kapubanner for mobile
Megjelent: 6 éve

Utasbiztosítás: érdemes személyre szabni!

Az utazási célpont, valamint annak tervezett programja mind alapvetően befolyásolja az optimális utasbiztosítás fedezeti körét, ezen keresztül a díját is, hangsúlyozza az UNION Biztosító. Ezért érdemes testre szabott utasbiztosítást kötni, hogy ne fizessünk feleslegesen olyan szolgáltatásokért, amelyeket nem veszünk igénybe. Néhány elemen ugyanakkor - ilyenek a betegség- és balesetbiztosítási limitek, az autós asszisztencia, vagy értékes műszaki cikkek védelme - nem érdemes spórolni.

Egyre több időt töltenek külföldön a magyarok: a KSH adatai szerint 2017-ben összesen 57,2 millió napra utaztak a határon kívülre, ami 4,8 százalékkal haladta meg a 2016-os 54,6 millió napos értéket. Az utazások 75 százaléka volt turisztikai célú, a többnapos turistautak átlagos hossza pedig 5,8 nap volt.

A külföldi utazások gyakoribbá válásával párhuzamosan, fokozatosan változnak az utazási szokások is: a társasutak egyre inkább háttérbe szorulnak az egyedi szervezésű utakkal szemben, amelyeket jellemzően online, legalább részben már maguk szerveznek meg az utazni vágyók. Az utasbiztosítások megkötésének aránya is e tendenciába illeszkedik. Az UNION utasbiztosításoknak öt éve még csupán 27 százalékát kötötték online felületen, tavaly ez az arány már elérte a 46 százalékot.

Hasznos specializáció: az egyedi igények szerint fizessünk!
Az utasbiztosítások specializálódásának egyik fontos előnye, hogy az ügyfeleknek csak a releváns, egyedi igényeik alapján számított díjat kelljen fizetniük.
• A Horvátországban nyaralni vágyók például az erre vonatkozó csomag választásával mentesülnek a repülőúttal kapcsolatos kockázatok költségétől, és az egészségügyi ellátás mérsékeltebb költségszintje is lehetővé teszi alacsonyabb díj megállapítását. Az akár 1/3-dal kevesebb biztosítási díjba emiatt még olyan speciális kockázatok is beleférnek, mint a a strandon történő lopás vagy sérülés (gondoljunk a víz alatti éles sziklákra vagy épp a medúzákra).
• Ha valaki az oroszországi labdarúgó-világbajnokság néhány meccsére szeretne csupán kilátogatni, köthet programbiztosítást, amely szintén 30-40 százalékkal kedvezőbb díjon vehető igénybe, mint az univerzális utasbiztosítások. Itt is számíthatunk ugyanakkor olyan speciális térítésekre, mint az élménybiztosítás (betegség vagy baleset miatt fel nem használt belépőjegyek számlájának megtérítése) vagy a lakhelyet érintő káresemény miatt bekövetkező idő előtti hazautazás költségei.

Amin nem érdemes spórolni
A piacon elérhető utasbiztosítások díjszintjét alapvetően befolyásolja a betegség, illetve baleset bekövetkezése miatt fellépő orvosi ellátások térítési limitje. Az egyes országokban tapasztalható nagyon eltérő költségszintek miatt célszerű az alábbi minimális térítési limitekkel számolni:

• Környező államok, EU országai, Törökország, Egyiptom, Marokkó: minimum 30 millió Ft
• A világ távolabbi országai: minimum 75 millió Ft
• USA, Kanada: minimum 100 millió Ft

Autós utazás esetén célszerű kifizetni az autós asszisztencia napi 500-800 forintos díját, amely külföldön, idegen környezetben bekövetkező meghibásodás esetén különösen hasznos szolgáltatásokkal segít: a közúti segélyszolgálat megszervezése mellett az autót külföldi, vagy indokolt esetben magyarországi címre szállítja, bérautót biztosít vagy téríti a hazautazás költségeit, sőt, a viszonylag gyakran előforduló defekt esetén is téríti a gumiabroncs javításának vagy cseréjének költségeit.

Néhány további, sokakat érintő tipp:
• Útlemondás (sztornó) biztosítás is járhat már napi nem egészen száz forint díjtöbblet fejében az utasbiztosítás mellé. Ez 200 ezer forintig megfizeti azt a díjrészt, amelyet a szálláshely vagy a légitársaság nem térít meg az utat lemondani kényszerülő utasnak.
• Néhány százaléknyi díj ellenében jelentősen növelhető az útra elvitt műszaki cikkek védelmi limitje is: tárgyanként 50 ezerről 150 ezerre, 100 ezerről pedig 250 ezerre növelhető ily módon a fedezet összeghatára.

Jellemző díjak 2018-ban
„Az utasbiztosítási díjak továbbra is csupán néhány százalékos részét képezik egy külföldi út teljes költségeinek - magyarázza Szabó Tamás, az UNION utasbiztosítási üzletágának vezetője. - Az esetek többségében egy megfelelő biztosítás személyenként napi 2-3 eurónak megfelelő összegből kijön, ezért az utazás nyugalma érdekében mindenképpen célszerű indulás előtt gondoskodni erről a védelemről.”

Az alábbi táblázatban a legjellemzőbb utazási szituációkhoz kapcsolódó aktuális díjösszegek szerepelnek:

  • 2024.03.21recruiTECH 2024 A recruiTECH elsősorban HR vezetőknek, toborzóknak, toborzási vezetőknek, employer branding specialistáknak és learning & development szakembereknek szól, akik napi szinten küzdenek a toborzási céljaikért a munkaerőpiacon, akik keresik az új megoldásokat, melyek segítségével hatékonyabbá tehetik vállalatuk tevékenységét.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.03.26Műegyetemi Állásbörze A Műegyetemi Állásbörze Budapest legnagyobb és legrangosabb álláskereső rendezvénye. 1995 óta képez hidat a munkaadók és potenciális munkavállalóik között. Rendezvényről rendezvényre több újítással, színesebb programokkal, felméréssel és számos csatornával is találkozhatnak az érdeklődők.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.03.27Átfogó projektmenedzsment képzés IPMA és PMI alapokon Klasszikus projektmenedzsment képzés - átfogó, gyakorlati program, egyéni mentorálással.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Munkaerőpiaci fordulatok: Innováció és alkalmazkodás a HR-ben

A vállalatoknak 2024-ben is nagy kihívásokkal kell szembenézniük a munkaerőtoborzás, valamint munkaerőmegtartás tekintetében, hiszen a... Teljes cikk

A legdrágább munkakör a betöltetlen munkakör. De mennyi az annyi?

Minden betöltetlen kulcspozíció veszteségforrás, mert jelentős termeléskieséssel jár, a meglévő állományra nehezedő többletterhelés okozta... Teljes cikk

Hatályos a kollektív szerződésünk? - Egy probléma, amire kevés figyelem vetül

A kollektív szerződés kötése nagyon hasznos lehet abban az esetben, ha a munkáltatónál már működik egy kollektív szerződés kötésére jogosult... Teljes cikk