kapubanner for mobile

Asessment Center (AC)

Munkaerő kiválasztási módszer, melynek során a vizsgálandó személyek készségeiről és képességeiről speciálisan kidolgozott szituációkban egy szakértőkből álló bizottság előtt tesznek tanúbizonyságot.

A módszer (melynek időtartama legtöbbször 1 nap) során a jelöltek egyéni, páros és csoportos szituációs gyakorlatokban mutathatják meg készségeiket és képességeiket.
A szituációkat a szakértők a betölteni kívánt munkakör követelményprofiljai alapján állítják össze, de ezek manifeszt módon nem emlékeztetnek a munkahelyi helyzetekre.
Az értékelő bizottság tagjai közé a szakemberek (pszichológus, tréner) mellett célszerű bevonni az alkalmazó cég képviselőit is (HR és szakmai területről egyaránt), mert így a jelöltekről saját maguk rögtön első kézből szereznek tapasztalatot, és az értékelés során, melynek kritérium rendszeréről előre meg kell állapodni.
A szakértők szigorú szakmai véleménye mellett a cég speciális szempontjai is érvényesülhetnek. Egy alkalommal 6 főnél több jelölt vizsgálata nem célszerű.