

Mit hoz a 2024-es év? Könnyebb lesz a pálya az üzleti szektornak? Vagy a kiszámíthatatlanság, fenyegetettségi helyzetek kereszttüzében kell továbbra... Teljes cikk

Hogyan biztosítsuk a kerékpáros munkába járást?

Az elmúlt években a kerékpár és az elektromos kerékpár egyre népszerűbbé vált a munkába járás és szabadidős tevékenységek során egyaránt.... Teljes cikk

Kapcsolódó hírek