kapubanner for mobile
Megjelent: 4 éve

Válság alatt és után is jó választás a diákmunka

Március eleje óta Magyarországon is vezető téma a koronavírus-veszélyhelyzet, majd téma lett a szemmel látható, bőrünkön érezhető gazdasági visszaesés. Elmúlt a húsvét, eltelt a tavasz, lassan belecsúszunk a nyárba, amely a diákmunka csúcs-szezonja. De vajon az lesz-e idén is? Ha az lesz, hogyan lehet az?

A kérdésekre Kurdi Ferenc, a Pensum Diákmunka Szolgáltató Iskolaszövetkezet operatív igazgatója válaszol.

Csúcs lesz-e 2020 nyarán a diákmunka?



A koronavírus-veszélyhelyzet és a vele járó gazdasági visszaesés a diákmunka-ágazatot sem kímélte: a leginkább érintett ágazatok szinte mindegyikében (turizmus, vendéglátás, szállodaipar, fürdők-strandok) jelentős létszámban dolgoztak diákok. Más ágazatok, mint az élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelem vagy a drogériák és az élelmiszeripar kevésbé szenvedték meg eddig a válságot. A nyári fesztiválok elmaradása nemcsak a szervezőket és a résztvevőket érinti hátrányosan: ezeken a fesztiválokon nagyon sok diák dolgozik évente. Idén ennyivel biztosan laposabb lesz a „csúcs”. Én személy szerint az idegenforgalom volumenét is alacsonyabbra várom a tavalyinál, így várhatóan ebben az ágazatban is kevesebb diák fog dolgozni.

Most még nem igazán látjuk, hogy bármely más ágazat képes lenne ezt a hiányt pótolni, azaz olyan létszámban felszívni a diák-munkaerőt, hogy aki akar, az biztosan tudjon is dolgozni. Nekünk persze lenne ötletünk, kérdés, hogy a vállalkozások nyitottak-e rá.

A diákok szövetkezeti tagként történő foglalkoztatása, mint konstrukció, nagyon is életképes, előnyökkel jár a diákok és a diákmunkát igénybe vevő vállalkozások számára egyaránt.

Tényleg kedvező a diákmunka költsége?



A vállalkozások szemszögéből vizsgálva a kérdést, az egyik legfontosabb szempont a költség. Ez a mondat kiemelten érvényes lesz idén nyáron, amikor az elmúlt hónapok kieséseit kell minél nagyobb hatékonysággal visszatermelni! A jelenlegi szabályozási környezetben diákszövetkezettel szerződve egy diák 1.000 forintos nettó bére 1.386 forintból kihozható. Ennél kedvezőbbet, szabályos foglalkoztatással, nem fognak találni a vállalkozások.

Látható, hogy a diákmunka igénybevételének a költsége alacsony, a kapcsolódó adminisztrációs kötelezettség pedig kimerül a jelenléti ívek leigazolásában! Úgy gondoljuk, hogy ezek az előnyök sok vállalkozásnak számítani fognak idén nyáron!

Mennyire rugalmas ez a konstrukció?



Nagyon rugalmas ez a foglalkoztatás, mert ténylegesen csak a ledolgozott órákat kell kifizetni a munkaerő részére. Másrészt a reggel jelentkező igényre sokszor már délután munkába állíthatók a diákok, akár 1-2 órás feladatra is, és ha vége a munkának, egyszerűen hazamennek, minimális adminisztráció mellett (szerződéskötés az iskolaszövetkezettel, jelenléti ívek igazolása).

Ami pedig a létszámokat illeti: nyáron nem nehéz akár 20-30 fős, vagy még nagyobb teljesítési csoportokat megszervezni diákokból.

Mi a helyzet a dolgozók gyermekeinek foglalkoztatása esetén?



Még mindig sok, főleg nagyobb létszámú cégnél bevett szokás, hogy a nyári időszakban a szabadságok miatt kieső munkaerőt diákokkal pótolják, mégpedig saját dolgozóik 16-25 év közötti gyermekeivel. A szervezett diákmunka ebben az esetben is megfelelő megoldást jelent a vállalkozások számára, mivel így kedvezőbb áron juthat a vállalkozás a diák-munkaerőhöz.

Az adminisztratív feladatok is minimálisra csökkennek, hiszen a diákokkal a szerződés megkötését és minden kapcsolódó adminisztrációs terhet az iskolaszövetkezet végez. Ez a konstrukció a diákok számára is előnyös, mivel a havi bruttó bérükből csak a 15% SZJA-t kell levonni, a többi 85% a nettó bérük. Az előnyöket sok vállalkozás felismerte és alkalmazta már az elmúlt években. Azt gondolom, az idei évben is sokan folyamodnak ehhez a megoldáshoz már csak azért is, mert sok esetben a diákmunka a nyári szüneten túl is folytatódik, hiszen a főiskolai-egyetemi hallgatók egész évben szívesen dolgoznak.

Lesz-e elég diákmunkás idén nyáron?



Most úgy látjuk a piacot, hogy igen. Tíz-tizenöt évvel ezelőtt még nem tudtunk minden munkakereső diáknak feladatot biztosítani nyaranta. Aztán az elmúlt három-négy évben úgy változott a helyzet, hogy nem tudtunk minden, diákmunkást foglalkoztatni akaró vállalkozásnak diákot biztosítani.

Talán idén kiegyensúlyozottabb lesz a nyár: minden diák tud majd dolgozni, és minden vállalkozáshoz tudunk vinni diákot. Nem lesz egyszerű a feladat, most újra a lehetséges megrendelők elérése lesz fókuszban. Erősíteni kell a feléjük irányuló marketinget, ezzel együtt a sales tevékenységet is.

Remélem, hogy a cikket olvasó HR-vezetőket, cégvezetőket is elérjük telefonon a következő hetekben, és a gyakorlatban is megmutathatjuk, hogy miért és hogyan érdemes nyáron diákokat foglalkoztatni!
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Úton a felsővezetői lét felé - hogyan segíthet egy mentor a cél elérésben?

Bartha Edit és Verebélyi Péter évekig kollégák voltak egy multinacionális vállalatnál. Edit Péter tanácsára jelentkezett a Corvinus Executive... Teljes cikk

Megtartott munkáltatói ígéretek

A munkaerőpiac „köztes” szereplői, azaz a munkaerő szolgáltatók – tehát a Pannon-Work cégcsoport is – a munkáltatói márka tekintetében is... Teljes cikk

Csodálatos panoráma - végtelen látvány Ez a Hotel Ózon és a hamarosan nyíló Infinity étterem a Mátra szívében!

Amikor rendezvényünk számára helyszínt keresünk, akkor általában több hasonló ajánlat között kell kiválasztanunk a legjobbat és a... Teljes cikk