Megjelent: 14 éve

Világszerte nőtt a foglalkoztatási étvágy

Nem tervez munkaerő-felvételt, de elbocsátást sem a munkáltatók 86 százaléka, míg 4 százalékuk leépítéssel számol, 7 százalékuk pedig a létszám bővülését várja a következő három hónapban. Az álláskeresők számára a legjobb lehetőségek a gyártás, termelés és a pénzügyi és üzleti szolgáltatási szektorban kínálkoznak, derül ki egy felmérésből.

Kiss Judit, a Manpower Magyarország vezetője kedden Budapesten sajtótájékoztatón elmondta, a munkáltatók nagy része dolgozói létszámának szinten tartásával számol.

A munkaerő-piaci szolgáltató legfrissebb felmérésből kiderül, hogy a munkáltatók 86 százaléka nem tervez munkaerő felvételt, de elbocsátást sem, míg 4 százalékuk elbocsátásokkal számol, 7 százalékuk pedig a létszám bővülését várja a következő három hónapban.

A Manpower ennek alapján számolt harmadik negyedévre vonatkozó munkaerő-piaci mutatója +3 százalékon áll, szemben a második negyedéves -3, és az első negyedéves -7 százalékkal.

A Manpower 770 magyarországi munkaadó megkérdezésével készítette el reprezentatív felmérését: azt kérdezte, a vezetők hogyan látják saját vállalatuknál a munkaerő létszámának alakulását a következő negyedévben.

Kiss Judit kiemelte: Magyarországon a felmérés történetében először lett pozitív a munkaerő-piaci mutató, elsősorban azért, mert csökkent a létszámleépítést tervezők száma. Az előző negyedévhez képest ugyanakkor kevesebben, csak a megkérdezett cégek 7 százaléka tervez munkaerő-felvételt szeptember végéig, míg a második negyedévre a cégek 10, az elsőre pedig 12 százalékuk számolt felvételekkel.


Mely szektorokra érdemes figyelni?



A Manpower vezetője szerint az álláskeresők számára a termelés, a gyártás, valamint a pénzügyi és üzleti szolgáltatási szektorban kínálkoznak a legjobb lehetőségek. A felmérés iparági eredményeiből kiderül, hogy az ipari termelésben a legpozitívabbak a munkáltatók várakozásai, itt a munkaerő-piaci mutató az előző negyedévhez képest 17, az előző év azonos időszakához képest pedig 18 százalékponttal javult, így értéke a harmadik negyedévre plusz 8 százalék.

Kiss Judit hangsúlyozta: a gyáripari kilátások javulása azért különösen fontos, mert az ágazat beindíthatja és magával húzhatja a szállítmányozást, majd a szolgáltató ágazatokat is.

A régiókat vizsgálva a nyolc magyar régió közül hatban erősödött a munkaadói optimizmus a második negyedévhez képest, míg éves összehasonlításban mindenhol javult a munkaerő-piaci mutató. Éves szinten a legnagyobb mértékben - 18 százalékponttal - az Észak-Alföldön emelkedett a foglalkoztatási szándék, míg Észak-és Közép-Magyarországon továbbra is negatív a munkaerő-piaci mutató, vagyis több cég számol elbocsátásokkal mint amennyi munkaerő-felvétellel.

Szekeres Katalin, a Manpower marketing és toborzási vezetője elmondta: az új munkahelyek megteremtését először stagnálás előzi meg, ezenkívül a keresletet is össze kell egyeztetni a munkaerő-piaci kínálattal. A magyar munkáltatók körülbelül 30 százaléka nem talál megfelelő képesítéssel rendelkező munkaerőt - utalt egy korábbi felmérésük eredményére.

Magyarországon a szakmunkások vezetik a hiányszakmák listáját, de a mérnökök, sofőrök, gépkezelők, karbantartók, orvosok, informatikusok is hiányoznak a munkáltatók szerint. Hozzáfűzte: adataik szerint csak az országban működő multinacionális cégeknél 18.000 álláshely betöltetlen azért, mert nincs megfelelő képzettséggel, képesítéssel rendelkező munkaerő. A munkaerőpiacon ezért egyre fontosabbá válik a munkaerő fejlesztése, és a tanulásra való hajlandóság - hangsúlyozta Szekeres Katalin.


Világszerte nőtt a foglalkoztatási étvágy



A Manpower globális felmérése szerint a munkaadók optimizmusa csak fokozatosan erősödik, a 36 vizsgált országból és térségből 30-ban lehet számítani a vállalatoknál a humán állomány bővítésére az egy évvel korábbi szinthez képest, 23 esetében pedig már az előző negyedévhez viszonyítva is javulás várható. Az európai piac bizonytalansága ellenére, kevesebb munkaadó tekint negatív várakozásokkal a következő negyedév elé. Kínában és Tajvanon a munkáltatók foglalkoztatási szándéka most javult a legerőteljesebben 2005 óta, amikor a Manpower elkezdte vizsgálni ezeket a piacokat, és az amerikai munkaadók várakozásai is hasonlóak a három hónappal ezelőttihez, bár az egy évvel korábbi szinthez képest számottevő a javulás.

Az európai, illetve közel-keleti és afrikai (EMEA) régióban megvizsgált 18 országban vegyesek a várakozások; bár a munkaerőpiacon pozitív jelek figyelhetőek meg. Az év harmadik negyedében várhatóan 13 országban erősödik a munkaerő felvétel. "Európában az utóbbi időszak rossz hírei ellenére már éledezik a fogyasztói kereslet, amit jól mutat a munkaadók megnövekedett foglalkoztatási étvágya az ipari termelési szektorban, 18-ból 16 országban javultak a munkavállalók kilátásai" - magyarázta Jeffrey A. Joerres, a Manpower Inc. elnök-vezérigazgatója.

"A német munkáltatók várakozásai továbbra is derűlátóbbak, mint az európai szomszédoké, Németországban ugyanis valamennyi szektorban javultak a foglalkoztatási kilátások, különösen a nagy-és kiskereskedelmi ágazatban. Bár a felmérés a görögországi eseményeket megelőzően készült, az eredmény így is jól tükrözi napjaink kihívásokkal teli munkaerőpiaci körülményeit."
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Az Év Irodája Konferencia & Díjátadó Kíváncsi vagy, hogy kié lesz Az Év Irodája díj, érdekelnek a legmodernebb irodai megoldások, valamint a magyar és nemzetközi piacot meghatározó szakemberek tapasztalatai? Akkor ott a helyed! KIKET FOGUNK DÍJAZNI?info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.23Humán controlling mutatószámok a gyakorlatban A képzés célja: A HR munka modern személetének és mérésének, számításának gyakorlati ismerete. A humán controlling egyes eszközeit konkrét példákon mutatjuk be, a résztvevőkkel közösen értékeljük azok alkalmazását.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Miért emelkedtek Magyarországon a munkaerőköltségek kevésbé, mint a régió többi országában?

Közel 20 éve csatlakozott Magyarország az Európai Unióhoz - ennek kapcsán a GKI Gazdaságkutató Zrt. cikksorozatában egy-egy mutató segítségével... Teljes cikk

Kiemelten fontos a magyar munkavállalók megtalálása és felvétele

Közel négyéves csúcson a munkanélküliség, miközben a vezérigazgatók relatív többsége létszámbővülést vár. Kiemelt tényező a magyar... Teljes cikk

Hogy lehet bevonni még 300 ezer embert a munka világába?

A 2023-as extra nehéz évből sikerült "ép bőrrel kikecmeregni" - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök szombaton a budapesti Várkert Bazárban... Teljes cikk