Megjelent: 11 éve

Vigyázat, csúszik! Teljesítmény-értékelés

A teljesítmény-értékelés (TÉR) az egyik legnehezebben működtethető és leginkább kétélű eszköz a HR kezében. Nincs olyan mérési módszer, ami állandó és nem igényel beavatkozást, ezért soha nem lehetünk elégedettek a meglévő gyakorlattal.

A hibás alkalmazás nagymértékben rontja a HR megítélését és adminisztratív szintre sorolja vissza a területet. A válságtól függetlenül is komoly károkat okozhat egy szubjektív szemlélettel, konfliktuskerüléssel működtetett TÉR. A bizonytalan üzleti környezet, az instabil létszám, a bürokrácia, a leépítésekből fakadó félelem, a mérőszámok súlytalanná válása további dilemmák elé állítják az értékelési időszakban a vezetőket és a HR szakembereket.

Mennyire kapjon szabad kezet a vezető és mennyire folyhat bele a HR az értékelés folyamatába, felügyeletébe?

Ennek az egyensúlynak és együttműködésnek a megteremtése a siker kulcsa.

Néhány példa a jellemző hibákra:

  • Válság van, elmaradt a béremelés is. Most hogyan adjak erre a gyengébb teljesítményre is kevesebb pénzt? Elmegy, ha nem kap bónuszt, mi meg kevesebben maradunk az egyre több munkára. A leépítések miatt így is kevesen vagyunk.
  • Közel tíz éve dolgozunk együtt, barátok vagyunk. Most adjak kevesebb pénzt neki, mint a kezdőknek? Igaz, hogy rengeteget hiányzik, hibázik, de hát én hoztam a céghez.
  • A mérőszámokkal már a bevezetéskor sem értettek egyet a beosztottaim, most ezek alapján alig kapnának valamit.
  • Jól teljesít, de nem szimpatikus.
  • Az értékelő beszélgetés most elmarad, mert úgy sincs pénz sem a bónusz kifizetésre, sem egyéni képzések finanszírozására.
  • A tervszámok folyamatosan változnak.
  • Az adminisztratív területeken nem lehet mérni a teljesítményt.

    A szervezet számára az alapvető veszteségek kiküszöbölése mellett a látszattevékenységek és a tartalmilag működésképtelen rendszerek okozzák a legtöbb kárt és időveszteséget. Ilyen lehet, egy elszabadult TÉR alkalmazás is. Könnyen fordulhat etikai, majd teljesítmény válságba a vállalat annak köszönhetően, hogy elvesznek a visszaigazolási kultúra alapjai és nem tiszták az értékelés miértjei.

    Kiemelt veszély, hogy ezt a hibát a mai üzleti környezetre fogjuk, és nem ismerjük fel a valós problémát, amit egyéni érdekek lepleznek.

    A HR kiemelt felelőssége a veszélyekre felhívni a vezetők figyelmét. Oktatással, személyes támogatással kell segíteni a veszélyeztetett területeket. Nem szabad bérkompenzációra használni a rendszert, alapvető hiba a munkatárs és vezető kapcsolatát értékelni a teljesítmény helyett. A mérőszámok súlytalanná válásával olyan torzulások alakulnak ki, melyeknek következményei beláthatatlanok. Ezek a károk nehezen kimutathatóak, de azért a fluktuáció és a bónuszkifizetések elemzése segíthet kimutatni a jelenséget.

    Nem ritkán az emberek már fenyegetőznek is, ha nem kapnak meg összegeket és sok vezető az amúgy is erős nyomás alatt nem képes kontrollálni az osztályát, csak sodródik az eseményekkel.

    A látszattevékenységek és a bürokráciai indokolatlan létszám megtartását követeli. A vállalat figyelme a főfolyamatokról a politika, a belső harcok felé fordul. Az ügyfél szó szerint elveszik. A veszteségek kiküszöbölésével a szükséges és elegendő létszám közel kerül egymáshoz.

    A vezetői poszt megszerzése önmagában még nem teszi alkalmassá az embereket. A belső képzés egyik kulcs tartalma a TÉR megértése és helyes alkalmazása. Ennek része esetenként a konfliktus felvállalása, a szabályok következetes betartása. Nincs olyan munkatárs, aki minden területen azonos minőségben teljesít értékelési időszakokon át. A rutinból értékelés a beosztottnak is árt, mert ők pontosan érzik a reális eredményt.

    Tőlük vesszük el az új feladatokat, a fejlődés lehetőségét, ha nem adjuk meg számukra a becsületes választ a teljesítményükkel kapcsolatban és nem engedjük, hogy önmaguk is értékeljék az eredményeiket, vagy akár a vezetőik eredményét.

    Lean-HR Blog, www.hrblog.hu/lean-hr/
    • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
    • 2024.04.04Az Év Irodája Konferencia & Díjátadó Kíváncsi vagy, hogy kié lesz Az Év Irodája díj, érdekelnek a legmodernebb irodai megoldások, valamint a magyar és nemzetközi piacot meghatározó szakemberek tapasztalatai? Akkor ott a helyed! KIKET FOGUNK DÍJAZNI?info button Részletek ticket button Jegyek
    • 2024.04.23Humán controlling mutatószámok a gyakorlatban A képzés célja: A HR munka modern személetének és mérésének, számításának gyakorlati ismerete. A humán controlling egyes eszközeit konkrét példákon mutatjuk be, a résztvevőkkel közösen értékeljük azok alkalmazását.info button Részletek ticket button Jegyek
    • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
    További cikkek
    Menni vagy maradni? Váltási dilemmák év elején

    Hiába gondolkodik a munkavállalók közel fele munkahelyváltáson, Szemán Zoltán karrier-tanácsadó szerint ez inkább a vágyat fejezi ki, nem a... Teljes cikk

    Kitüntetett autóbusz-vezetők: 9 ezerszer kerülték meg a Földet baleset nélkül

    Közel 460 munkavállaló teljesítményét jutalmazta idén a Volánbusz kitüntetéssel, illetve elismeréssel – közülük mintegy 300 autóbusz-vezető... Teljes cikk

    TÉR típushibák, avagy mit ne kövessünk el

    Jártamban-keltemben a minap, megkérdezték tőlem, hogy tudnék-e valami jótanáccsal szolgálni egy bevezetés előtt álló, egészen friss... Teljes cikk