kapubanner for mobile
Megjelent: 13 éve

Válságkezelés helyett "növekedéskezelésnek" nézünk elébe

A magyar munkaadók óvatos munkaerő-piaci növekedésre számítanak a második negyedévben, különösen a gyártás területén - derül ki a portálunkhoz eljuttatott Manpower munkaerő-piaci felmérésből.

images

images

A Manpower munkaerő-piaci előrejelzése szerint a magyar álláskeresők lehetőségei tovább javulhatnak a következő három hónapban, mivel a legtöbb munkáltató pozitív foglalkoztatási hajlandóságról számolt be az április és június közötti időszakot illetően. A Manpower munkaerő-piaci mutatója 2011 második negyedévére 3 százalékon áll.

A mutató negyedéves összehasonlításban 2 százalékpontot, éves összehasonlításban pedig 6 százalékpontot erősödött. A dolgozói létszám növelését illetően a legoptimistábbak a gyártó szektor munkaadói (12 százalékos növekedés), regionális bontásban pedig a legerősebb alkalmazási hajlandóság Észak-Magyarországon mutatkozik. A második negyedévre vonatkozóan negatív várakozásokat csak a mezőgazdasági szektor, valamint a Dél-Alföld munkáltatói jelentettek.

A gyártáson kívül hat szektorban pozitívak a várakozások, leginkább a pénzügyi és építőipari területen, ahol éves összehasonlításban jelentősen 9 százalékkal nőtt a mutató.
Kiss Judit, a Manpower Magyarország vezetője szerint a valódi fellendülés még várat magára, de a munkaerőpiacon várható növekedés ráébresztheti a munkaadókat, hogy a növekedéskezelés legalább akkora kihívás, mint a gazdasági válság kirobbanásakor a válságkezelés volt.

"2008-ban a munkáltatóknak munkaerő-felesleggel kellett megküzdeniük. Most olyan stratégiákat kell kialakítaniuk, amelyek segítségével megtalálhatják és meg is tarthatják azokat a TALENTEKET (tehetségeket), akik a jövőbeni üzleti növekedés zálogai lehetnek. A sikeres cégeket az általuk alkalmazott TALENT fogja majd megkülönböztetni a többiektől, ezért a kulcspozíciók betöltését nem lehet elég korán megtervezni."

Pozitív az alkalmazási hajlandóság

Regionális bontásban a nyolc magyar régió közül hatban várhatóan nőni fog az alkalmazási ütem, negyedéves és éves összehasonlításban egyaránt. Az észak-magyarországi régió munkáltatói számítanak leginkább az álláskeresők lehetőségeinek javulására (8 százalékkal többen).

A vizsgált 754 magyar munkaadó 11 százaléka jelezte, növelné alkalmazottai létszámát 2011 második negyedévében, 8 százalék pedig leépítési tervekről számolt be. Az előző negyedévhez hasonlóan négy munkáltatóból átlagosan több mint három nem tervez semmilyen változtatást a munkaerő létszámát illetően a következő három hónapban.

A felmérés során a vizsgált 39 országból 33-ban változó mértékű, de pozitív alkalmazási hajlandóságról számoltak be. A második negyedévre vonatkozóan a legpozitívabbak a kilátások Indiában, Tajvanon, Brazíliában, Kínában és Törökországban, a legrosszabbak pedig Görögországban, Spanyolországban, Írországban és Olaszországban.

Az előző negyedévhez hasonlóan a 21 vizsgált EMEA országban óvatosak a várakozások, 15 országból jelentettek növekvő alkalmazási hajlandóságot. A második negyedéves adatok mindenképpen a régió stabilitását mutatják: az előrejelzések változatlanok, vagy az előző negyedévhez képest kismértékű növekedést mutatnak 15 országban, éves összehasonlításban pedig 11 ország esetén nőtt a mutató, főként a kelet-európai országok munkaadói jelezték, hogy növelnék dolgozói létszámukat a három hónappal korábbihoz képest. A legerősebb növekedés az EMEA régión belül Törökországban, Bulgáriában, Belgiumban és Lengyelországban várható, legrosszabbak a várakozások Görögországban és Spanyolországban.

"Kelet-Európa fejlődő gazdaságai sokkal optimistábbak a munkaerő alkalmazás terén, mint a nyugati OECD országok", mondta Jeffrey A. Joerres, a Manpower Inc. elnök-vezérigazgatója. "A németországi pozitív mutató oka a szállítmányozásban, a raktározásban és a kommunikációs szektorban tapasztalható, a felmérés 2003-as indulása óta mért legerősebb alkalmazási hajlandóság: a német cégek olyan ütemben vesznek fel határozott idejű alkalmazottakat, amire 2007 óta nem volt példa. Eközben a belga munkaadók várakozásai öt éve nem voltak ennyire pozitívak, ami főleg a pénzügyi, biztosítási és ingatlan szektorban tapasztalható optimizmussal magyarázható."

A Manpower következő  nemzetközi munkaerő-piaci előrejelzése 2011. 06. 07-én kerül nyilvánosságra, hogy képet adjon 2011 harmadik negyedévének munkaerő piaci kilátásairól - írja a sajtóközlemény.
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Miért van ennyivel több magyar embernek munkája, mióta az EU-hoz csatlakoztunk?

A KSH szerint 2004 és 2023 közt közel 824 ezer fővel nőtt a foglalkoztatottak száma, ami 21%-os bővülést jelent. A növekmény nagy részét a... Teljes cikk

A foglalkoztatottak és munkanélküliek száma is nőtt februárban

2024 februárjában a 15-74 éves foglalkoztatottak átlagos létszáma az előző év azonos időszakához képest 32 ezerrel, 4 millió 723 ezerre nőtt. A... Teljes cikk

Nőnapi cikkcsokor a HR Portáltól - így fest a nők helyzete a munka világában 2024-ben

Nőnap alkalmából csokorba gyűjtöttük a dolgozó nők helyzetét taglaló legfrissebb cikkeket. Mekkora a bérszakadék, mely országokban mélyül és... Teljes cikk