kapubanner for mobile
Szerző: Filius Ágnes
Megjelent: 13 éve

Többmilliós pályázat a családbarát munkahelyeknek

Az anyagi források hiánya miatt elodázott családbarát beruházások finanszírozását lehet elnyerni a megújult tartalmú Családbarát Munkahely 2011 pályázaton. Az elbírálás során nemcsak a tervezett projekteket értékelik, hanem a már meglévő, a családbarát működést bizonyító tényeket is pontokkal honorálják. A korábban pályázó cégek közül van, amelyik pont e változások következtében indulna ismét a megmérettetésen.

Az alábbi területeken jelenjen meg a szervezet családbarát jellege:
- rugalmas munkaszervezés,
- szabadságolási eljárások,
- bérezés, juttatások
- képzések,
- kisgyerekes szülők támogatása,
- férfi munkavállalók szülői szerepeinek megerősítése,
- gyermekek napközbeni felügyelete,
- idős, beteg hozzátartozók és a már nyugdíjas korábbi munkavállalók támogatása,
- egyéb szolgáltatások,
- szervezeti dokumentumok,
- szervezeti kultúra és stratégia,
- marketing, kommunikáció, PR, CSR
- humánpolitika, menedzsment

Megvalósított tevékenységek:
Maximum 210 pont
- Szervezet személyi összetétele ( Max. 20 pont)
- Dolgozók családi adatai (Max. 25 pont)
- Családbarát intézkedések (Max. 90 pont)
- Képzések, tréningek (Max. 20 pont)
- Munkahely családbarát szervezeti kultúrája (Max. 55 pont)

Megvalósítandó családbarát tevékenységek:
(maximum 140 pont)
- A megvalósítandó családbarát tevékenység a gyakorlatban-mennyiben segíti a dolgozókat munkájuk és családi életük összehangolásában?
- Milyen konkrét előnyökkel jár a munkavállalók és a munkáltatók számára?
- Megteremti-e a hosszabb távú családbarát foglalkoztatás alapjait?
- A szervezet jelenlegi működéséhez képest innovatív elemeket tartalmaz-e?
- Hány dolgozót és közvetetten hány családtagot érint?
- Vezetőket és beosztottakat milyen arányban érinti az intézkedés?
- Nyújt-e egyedi megoldásokat a gyermekes munkavállalóknak?
- A munkavállalók szülői szerepeinek ellátásához mennyiben járul hozzá nemtől függetlenül?
A kétgyerekes, pénzügyi tanácsadóként egy ötfős, magyar tulajdonú vállalatnál dolgozó Judit a szabadságok kiadásánál azt vette észre, hogy - két iskolás korú gyereke ellenére - pihenni a terv szerint csak szeptemberben mehetne el. Projektjük a nyárra nem volt, csak annyi történt, hogy a bérszámfejtést végző cég ügyintézője ABC-sorrendben osztotta be a kollégákat. Mivel Judit neve V-vel kezdődik, neki már csak a szeptember jutott. Mikor ezt jelezte a főnökének, akkor erre a válasz annyi volt, hogy a kialakult rendet ilyen apróságok miatt nem érdemes felborítani. Judit már nem várta meg a nyarat, felmondott. A főnöke ma sem érti miért, hiszen a cége értékei közt deklaráltan szerepel a családbarát hozzáállás.

Nem elég családbarátnak látszani, annak is kell lenni

A magyar demográfiai és foglalkozási helyzet kritikus szintre süllyedt. Fűrész Tünde, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI) Családpolitikai Főosztályának főosztályvezetője a Családbarát Munkahely pályázat megújításának eredőjét ebben látta. A beavatkozás elodázhatatlan, mert jelenleg a foglalkoztatási ráta Magyarországon 55 százalék, miközben az EU-s átlag 65 százalék, és az EU2020 tervében megfogalmazott, stratégiai cél 75 százalék. Különösen alacsony ezen belül a nők foglalkoztatási rátája, amely Magyarországon 50 százalék, ami az EU-ban 60 százalékot tesz ki. Kirívóan alacsony idehaza a részmunkaidős foglalkoztatás (5,7 százalék), amely az Európai Unió országaiban 32 százalékot tesz ki.

Demográfiai téren szintén katasztrofális a helyzet. Hazánk népessége 10 millió alá süllyedt. Tavaly például mindössze 90350 gyermek született. A termékenységi rátánk 1,26, ami jóval az EU-s átlag (1,6) alatt van. Az optimista forgatókönyvek szerint is 2060-ra az európai népesség fele 50 év feletti, a magyar népesség fele pedig 65 év feletti lesz. Fűrész Tünde ezekből az adatokból azt a kormányzati cselekvési irányt vezette le, miszerint nincs hosszú távon gazdasági teljesítmény elég gyermek nélkül.

A kormányzat legfőbb célja most az, hogy elősegítse a munka és a család egyensúlyát mikro és makroszinten egyaránt. Ma ott vállalnak Európában több gyermeket a nők, ahol magas a női foglalkoztatottság, ugyanakkor biztosított a munka és a család összeegyeztethetősége.

Magyarország mindkét tényező tekintetében gyengén áll. Idehaza alacsony a gyermekvállalási hajlandóság, és alacsony a női foglalkoztatottság is. Fűrész Tünde a JÓL-LÉT Közhasznú Alapítvány támogatásában megrendezett pályázati koordinációs rendezvényen azt mondta, hogy a két cél egyszerre teljesíthető. A növekvő foglalkoztatottságot pozitív demográfiai hatás is kísérni fogja, idővel.

A Családbarát Munkahely pályázat a munkáltatók felé fordulva jutalmazza azt, aki a kormányzati és egyben nemzeti célok elérését segíti. A pályázatot 2000-ben hirdette meg először, külföldi minták alapján az akkori Szociális és Családügyi Minisztérium. 2008-ban a díj formájában megújult, ekkor már egy sor minőség-ellenőrzési intézkedés mellett kiterjesztették az apákra is az adott munkáltató családbarát intézkedéseit. Ezt a megújult pályázatot 2009-ben újra meghirdették, majd egy évvel később azt tapasztalták, hogy a kezdeti 100-400 jelentkező helyett 2010-ben csupán alig 50 cég jelentkezett a 4 kategóriás pályázatra. Mielőtt a nagyon alacsony érdeklődés miatt elhalt volna a kezdeményezés, most még jelentősebbet változtatott rajta a NEFMI.

A cél ugyanaz maradt: olyan családbarát munkahelyek kialakítása és ezek fejlesztését megvalósító munkahelyi családbarát programok támogatása, melyek elősegítik a munka és magánélet összeegyeztetését, a családi, magánéleti és munkahelyi kötelezettségek összehangolását.

A célcsoport is megmaradt: nagyvállalati (250 fő feletti foglalkoztatottal) középvállalati (50 és 250 fő között foglalkoztatottal), kisvállalati (50 fő alatti foglalkoztatottal) és költségvetési szerveknek írtak ki külön kategóriákat. A legnagyobb változás az, hogy az eddigi megtisztelő cím mellé komoly pénzösszegeket is lehet nyerni. A pályázaton legalább 1 000 000 forint, illetve legfeljebb 2 500 000 forint vissza nem térítendő támogatás igényelhető és nyerhető el a különböző, családbarát intézkedések, projektek megvalósítására.

Azt, hogy ki nyerheti el ezt a felkínált összeget, döntően meghatározza az a tény is, hogy korábban milyen mértékben hozott az adott cég családbarát intézkedéseket és csak ezután pontozzák a jövőben tervezett projekteket (lásd keretes írásunk- a szerk.). A pontozás körülbelül egyharmad-kétharmad arányban a már meglépett változtatások javára történik.

Nőügyi támogatásból valódi, családbarát munkahely

A Jól- Lét Közhasznú Alapítvány már a kezdetekkor segítette a családbarát munkahely pályázatot. Mint az esélyegyenlőség iránt elkötelezett, véleményformáló civil szerveződés, részt vett a döntéshozatali, illetve -előkészítői tevékenységben. Munkájuk során azt tapasztalták, hogy a gyermekvállalásnak komoly hatása van a munkaerő-piaci esélyekre. Ahogy Keveházi Katalin, az alapítvány egyik ügyvezetője elmondta, a gyermekvállalás a nők munkaerő-piaci esélyeit rontja, a férfiakét javítja.

A számtalan, először és elsősorban anyáknak szervezett programjukon azt tapasztalták, hogy ma háromféle választ adnak a nők erre a jelenségre. A főfoglalkozású anyaság és az azt követő "kényszer-visszatérés" oka többnyire hirtelen előálló anyagi kényszer. Ilyenkor megkopott szaktudással, kapcsolat-rendszerrel, csökkent önértékeléssel lépnek újra a munka világába a nők. A másik lehetőség az úgynevezett "karrier-stratégia", amikor a munkaerő-piaci visszatérés oka a nőnél inkább a pályaelképzelések megvalósítása, és emellett a mai világban elvárt életszínvonal fenntartása. Ebben az esetben ennek a stratégiának az a következménye, hogy a nőnek meg kell küzdenie a "sehol sem állok helyt 100 százalékig"-érzésével, amit a környezet ítéletezése súlyosbít.

A nők többsége az úgynevezett "kombinatív" stratégiák közül választ. Ez azt jelenti, hogy az otthoni helytállás szempontjait szem előtt tartva "lavíroznának". Részidőben dolgoznának - ha lenne elég állás, és megfelelő jövedelmet biztosítana számukra a munkahely, illetve elutasítják az előmenetelt, az utazással, extra felelősséggel járó feladatokat.

Mivel az alapítvány célcsoportjának tekinti a munkavállalók és a munkáltatók mellett a szakpolitikai döntéshozókat is, folyamatosan folytat formális, szakértői tevékenységet. Ők koordinálták -sok egyéb tevékenységük mellett-, a "Munka és magánélet egyensúlyának elősegítése" akcióprogram keretében a Családbarát Munkahely Díj 2008-as megújítását.

Fontos feladata volt a Jól-Lét Alapítványnak, hogy kitágítsa a kört, amikor családbarát munkahelyről van szó. Nemcsak a kisgyerekes nők érintettek, hanem például a "burn-out" szindrómával küzdő vezetők, a pályakezdők, továbbtanulók, a nyugdíjasok és nyugdíj előtt állók, a beteg hozzátartozójukat gondozók, a csökkent munkaképességűek, a jövő és a jelen munkanélkülijei és a bármilyen okból átmeneti élethelyzetben lévők - mondta Keveházi Katalin.

A másik nehézség, hogy még mindig nem elterjedt az a nézet, miért is kellene egy munkáltatónak családbaráttá válnia. Keveházi Katalin erre a választ úgy fogalmazta meg, hogy azért, mert egyrészt emberiességi kötelezettsége is van a munkáltatónak, másrészt a jogkövető magatartás, a külföldi policy-k előírásainak betartása is erre kényszeríti őket. Harmadrészt pedig a racionális üzleti érdek is ebbe az irányba tolja őket. A dolgozói elégedettség, teljesítmény, lojalitás nő, ugyanakkor jelentősen csökken a távolmaradás, fluktuáció a családbarát cégeknél. Indirekt módon pedig a sokszínűség által biztosított innovativitás, kreativitás is megmozdul ezeknél a cégeknél és javul a vállalat magáról kialakított képe is.

Az, hogy egy vállalat milyen mértékben válik családbaráttá, tipologizálható. A "nem-akadályozás" szemléletével rendelkezők sorolhatók az első csoportba. Ők azok, akik megfelelnek a jogszabályoknak, tudatosan nem diszkriminálnak, "nem gördít akadályt" a családbarát intézkedések elé- ahogy a szakember mondja. Ezt a csoportot követi a nőket/anyákat támogatók, a látszólagos anyabarátságot folytatók csoportja. Ezek a munkáltatók a hagyományos társadalmi nemek szerinti szerep támogatásával oldják meg a családbaráttá válásukat. Ők azok, akik azt vallják, hogy a "magánélet az első" és többnyire egyedi kedvezményeket biztosítanak. Ezeken a munkahelyeken csak a nőknek járnak juttatások, kedvezmények. A harmadik, progresszív munkáltatói csoportba az esélyegyenlőséget megteremtők, a valóságos családbarátság szemléletével működő cégek vannak. Ezeknél a vállalatoknál széleskörűen elérhetőek az atipikus munkaformák, működnek a munka és magánélet összeegyeztetését szolgáló intézkedések, juttatások, amelyek egyedi igényekhez alkalmazkodnak.

Ma már rendelkezésre állnak azok a tapasztalatok, amelyek megmutatják, hogy a HR-nek mely területeken van lehetősége a beavatkozásra ahhoz, hogy az adott cég családbaráttá válhasson. Ezek a területek elsősorban a munkaszervezésnél jelennek meg. Az atipikus formák, illetve a munkakör-auditok fontos elemei a korszerű munkaszervezésnek. De ugyanúgy, a szemléletformálás és tájékoztatás, a juttatások, javadalmazások területe és Keveházi Katalin szerint az egyedi juttatások helyett/mellett az egyenlő bérezés megvalósítása lenne az első lépés a családbaráttá váláshoz. Fontos HR-terület még a képzés és fejlesztés, a célértékek és teljesítményértékelés rendszere és természetesen a toborzás és kiválasztás is.

Örül a változásoknak a Magyar Telekom - és talán újra elindul

A Magyar Telekom legelőször 2003-ban nyújtotta be pályázatát a "Családbarát Munkahely" díjra - nyilatkozta a HR Portálnak a Magyar Telekom kommunikációs osztálya. A motivációs tényező abban az időszakban egyértelműen az volt, hogy a pályázat keretei között megmérettessék a vállalat családbarát intézkedéseit, illetve visszajelzést kapjanak arról, hogy mi az, amit jól csinálnak és mi az, amin még fejleszteni kell.

Mindemellett nagyon hasznosnak találták a nyertesek által alkalmazott gyakorlatok megismerésének lehetőségét is, amelyek inspirációt adtak a további intézkedések bevezetéséhez. Tulajdonképpen a pályázati anyagok elkészítése kapcsán alakult ki az a fajta belső "műhelymunka", ami a későbbiekben alkalmazott intézkedések bevezetéséhez, és amely a 2008-as pályázatuk kapcsán a díj elnyeréséhez vezetett. A pályázatok és a díj örökségeként fontosnak tartják megemlíteni, hogy mostani megítélésük szerint az esélyegyenlőséghez kapcsolódó intézkedéseik közül a családosok élethelyzetét megkönnyítő programok azok, amelyek a legsikeresebbek és talán a legkomplexebb formában kidolgozottak ma a Magyar Telekomnál. Az a tény, hogy most már vissza nem térítendő támogatás is jár a megtisztelő cím mellé, a Magyar Telekom illetékeseit is arra ösztönözi, hogy 2008 után újra átgondolják a pályázaton való indulásukat.

A nyilatkozatuk szerint van egy-két olyan, még meg nem valósult ötletük, amelyek elindításához a pályázaton elnyerhető 1-2,5 millió forintos díj megfelelő alapot teremthetne. A tapasztalataik szerint egy-egy családbarát típusú intézkedésnek az elindítása a legnehezebb, hiszen gazdaságilag nagyon nehezen kimutatható a megtérülés. Ez a változás mindazon programok, intézkedések szempontjából is előnyös, amelyek fenntartása a kezdeti ráfordításon túl nem is igényel további pénzügyi eszközöket, csak az illetékes munkatársak részéről befektetett munkát. Szintén tapasztalatból tudja a Magyar Telekom, hogy ha egy intézkedés, program elindul és esetleg még sikeres is, akkor utána már jóval könnyebb a döntéshozókat a folytatás finanszírozására bíztatni.

A vállalat-csoportnál látják, hogy sok olyan intézkedés van, amely nem igényel komolyabb ráfordítást, de sokszor ezek is leküzdhetetlen akadályt jelentenek, hiszen ezen beruházásoknak a megtérülését nagyon nehéz forintban kifejezni. A vállalati döntéshozók pedig sokszor hajlamosak csak a konkrét megtérülések alapján befektetni egy-egy intézkedésbe. Főleg a gazdaságilag nehezebb időszakokban nehéz ezeket a szereplőket más szempontú előnyök hangoztatásával (pl. vállalati hírnév növekedése, munkavállalói elégedettség és ez által a hatékonyság növekedése stb.) meggyőzni.

Az egyik legnagyobb hazai munkáltatónál most úgy látják, hogy tulajdonképpen minél több vállalat pályázik a pénzjutalom elnyerésének reményében, annál több helyen kezdenek el családbarát intézkedések alkalmazásán gondolkodni. És ez lenne a pályázat lényege is.

  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Miért van ennyivel több magyar embernek munkája, mióta az EU-hoz csatlakoztunk?

A KSH szerint 2004 és 2023 közt közel 824 ezer fővel nőtt a foglalkoztatottak száma, ami 21%-os bővülést jelent. A növekmény nagy részét a... Teljes cikk

A foglalkoztatottak és munkanélküliek száma is nőtt februárban

2024 februárjában a 15-74 éves foglalkoztatottak átlagos létszáma az előző év azonos időszakához képest 32 ezerrel, 4 millió 723 ezerre nőtt. A... Teljes cikk

Nőnapi cikkcsokor a HR Portáltól - így fest a nők helyzete a munka világában 2024-ben

Nőnap alkalmából csokorba gyűjtöttük a dolgozó nők helyzetét taglaló legfrissebb cikkeket. Mekkora a bérszakadék, mely országokban mélyül és... Teljes cikk