Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 12 éve

Több munkáltató tervez elbocsátást, mint munkaerő-felvételt

A munkaadók 13 százaléka tervez elbocsátást, 11 százaléka pedig munkaerő-felvételt 2012 szeptemberének végéig. Az építőiparban a legrosszabb a helyzet - derül ki egy kutatásból.

A megkérdezett 750 magyarországi vállalat bizonytalannak látja a munkaerő-piaci helyzetet a következő negyedévben; 71 százalékuk nem tervez elbocsátást és munkaerő-felvételt sem szeptember végéig - derül ki a Manpower friss, reprezentatív felméréséből.

A magyar munkáltatók 13 százaléka tervez elbocsátást, 11 százaléka pedig felvételt 2012 szeptemberének végéig. A kettő különbségéből számított munkaerő-piaci mutató értéke így mínusz 2 ponton állt, szemben az előző negyedévi mínusz 3, és az előző év azonos időszaki plusz 1 ponttal.

A nemzetközi felmérésben vizsgált 41 ország közül Magyarország mellett Csehországban, Spanyolországban, Görögországban, Írországban és Olaszországban tervezett több munkaadó elbocsátást mint munkaerő-felvételt. Hozzátette, hogy Németországban is gyengült a munkáltatók felvételi kedve.

Kiss Judit, a szolgáltató ügyvezető igazgatója elmondta: a magyar munkaadók többségét még mindig a kivárás jellemzi, ugyanakkor elgondolkodtató, hogy azok a hagyományosan a második és harmadik negyedévben erősebb felvételi kedvet mutató iparágak, mint a vendéglátás és az építőipar, most a szezon ellenére rendkívül negatív kilátásokat jeleztek előre.

A felvételi kedv az előző negyedévhez hasonlóan a szállítmányozás, raktározás és kommunikáció területén a legmagasabb - 6 százalék -, bár a korábbi 11 százalékhoz képest itt 5 százalékpontos visszaesés tapasztalható. Ugyancsak 6 százalékon áll a mutató a nagy- és kiskereskedelem területén, ahol viszont a növekedés kiugróan magas az előző negyedévhez viszonyítva: 16 százalékpont, ami a harmadik negyedéves felmérésben pozitív rekordnak számít - hangsúlyozta Kiss Judit.

Kifejtette, hogy bár pozitív tartományban van a gyártás, azonban ez a terület, mind negyedéves( -4 százalékpont), mind éves (-7 százalékpont) összehasonlításban csökkenést mutat. A pénzügyi és üzleti szolgáltatások mutatója tavaly ilyenkor nullán állt, mostanra 1 százalékra sikerült felkúsznia - jelezte az ügyvezető igazgató.

A mezőgazdaságban a mutató - csakúgy mint tavaly ilyenkor - 0 ponton áll, ugyanakkor az előző negyedévhez képest 11 százalékponttal erősödött az alkalmazási kedv, ami elsősorban szezonális hatásokkal magyarázható.


Építőipar: a munkaadók negyede tervez elbocsátást



A mutatót összességében leginkább az építőipar húzta lefelé: a szektorban a munkaadók csaknem negyede tervez további elbocsátást, és mindössze két százalék bővítene. A mutató mínusz 22 ponton áll, negyedéves alapon 9, éves bázison 20 pontot zuhant. Az építőiparban a negatív rekord az idei év első negyedében született: akkor mínusz 27 pont volt a mutató. Igaz, az első negyedéves számokat szezonális hatásokkal is lehetett magyarázni, míg a mostaniak egyértelműen csak azt bizonyítják, hogy a szektor még egyáltalán nincs túl a válságon - hangsúlyozta Kiss Judit.

Az elmúlt negyedév legnagyobb vesztese a köz- és szociális szféra volt - a mutató mínusz 18 ponton állt. Bár a javulás jelentős (13 százalékpont), ezen a területen még mindig nagyon nehéz állást találni, 100 megkérdezett munkaadóból 13 tervez elbocsátást, és csupán 8 felvételt.


Dél-Alföldön a legrosszabbak a kilátások



Regionális összehasonlításban továbbra is a nyugat-dunántúli munkakeresők vannak a legjobb helyzetben: itt az előző negyedéves 8 százalékáról sikerült tovább erősödni, 12 százalékra. Ezen kívül csak az Észak-Alföld mutatója van pozitív tartományban, 2 százalékon. A fővárosi mutató mínusz 1 százalékon áll, ami az idén a legjobb adat. A felmérés szerint a Dél-Alföldön a legrosszabbak a kilátások: a mutató itt mínusz 9 százalékon áll, és mindössze 1 százalékponttal előzi meg a Dél-Dunántúl - mondta Kiss Judit.
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Az Év Irodája Konferencia & Díjátadó Kíváncsi vagy, hogy kié lesz Az Év Irodája díj, érdekelnek a legmodernebb irodai megoldások, valamint a magyar és nemzetközi piacot meghatározó szakemberek tapasztalatai? Akkor ott a helyed! KIKET FOGUNK DÍJAZNI?info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.23Humán controlling mutatószámok a gyakorlatban A képzés célja: A HR munka modern személetének és mérésének, számításának gyakorlati ismerete. A humán controlling egyes eszközeit konkrét példákon mutatjuk be, a résztvevőkkel közösen értékeljük azok alkalmazását.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Felpörgött a monori akkugyártó, átrendeződés a MÁV Csoportnál - létszámtrendek

Egy hónap alatt 160, egy év alatt több mint ezer fővel növelte létszámát a dél-koreai akkugyártó, a Shinheung Sec EU Kft. Monoron. A MÁV Csoport... Teljes cikk

Több mint 60 ezer befektetési banki állás szűnt meg idén

Több mint 60 ezer állás szűnt meg az idén a globális befektetési banki szektorban a Financial Times szerdán ismertetett ágazati felmérése szerint. Teljes cikk

Vendégmunkásokra cserélheti dolgozóit a makói Continental?

Novemberben és decemberben 25-25 munkavállalót küldenek el a makói ContiTech Fluid Automotive Hungária Kft.-től. Az érintettek nem ismerik az... Teljes cikk