kapubanner for mobile
Gyimóthy Éva
Szerző: Gyimóthy Éva
Megjelent: 8 éve

Tényleg már csak a házalás marad a nőknek?

A direkt értékesítési ágazat felé akarják tolni azokat a nőket, akik nem képesek másként visszatérni a munkaerőpiacra. Egy sajtóeseményen felszólaló szakemberek szerint az önfoglalkoztatás, a vállalkozás indítása és az előbb említett iparág kitörési pont lehet a számukra. Ám a gazdasági környezet élénkítése és a vállalkozói ismeretek oktatása terén sok még a tennivaló hazánkban. Továbbá az is árulkodó, hogy az Afrikában élő fiatal nagyobb lehetőséget lát a vállalkozás indítására, mint egy magyar. A sajtótájékoztatón szó volt még az Országgyűlés elé került törvénymódosításról, amely a kókler értékesítőket szorongatja majd meg.

A magyarok 61 százaléka nyilatkozott pozitívan a vállalkozásindítás lehetőségéről, és 37 százaléknyian indítanának saját vállalkozást – derül ki az Amway megbízásából a GFK által készített reprezentatív felmérésből. Ugyanakkor hazánkban még sokakban kapcsolódik pejoratív jelentéstartalom a vállalkozó fogalmához. A megkérdezetteknek mindössze 49 százaléka mondta azt, hogy Magyarország vállalkozóbarát hely. A fejlett országokban élők vallották a legtöbben azt, hogy vállalkozóbarát országban élnek. Így például Dániában 81 százalék, Svédországban 74 százalék nyilatkozott így. De az élmezőnyhöz tartozik Dél-Afrika, Nagy-Britannia, Svájc is. „Az ország gazdasági fejlettsége erősen korrelál azzal, mennyire tartják vállalkozóbarátnak” - mondta Bacher János, a GFK Hungária ügyfélkapcsolati igazgatója.

Az önfoglalkoztatás, illetve a magánvállalkozás indítása melletti legfontosabb érv a függetlenség megteremtése volt, a megkérdezettek 46 százaléka nyilatkozott így, 43 százalék említette az önmegvalósítást, 34 százalék pedig a növekvő bevételeket

A magyaroknak kell a lökés, hogy bele merjenek vágni

A felmérés arra enged következteti, a magyarok még mindig azt várják, hogy valaki segítsen nekik vállalkozást indítani. Kell nekik egy lökés, hogy bele merjenek vágni. „Ennek hátterében kicsit önbizalom-, tőke- és vélt tudáshiány áll. Az angolszász országokban ráadásul van kultúrája a vállalkozóvá válásnak, és az emberek vállalkozói ismereteknek sincsenek híján” - emelte ki a GfK munkatársa. Ezzel szemben a magyarok csaknem 80 százaléka a közoktatástól várja el, hogy megfelelő vállalkozói tudás birtokába jusson.

És míg a világ többi részén élők 33 százaléka szerint ezeket az ismereteket iskolarendszeren kívül kell megszerezni, például nonprofit szervezeteknél és kereskedelmi kamaráknál, addig a magyarok 23 százaléka osztja csak ezt a nézetet.

Az oktatás, a képzés azért is nagyon fontos, mert a megkérdezettek többsége (42 százaléka) mind a 38 országban ezt jelölte meg fő kritériumként ahhoz, hogy belevágjon a saját üzletébe.

Globálisan a megkérdezettek 23 százaléka, vagyis majdnem minden negyedik ember vett már részt az említett oktatásban. Magyarországon ez az arány lényegesen alacsonyabb (10 százalék). Bacher János kiemelte: a felmérés alapján elmondható, hogy szükség lenne az előrelépésre a vállalkozási ismeretek oktatásában, mert úgy tűnik, a magyar oktatási rendszer nem támogatja azt. Továbbá aki nem képezi magát önállóan, az valószínűleg nem fog ilyen jelegű üzleti képzésben részt venni.

Vállalkozás indítására ösztönöznék a nőket

A közvetlen értékesítés tipikusan magánvállalkozásként működtethető tevékenység, amelyben túlnyomó többségben (73 százaléka) nők vesznek részt, felük részmunkaidőben és az egyharmaduk 50 év feletti.

Az idehaza közel 900 ezer embernek bevételt jelentő direkt értékesítési ágazatot képviselő Közvetlen Értékesítők Szövetsége szerint a közvetlen értékesítés a vállalkozásindítást, az önfoglalkoztatást nézve az elmúlt években Magyarországon az egyik legjellemzőbb kezdő vállalkozási formává lépett elő. Az ezzel foglalkozók száma 2011 és 2014 között a lakosság 3,81 százalékáról 4,76 százalékára nőtt.

„Ez az iparág a nőknek, nőkről szól” - beszélt haza Gárdus Péter, a szövetség elnöke. Úgy látja, hazánkban divat panaszkodni a hiányzó tudásról, anyagi lehetőségről, miközben az értékesítő cégek éppen azt kínálják. A munka nélkül maradt hölgyek a sikeres vállalkozóvá váláshoz szükséges ismereteket (például üzleti terv készítése) belső tréningeiken szívhatják magukba és az is e mellett szól, hogy semmilyen anyagi tőkére nincs szükség. Így tehát olyan nagyot nem is kockáztatnak a munkaerőpiacra vezető utat kereső nők - érvelt.

„A női vállalkozóknak, kiegészítő tevékenységet folytatóknak hasznos tud lenni a közvetlen értékesítés” - mondta Keveházi Katalin. A Jól-lét Alapítvány elnöke is úgy vélekedett, ez egy kiváló kiugrási lehetőség lehet a nőknek, ha épp nincs rendelkezésre álló forrásuk, amely inkább a női élethelyzetekre jellemző. Úgy látja, hogy biztosítani kellene ennek a vállalkozási formának, pici vállalkozásoknak a megfelelő gazdasági környezetet. Ebben dolgoznak az értékesítők szövetségének a nemzetközi szervezetével.

Keveházi Katalin hozzátette: a nők élethelyzete. társadalmi részvétele a férfiakétól jelentősen eltér. Alapvető különbségek vannak abban, milyen körülmények között, milyen feltételekkel, milyen terülteken, milyen háttértámogatással, milyen perspektívával vállalkoznak.

A JÓL-LÉT által készített friss kutatásának is ezen különbségek tudatosítása, bemutatása a célja. Továbbá szeretnének minél több nőt a vállalkozás indítására ösztönözni. „Azon országokban ugyanis, ahol vállalkozásbarát gazdasági környezetet pozitívnak ítélték meg, a férfiak és nők társadalmi egyenlőségét is pozitívabb pl. Svédország. Úgyhogy a nőknek, mint aktív résztvevőinek a gazdaságnak, erőteljesebb fogyasztóvá kell válnia” – mondta a szakember.

A Fiatal Vállalkozók Országos Szövetsége (FIVOSZ) a vállalkozás beindításának könnyedségét emelte ki, mint a direkt értékesítési ágazat mellett szóló érvet. Nem szükséges hozzá nagyobb befektetés, a marketing-támogatottság pedig garantálja a sikert. A FIVOSZ az attitűdváltást szorgalmazza, hogy minél többen merjenek vállalkozást indítani és minél több fiatal és nő találja meg ebben a számításait. A vállalkozói ismeretek oktatására pedig azért lenne szükség a szövetség szerint, akár önerőből, mert jelenleg alkalmazottakat képeznek az általános iskolákban, nem vállalkozókat.

Kulcstartó mint lézeres agystimulátor

„Az Országgyűlés múlt csütörtökön kezdte tárgyalni a törvénymódosítási javaslatot, amely a csaló termékbemutatók visszaszorítására irányul” - közölte Rétvári Bence, a KDNP alelnöke.

A jogalkotó szándéka szerint ez a módosítás jelentősen megnehezíti majd a trükköző, átverős termékbemutatós cégek helyzetét. A Közvetlen Értékesítők Szövetsége is elismeri, hogy szükség van erre a szigorításra, a szabályozás átalakítására. nekik is érdekük, hogy megkülönböztessék magukat az átverős, lehúzós termékbemutatóktól.

A szövetségbe tartozó 11 nagy cégre szigorú etikai kódex vonatkozik. Hazánkban ugyanis 150 a termékértékesítéssel foglalkozó cég működik.

A törvénymódosítás értelmében nem lehet majd ingyenes ajándékokkal (ebéd, utazás, orvosi vizsgálat) reklámozni a termékbemutatót. Mindegyik cégnek kötelező lesz ügyfélszolgálatot fenntartania. Árubemutatón nem lehet áruhitel-szerződést kötni; Azt csak bankfiókokban lehet majd csak megkötni, így az érintettek átgondolhatják, az adott termékre szükségük van-e.

A szövetségnél azt remélik, hogy az ellenőrzések számát is növelik, nagymértékben tisztulni fog a piac, visszaesnek a nagy értékű becsapások.

„A javaslatot várhatóan négy héten belül elfogadhatja az Országgyűlés” - mondta Rétvári Bence, hozzátéve: betartását folyamatosan nyomon követik, és ha szükséges, további változásokat eszközölhetnek.
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Miért van ennyivel több magyar embernek munkája, mióta az EU-hoz csatlakoztunk?

A KSH szerint 2004 és 2023 közt közel 824 ezer fővel nőtt a foglalkoztatottak száma, ami 21%-os bővülést jelent. A növekmény nagy részét a... Teljes cikk

A foglalkoztatottak és munkanélküliek száma is nőtt februárban

2024 februárjában a 15-74 éves foglalkoztatottak átlagos létszáma az előző év azonos időszakához képest 32 ezerrel, 4 millió 723 ezerre nőtt. A... Teljes cikk

Nőnapi cikkcsokor a HR Portáltól - így fest a nők helyzete a munka világában 2024-ben

Nőnap alkalmából csokorba gyűjtöttük a dolgozó nők helyzetét taglaló legfrissebb cikkeket. Mekkora a bérszakadék, mely országokban mélyül és... Teljes cikk