Hova rakja a gyereket a munkavállaló nyáron? - extra munkáltatói megoldások

Hosszú nyári szünet, kitolódott munkaidő és nyugdíjkorhatár, helyben nem elérhető nagymama, drága táborok, szülő közelségére vágyó gyermek igényeinek figyelembe vétele. Ilyen tényezők miatt vannak nagy gondban nyáron a magyar családos munkavállalók, és nem is kevesen küzdenek a folyamatos nyári gyermekfelügyelet megoldásával. Felmérések szerint ez minden 3. magyar családban gondot jelent. Nagyon kevés a gyerekbarát munkahely, amely magánénak érzi a családos munkavállaló problémáját, és segíti őt gyereksarokkal, családi napközivel, munkaidő-kedvezménnyel. Vagy éppen 8 hetes nyári tábor szervezésével. Íme, az üdítő céges kivételek. tovább..

Sok munkaadó csak a költségtakarékosságot látja a fogyatékossággal élő emberek foglalkoztatásában

Bernáthné Székely Julianna rehabilitációs gazdasági menedzser. Julianna látássérült: egy ritka, veleszületett szaruhártya elváltozás miatt romlott meg a látása, amelyet nagymértékben rontott inzulinfüggő cukorbetegsége. Így aztán jól tudja, milyen hátránnyal indulnak a fogyatékossággal élő emberek a munkaerőpiacon, még akkor is, ha a rehabilitációs hozzájárulás megfizetése helyett sok cég fordulna megváltozott munkaképességű álláskereső alkalmazása felé. Ennek mikéntjében, az elindulásban és a rendszer működtetésében, az optimális költség-haszon hányados elérésében tud szakmai támogatást nyújtani a rehabilitációs menedzser. tovább..

Szép új világ a HR-ben?

Módosulnak a hangsúlyok az egyes HR területek között, változnak a kiválasztás, tesztelési-és tréning technikák, és jócskán átalakultak a HR büdzsék is az elmúlt 10-15 évben. Míg korábban magas álláshirdetési büdzsékkel, életre szóló állásokkal, de kétkedéssel a nyugati világ huncutságai (a tréningek és tesztek) iránt, a megérzésekben bízva építettünk „személyzeti politikát”, addig ma a humán erőforrás menedzsment egyre professzionálisabb arzenálját vetjük be a tehetségek megszerzéséért és megtartásáért. tovább..

Az autószerelő mosogat, a lakatos klopfol - katasztrofális munkaerőhiány a Balatonon

Siófok legforgalmasabb utcájában, a Petőfi sétányon – ismertebb nevén az Aranyparton – csaknem minden étterem és szórakozóhely évek óta küzd azzal a komoly problémával, hogy a szakképzett munkaerő Ausztriába megy dolgozni, az itteni fizetés többszöröséért. Ma már szakképzetlen jelentkezőket is nehéz találni. tovább..

Ezek a legkiválóbb magyarországi vállalatok

Kilenc kategóriában és egy különdíjjal ismerte el Magyarország legkiválóbb vállalatait az Investors in People és a Magyarországi Brit Kereskedelmi Kamara. A díjazottak olyan cégek, amelyek figyelemre méltó szervezeti gyakorlatokkal mutatnak jó példát a gazdaság többi szereplőjének. „Az elismerés kultúrája” kategóriában az idén az Unilever kapta meg a Magyarország Legkiválóbb Vállalata díjat. tovább..

2030-ban alig 50 órát fogunk évente dolgozni?

Szinte a lehetetlenre vállalkozott az a három szakember, akik azt próbálták összegyűjteni, vajon milyen trendet mutat a jövő világa, és azon belül a munkaerőpiaca, HR-folyamatai. Nagyon inspiráló volt a beszélgetés, de ugyanakkor félelmetes jövőkép rajzolódott ki. A munkahelyek komoly részét ugyanis, az egyre jobban elterjedő, tökéletes munkavállalók, a humanoid robotok foglalják el. Az ezzel kapcsolatos véleményét, és szemléletformáló stratégiáját osztotta meg a MAPI Konzult rendezvényén Pintér Judit, a Güntner-Tata HR vezetője, Frankó Csuba Dea, a Spark Institut CEO-ja, és Szotyori István, a Suprame Szellemi Központ vezetője. tovább..

Kapuőr bárdjából lepkeháló - a megtartás lett az új kiválasztás

Az offline, személytelen, hirdetés alapján önként jelentkeztetéses kiválasztási módszerekkel szemben egészen más kompetenciákra van szüksége a sikeres recruiternek. Azt, hogy hogyan vált a „megtartás” korunk kiválasztásává, szakértő csapat vitatta meg a JAM soron következő reggelijén a KAPTÁR-ban. A social marketinges, a szervezetfejlesztő, a multinacionális tanácsadó cég hazai vezetője, és az online toborzás hazai szakértője abban egyetértett, hogy a sikeres kiválasztás alapja a folyamatos bevonzás, partnerként kezelés, és a vonalbeli vezető igényeinek a pontos ismerete. tovább..

Szemléletváltás - minden nap meg kell újulni

Elképesztő sebességű fejlődés zajlott az elmúlt 20 évben, amely nemhogy lassuló, de inkább gyorsuló tendenciát mutat. Aki nem tudja a folyamatos változást követni az lemarad. Ehhez pedig a munka világában is szemléletváltásra van szükség. Ez a harmadik HR Piknik vezérfonala, amiről Kiss Péter, a Restart ügyvezetője. tovább..

Itt a tavaszi szünet - Ön hová teszi a gyereket?

Nyakunkon a tavaszi szünet, ami bár idén nem lesz különösebben hosszú, mégsem mindig könnyű megszervezni a gyerekek őrzését. Így megoldást jelenthet, ha akár csak egy-egy napra beviheti a szülő a munkahelyére a csemetét. tovább..

Be sem hívják állásinterjúra a kora miatt? - hamarosan ez megváltozhat

Már az álláshirdetésben fiatal csapatba keresik a munkavállalókat? A karrieroldalon rákérdeznek a születési dátumára? Esetleg a munkahelyén, bár kimondatlanul, de úgy érzi azért nem kap lehetőséget, mert annyi éves amennyi? Sokaknak van története az életkori diszkriminációhoz kapcsolódóan, ehhez képest az illetékes hatósághoz csak alig néhány ügy jut el évente. A munkaerőhiány azonban egyre többeket rákényszeríthet az életkori sokszínűség beillesztésére a vállalati kultúrába. tovább..

Munkába járni nagyobb stressz, mint maga a munka

Általánosságban elmondható: minél több időt töltünk ingázással, annál rosszabb lesz a közérzetünk. Koránkelés, csomagolás, zötykölődés, stressz, családtól elvett értékes percek. Egy brit kutatás arra a következtetésre jutott, hogy csak három órán túli utazásban lehet „értelmes” munkát végezni. Ezek után még inkább szomorú, hogy 2011-ben a magyarok harmada ingázott és valószínűleg szenvedett közben a tehetetlenségtől, a kimerültségtől. A vállalatok azonban nemcsak az utazási költségtérítés kiegészítésével, sűrűn járó céges buszokkal tehetik vonzóbbá magukat a távol élő dolgozók szemében. A Kirchhoff Hungaria Kft. telekocsis szolgáltatás tervezett bevezetésével igyekszik segíteni bejáró dolgozóin. tovább..

Tényleg lehet játszani egy követeléskezelő cégnél?

Egy követeléskezeléssel foglalkozó cégnél kritikus kérdés a munkavállalói elégedettség és jól-lét, hiszen ezáltal biztosítható az eredményesség a gyakran stresszes és olykor monoton munkakörnyezetben. Nemes János, az EOS Magyarország cégcsoport (EOS Faktor Zrt. valamint EOS KSI Kft.) HR igazgatója és Szöllős Andrea a HR csapat egyik generalistája, aki maga a játékok megálmodója arról meséltek nekünk, hogy hogyan lehet játékokkal a légkört, a hangulatot javítani, és akár rövid idő alatt a cég bevételét növelni. tovább..

Minden, ami a HR-t idén foglalkoztatta. És jövőre?

Valóban komoly probléma a munkaerőhiány, de jól választani megéri. A bérekkel muszáj felfelé elindulni, mert a régiós szinten is nagyon alulteljesítünk. A generációs problémákról pedig nem beszélni kellene, hanem elfogadni és mindenkit megfelelően motiválni. A startup alapítással pedig csak óvatosan jövőre. Évértékelő és egyben a jövőbeni HR folyamtokra előre mutató interjú készült Fehér Zsolttal az Assessment System International ügyvezető igazgatójával. tovább..

További cikkek
Minden, ami a HR-t idén foglalkoztatta. És jövőre?

Valóban komoly probléma a munkaerőhiány, de jól választani megéri. A bérekkel muszáj felfelé elindulni, mert a régiós szinten is nagyon... Teljes cikk

100 féle arculat - 9. A tanácsadó többet tapasztal, mintha egy nagyvállalatnál ülne

Munkáltatói márkát nem csak azoknak a cégeknek érdemes építeniük, melyek komoly növekedési potenciált tűztek ki célul. Az adott piaci szegmens... Teljes cikk

Szexi közgazdaságtannal az egyenjogúságért

Gyakorlatias, problémamegoldó, és segítő szemléletmódú a „szexi közgazdaságtan”. Ezzel a tudományos megközelítéssel adunk új szempontokat... Teljes cikk

Az év egyik felében kis-, másik felében középvállalkozás - ilyen a Sziget HR-szemszögből

Májustól augusztusig csaknem minden hétre jut egy fesztivál, ahol magyar és külföldi fiatalok ezrei szerezhetnek maradandó élményeket. Idén második... Teljes cikk

Az örömteli embereknek jobban megy

Nemzetközi felmérések bizonyítják, hogy az örömteli emberek jóval magasabb megelégedettséggel, aktív részvétellel és egészséges... Teljes cikk