kapubanner for mobile
Megjelent: 19 éve

Toborzás és tehetség-gondozás - A legjobb cégek listája (II.rész)

Dr. John Sullivan, a San Francisco State University professzora több éves módszertani kutatásai eredményeként összeállított egy "benchmark listát" arról a 25 cégről, mely a toborzás és tehetség-gondozás területén példaértékű eredményt ért el és mértékadónak számít az Egyesült Államokban.

images

A top 10 benchmark cégről itt olvashat!

A toborzás más területein kiemelkedő cégek

Wegmans Food Markets. A Wegman, mely 2005-ben elnyerte a Fortune Magazin legjobb amerikai munkahely felmérés első helyezését, elmondhatja magáról, hogy ehhez a teljesítményhez többre volt szüksége, mint friss termékekre. A nagy múltú élelmiszer bolt, mely mára már turistalátványossággá vált, hírnevének építésén túl a toborzás és tehetség-gondozás területén is kiemelkedik HR branding, munkaerő-tervezés, újrafoglalkoztatás és alternatív toborzási módszereivel. A Wegman már az iskolapadban megkezdi toborzási tevékenységét: szakmai gyakorlat programja egészen a középiskolásokig visszanyúl, akiket mentorként felsőfokú tanulmányuk alatt is szakmailag támogat.

SAS. Az SAS legjobb munkaadó stratégiája és annak kivitelezése lélegzetelállító, mi több, gyakrabban alkalmazzák a '60 perc a legjobb alkalmazottért' gyakorlatát, mint bármelyik más cég. Kompenzációs eszközeik sokszínű és széles skálája szintén lenyűgöző, mellyel iparágukban vezető forgalmat tudnak lebonyolítani.

Corning. A Corning kimagasló szakértelemmel alkalmazza a belső toborzás módszerét és rendkívül hatékonyan, innovatívan oldotta meg a leépítés problémáját is. Hatékonyan alkalmaznak különböző szolgáltatási szintű megállapodásokat, így toborzási folyamatuk aktív eleme a Six Sigma módszer is.

Intel. Az Intel a toborzás és a HR tudományos és "sebesség alapú" megközelítéséért érdemel elismerést. Munkaerő-tervezési modelljük számos lenyűgöző design elemet tartalmaz. Az építő jellegű konfrontálódás kultúrájának kialakításával az Intel a folyamatos változ(tat)ás ütemét diktálja.

Wal-Mart. Ha tömeg-toborzásról van szó, akkor abban a Wal-Mart verhetetlen. A Wal-Mart TV hirdetései folyamatosan sulykolják a legjobb munkahely üzenetét, mellyel hatékonyan őrzik erős HR branding pozíciójukat.

WL Gore. A WL Gore kultúrája szintén lélegzetelállító. A Fortune Magazin legjobb munkahely felmérésének második helyezettje remekül demonstrálja, hogy a cég világszínvonalú személyzeti kultúráján milyen hatékonyan és precízen is munkálkodik évek óta. A Fast Company magazin Amerika leginnovatívabb vállalatának választotta.

The Container Store. A cég egymást követő két évben nyerte meg a Fortune magazin legjobb munkahely felmérését, mely annak fényében jelent hatalmas eredményt, hogy a cég minimalizálja a HR és a toborzás centralizált szerepét. Említésre méltó még a vállalat jelölt-assesment rendszere valamint a toborzási munka hatékonyságának követésére kidolgozott mérőrendszere is.

Google. A Google-nél a toborzási szakemberek aránya az alkalmazottakhoz képest lenyűgöző. A vállalat ezen felül kiemelkedő teljesítményt nyújt a jelölt-assesment módszerek és a női mérnökök alkalmazásának területén is.

Dell. A Dell a cég felsővezetői összetételére lehet büszke, mivel a legjobb vezetők elhalászása céljából rendkívül jól publikálja a cég nagyszerű menedzsment gyakorlatát és megközelítését. A Dell kitűnő vezető identifikációs programmal rendelkezik és az egy munkavállalóra eső bevételük eléri az 1 millió dollárt!

MGM Grand. Az MGM Grand elkötelezettsége annak irányában, hogy a "legjobban irányított cég" pozíciót hirdeti magáról, egyedülálló, főleg egy olyan iparágban, ahol a HR branding nem jellemző fogalom. A cég által kialakított, a toborzás hatékonyságának jelzésére szolgáló mérőszámok és auditálási módszerük kiemelkedő és egyben innovatív.

Baptist Health Care. A Baptist a jól menedzselt arculat kiépítésében alkot nagyot, így nem véletlen, hogy a cég a Fortune magazin legjobb munkahely felmérésén a 6-ik helyezést érte el nagyvállalat kategóriában. A Baptist vezető a toborzás és munkaerő-megtartás területén egy olyan iparágban, ahol a világ legnehézkesebb toborzási gyakorlatát alkalmazzák.

PepsiCo. A "diversity" toborzás nagymestere, a PepsiCo olyan ösztönző módszereket alkalmaz, mellyel a speciális toborzási eszközök az általános üzleti gyakorlat aktív részévé váltak.

Electronic Arts (EA). Az EA egyedi módon a tehetségek megszerzése érdekében akár cég-felvásárlásba is kezd, felkutatja a legmegfelelőbb jelölteket, mielőtt még maga a pozíció kiírásra kerülne, ráadásul kitűnik innovativ mérőszámaival, HR-branding eszközeivel is.

UPS. A UPS a diákok toborzása terén, illetve egyedülálló szakmai gyakorlat-rendszerével verhetetlen a piacon.

Cisco Systems. A HR-branding atyjának számító Cisco még mindig tartja magát ezen a területen. Sajnálatos módon azonban a cégnél már kevés maradt abból, ami egykor a világ legjobb toborzási funkciójának számított.

Folytatása következik!
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
"Szellemállásoktól" hemzsegnek az állásportálok - de mi értelme a kamu álláshirdetéseknek?

A munkáltatók olyan látszólag nyitott pozíciókat hirdetnek meg az állásportálokon vagy börzéken, amelyeket soha nem is akartak betölteni. Mi... Teljes cikk

Így áll a munkaerőpiac 2024-ben: hány jelentkezést nyújt be egy átlagos álláskereső?

A jelentkezők többsége legalább kettő, de maximum öt helyre adja be egyszerre az önéletrajzát – többek között ez derült ki az 55. Műegyetemi... Teljes cikk

Égető dilemma: honnan lesz 300 ezer új munkavállaló Magyarországon?

Ambiciózus célt tűzött ki maga elé a kormány: 2030-ra 85%-ra szeretnék emelni a magyarországi foglalkoztatottsági rátát. Ehhez főleg a 15-29 éves... Teljes cikk