kapubanner for mobile
Megjelent: 8 éve

Veszélyzónák a munkahelyen

A sok ülés és a mozgáshiány egyre nagyobb egészségügyi problémát okoz. Egyrészt a napjainkban járványszerűen terjedő elhízáshoz, másrészt a helytelen testtartás miatt mozgásszervi megbetegedésekhez vezet. A Fellowes cég 4 zónát jelöl meg, ahol már apróbb változtatásokkal is sokat tehetünk azért, hogy az irodai munka okozta kockázatokat csökkentsük.

A mozgásszervi problémák nem csak az életminőséget befolyásolják negatívan, de a kereső- és munkaképtelenség okai között a második helyen állnak a betegségtípusok között. A panaszokat a sok ülés mellett – friss európai felmérések szerint kb. egy órával többet ülünk naponta, mint tíz évvel ezelőtt – gyakran a nem megfelelő munkakörülmények és a rosszul kialakított környezetben végzett munka, tanulás vagy számítógépezés okozza.

Európában a felnőtt népesség 20-30%-a huzamosabb ideig tartó mozgásszervi fájdalomtól szenved(1) és az egészségügyi kiadások negyedét is ez a betegségcsoport teszi ki. Bár a mozgásszervi megbetegedések főként a középkorúak körében alakulnak ki, sajnos ez az a betegségtípus, amely már gyermekeket és a kamaszokat is egyre jobban érinti, hiszen manapság gyakran a szabadidős tevékenységek is a számítógéphez vagy a mobiltelefonhoz kötik őket.



A fájdalom és a kényelmetlenség-érzet megnehezíti a koncentrációt, rontja a teljesítményt, legyen szó munkáról vagy tanulásról, és végső soron az életminőség romlásához vezet.

A változást ott kell kezdeni, ahol a legtöbb káros hatás éri az embert!

Az ülés okozta bajokon sokat segít a rendszeres testmozgás, vagy ha óránként szünetet iktatunk be, amikor átmozgatjuk magunkat. Sajnos azonban a heti 1-2 óra edzőtermi sportolás nem tudja semlegesíteni a helytelen testtartásban eltöltött napi 8-10 óra következményeit.

Érdemes tehát a változtatást a probléma forrásánál kezdeni, ott, ahol a legtöbb időt töltjük, tehát a munkahelyünkön!

Csak negyedóra naponta!

Ennyi tudatos figyelem már elegendő ahhoz, hogy a helyes testtartás érzete kialakuljon bennünk. Ha naponta 15 percet figyelünk erre, izmainkat hozzá szoktatjuk a megfelelő pozícióhoz, és a testünk előbb-utóbb ösztönösen jelezni fog, ha ismét visszagörnyednénk. Ha a negyedórát napi egy órára sikerül feltornázni, már elmondhatjuk magunkról, hogy a helyes testtartás a szokásunkká vált, amit jó eséllyel meg is tudunk majd tartani.

A négy zóna koncepció

Amíg azonban nem rögzül be a helyes testtartás, érdemes ergonómiai eszközöket használni. A Fellowes cég 4 zónára osztotta a problémás területeket, ezek mindegyikére kínálva megoldást.

A hátfájás megelőzéséhez megfelelő szék, hát- és lábtámasz szükséges. A második veszélyzóna az állandó klaviatúrahasználattól igénybe vett csukló, a harmadik pedig a hát-, de főleg a nyaki rész, amelynek fájdalmát az okozza, hogy nem a megfelelő szemmagasságban és távolságban nézzük a monitort. Végül a negyedik terület a megfelelő mentális állapot és teljesítőképesség, amit a rendezett és ergonomikusan kialakított irodai környezet biztosít.



Minden zónára van olyan eszköz, ami a munkahelyi ártalmakat jelentősen csökkenti. Érdemes ezeket használni, hogy a későbbiekben jelentős kiadástól és egészségkárosodástól óvjuk meg magunkat.

Az eszközök

A háttámasz az egyik legkedveltebb Fellowes termék, hiszen jelentős mértékben csökkenti a hát- és derékfájdalmat, azáltal, hogy beállítja a megfelelő üléspozíciót. A három részből álló eszköz teljes mértékben idomul a hát görbületéhez és bármilyen széken alkalmazhatjuk, hiszen könnyedén, akár 1 perc alatt felszerelhető. További előnye, hogy autóban is tökéletesen használható, különösen azok számára nyújt megoldást, akik sok időt töltenek a kocsiban. A "Tri-Tachment" technológiának köszönhetően állandó és optimális alátámasztásra számíthatunk, a háttámaszt nyugodt szívvel használhatjuk, hiszen megkapta a FIRA – a bútorokat és ergonómiai eszközöket bevizsgáló független szervezet – tanúsítványát is.

Ha a nyaki izmok terhelését szeretnénk csökkenteni, akkor mindenképpen alkalmazzunk monitor vagy laptop állványt, amelynek segítségével beállíthatjuk az ideális távolságot. Mindemellett szemmagasságba hozza a kijelzőt, így tehermentesíti a nyaki izmokat és megszünteti az ezzel kapcsolatos fájdalmakat.



A tenyértámasz jelentős segítséget nyújt abban, hogy az egér és a billentyű használat során megterhelt csuklót a megfelelő helyen támassza alá, ezáltal szünteti meg a jellemző kellemetlen, szorító érzést. Ergonómiailag helyes, megfelelő tartást nyújt egész napra. Könnyedén használhatjuk, hiszen a tányéralátét együtt mozog az egérrel.



A Fellowes-nál lehetőség nyílik arra is, hogy ezeket az ergonómiai eszközöket ingyenesen kipróbálhassuk, jelentkezni a [email protected] e-mail címen vagy a 061/5500-177 telefonszámon lehet.

A Fellowes

A Fellowes cég irodai és otthoni munkavégzést segítő termékek széles választékát gyártja és forgalmazza világszerte, többek között iratmegsemmisítőket, lamináló és spirálozó gépeket, archiváló konténereket, valamint irodai ergonómiai eszközöket.
Az 1917-ben Harry Fellowes által alapított és itascai székhelyű (USA – Illinois) Fellowes Inc. a világ 15 országában van jelen saját leányvállalattal, világszinten több mint 1200 alkalmazottat foglalkoztat, termékei pedig a világ több mint 100 országában elérhetőek.

Bővebb információért látogasson el a www.fellowes.hu weboldalra!

(1) Fellowes nemzetközi adatok: Dynamic Markets Research 2012
  • 2024.03.21recruiTECH 2024 A recruiTECH elsősorban HR vezetőknek, toborzóknak, toborzási vezetőknek, employer branding specialistáknak és learning & development szakembereknek szól, akik napi szinten küzdenek a toborzási céljaikért a munkaerőpiacon, akik keresik az új megoldásokat, melyek segítségével hatékonyabbá tehetik vállalatuk tevékenységét.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.03.26Műegyetemi Állásbörze A Műegyetemi Állásbörze Budapest legnagyobb és legrangosabb álláskereső rendezvénye. 1995 óta képez hidat a munkaadók és potenciális munkavállalóik között. Rendezvényről rendezvényre több újítással, színesebb programokkal, felméréssel és számos csatornával is találkozhatnak az érdeklődők.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.03.27Átfogó projektmenedzsment képzés IPMA és PMI alapokon Klasszikus projektmenedzsment képzés - átfogó, gyakorlati program, egyéni mentorálással.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Munkaerőpiaci fordulatok: Innováció és alkalmazkodás a HR-ben

A vállalatoknak 2024-ben is nagy kihívásokkal kell szembenézniük a munkaerőtoborzás, valamint munkaerőmegtartás tekintetében, hiszen a... Teljes cikk

A legdrágább munkakör a betöltetlen munkakör. De mennyi az annyi?

Minden betöltetlen kulcspozíció veszteségforrás, mert jelentős termeléskieséssel jár, a meglévő állományra nehezedő többletterhelés okozta... Teljes cikk

Hatályos a kollektív szerződésünk? - Egy probléma, amire kevés figyelem vetül

A kollektív szerződés kötése nagyon hasznos lehet abban az esetben, ha a munkáltatónál már működik egy kollektív szerződés kötésére jogosult... Teljes cikk