Megjelent: 15 éve

Webtréning - egy új képzési lehetőség

A webtréning részben hagyományos és távoktatási, valamint részben az e-learning lehetőségek együttes alkalmazását jelentő új és hatékony tanulási eljárás. Széleskörű felhasználási lehetőségei mellett a szervezett munkaerő-képzésben igen jelentős költséghatékonysággal működtethető.

Napjainkban a piacon, a gazdaságban az erőforrások átrendeződése zajlik. Történik mindez annak érdekében, hogy egy új egyensúlyi állapot alakuljon ki, egy optimális helyzet a továbblépéshez. Az optimalizáláshoz pedig hozzáértő, a kulcsterületeken "jól muzsikáló" szakemberekre van szükség, ellenkező esetben az optimalizálás megreked. Ez azt jeleni, hogy most, a "szűkös időkben" kell képezni, felkészíteni azokat a munkatársakat, akik a kulcsterületek kulcsemberei.

Igen, ezt tudjuk, és (talán) be is látjuk - mondják a HR vezetők - de erre most aztán tényleg nincs pénz. A szervezett munkaerőképzésben is érdemes az új lehetőségek felé fordulni, amelyek létjogosultságát eddig sem lehetett elvitatni, viszont mostanra már kikerülhetetlenné vált.

A Webináriumok képzései az internet nyújtotta új lehetőség. A részben hagyományos és távoktatási, valamint részben az e-learning lehetőségek együttes alkalmazását jelentő új és hatékony tanulási eljárások. Széleskörű felhasználás lehetőségei mellett a szervezett munkaerő-képzésben igen jelentős költséghatékonysággal működtethető.

A résztvevők egy úgynevezett "virtuális tréningteremben", valós idejű kommunikációban, interaktívan szereznek ismereteket. Minden olyan eszköz a rendelkezésre áll itt is, ami egy hagyományos tréningteremben az ismeretanyag átadáshoz szükséges. Előnye a résztvevők számára a rugalmasság, elérhetőség, kényelem, saját időbeosztás szerinti előrehaladás (archív felvételek) a tananyagban. Ez a technológia a tartalomra és az adminisztrációra, a nyomon követésre és ismeretanyagok elsajátításának tesztelésére, mérésére, valamint a megrendelők felé a riportolásra és a rendszerszintű áttekinthetőségre egyaránt alkalmas.

Költséghatékonyságban verhetetlen

A következő példán keresztül jól érzékelhető egy átlagos tréning és a webtréningek közötti különbség. Egy átlagosnak mondható két és fél napos, klasszikus tréning 20 óra. Ne hagyjuk figyelmen kívül, hogy ez a tréning bruttó ideje! Az is általánosságban megfogalmazható, hogy ennek megközelítőleg 35-40 százaléka fordítódik ismeretanyagok átadására, vagy azok közös "szintre hozására", átismétlésére. A többi 60 százalék, vagy jó esetben 65 százalék az, amely a tényleges készségfejlesztésre, a viselkedés módosítására marad.

Egy ilyen képzésnek néhány alapvető költségtényezőjét tekintve - utazás, szállás, ellátás, tréneri napidíj - nem kis összegről beszélünk. Magyarul az ismeretanyagok átadása és körülményeinek megteremtése ugyanannyiba kerül, mint a készségfejlesztésé. Ehhez hozzájárul még a munkaidő kiesés, még akkor is, ha a tréning egy része a hétvégére esik. Nem lehet figyelmen kívül hagyni azt sem, hogy a legtöbb esetben 10 fő szükséges egy valamire való tréning működéséhez. Jellemzően a kis,- és középvállalatok esetében ez komoly problémát jelent, mert egy tematikus tréningre a személyzet létszámából fakadóan egy-két főt iskoláznának be. Ennek eredménye, hogy sokszor szóba sem kerülnek, mint potenciális megrendelő a személyzetfejlesztési, vagy tréning piacon. Ugyanakkor számukra is elkerülhetetlen a fejlődés.

A webtréningek esetében mindez jelentősen másképp alakul. A kizárólag ismeretanyag átadásra szolgáló internetes képzés jelentősen megváltoztatja a képzés költséghatékonyságát. Ezeknek a bruttó/nettó időtartama megegyezik, 40-60 perc alkalmanként. Így még a munkaidő alatt történő képzés esetén sem eredményeznek számottevő munkaidő kiesést. További előnye, hogy nem kíván semmilyen többlet beruházást, hiszen ma már minden munkahelyen van számítógép és internet is.

A program egy egyszerű böngészőből indítható. Nincs szükség semmilyen szoftver, vagy különleges eszköz alkalmazására, megvásárlására. Megszűnnek az utazással, szállással, ellátással kapcsolatos költségek, és megszűnnek a tér és az idő szabta korlátok. Az archivált webtréning programok a nap 24 órájában megtekinthetők, így elmondható, hogy rugalmasságában sincs vetélytársa. A Webináriumok éjjel-nappal "nyitva vannak". Egy webtréning ára személyenként megközelítőleg egy színházjegy árába kerül. Nem elvetendő szempont, hogy akár egy munkatárs képzésére is van lehetőség.

Ezzel kevesebbe kerül majd a hagyományos készségfejlesztés is?

Mindenképp, hiszen a Webináriumok lehetőségeinek használatával a klasszikus tréningek fajlagos költségei úgy csökkenek, hogy a ráfordított erőforrások hatékonyabban lesznek kihasználva. Ez azt jelenti, hogy a készségfejlesztésre fordított idő, pénz stb., valóban "tisztán" arra fordítódik, mert a webtréningekkel már előre fel lehet készülni a klasszikus tréningre. A szükséges elméleti tudás a készségfejlesztést megelőzően megszerezhető, és megmérhető. Fontos megjegyezni, hogy bármennyire is csodálatos dolog a világháló, a klasszikus tréningre sem most, sem a jövőben nem lesz alkalmas. Ez a képzési forma kizárólag az ismeretanyagok átadására szolgál, arra viszont maradéktalanul.

A válságok mindig magukban hordozzák az új lehetőségek és az elkerülhetetlen fejlődés megvalósulását. A Webináriumok megtestesíti mindkettőt, a lehetőséget és fejlődést is. Ezzel tudatosabban lehet és kell a képzésre szánt forrásokat felhasználni.

Bardóczy Zsuzsanna
vezető tréner
Roobycon Consulting Kft.
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Az Év Irodája Konferencia & Díjátadó Kíváncsi vagy, hogy kié lesz Az Év Irodája díj, érdekelnek a legmodernebb irodai megoldások, valamint a magyar és nemzetközi piacot meghatározó szakemberek tapasztalatai? Akkor ott a helyed! KIKET FOGUNK DÍJAZNI?info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.23Humán controlling mutatószámok a gyakorlatban A képzés célja: A HR munka modern személetének és mérésének, számításának gyakorlati ismerete. A humán controlling egyes eszközeit konkrét példákon mutatjuk be, a résztvevőkkel közösen értékeljük azok alkalmazását.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Az üzleti gondolkodás fejlesztése a HR-ben

Az HR és az üzleti gondolkodás összekapcsolása kiemelkedő fontosságú a vállalatok sikere szempontjából. A humán erőforrás szakembernek ugyanakkor... Teljes cikk

Net-Coach ösztöndíjas felnőttképzést indít tavasztól az NMHH

Új felnőttképzési program indul tavasztól a váci Apor Vilmos Katolikus Főiskola és a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) együttműködésében. Teljes cikk

Több mint 50 ezer "akkumulátor szakembert" képeztek ki

Több mint 50.000 munkavállaló számára fejeződött be az a szakképzés, amelyen a résztvevők a gyorsan fejlődő akkumulátoripari értékláncban... Teljes cikk

Kapcsolódó tartalmaink 1 2 3 Bezár