Hogyan készülhet fel a vezető, hogy nem betanított munkások százait, csupán pár gépkezelőt fog irányítani?

Szkeptikus vélemények szerint az ipari robotizáció megszünteti az emberi fellépést. Egyelőre sem ez, sem ennek ellenkezője nem látszik. A robotizált termelés ugyanis emberi beavatkozást igényel a kiszolgálás, a be- és átprogramozás, a hibaelhárítás és az esetleges meghibásodások javítása esetén. Amíg ipari robotokat mindenben ellátó magasabb szintű intelligens „szuper ipari robotok” nem állnak rendelkezésre, az emberi tényező kikerülhetetlen. Cikksorozatunk második része (az első itt olvasható). tovább..

Emberek helyett robotok - mi lesz a HR és a vezetés feladata?

Az Adidas vezérigazgatója, Herbert Hainer bejelentette: húsz év után hazaköltözteti sportcipői gyártását Ázsiából Németországba. A cikk a napi érdekességek rovatokban szerepelt, én is inkább hittem egy újabb gyártási kísérletnek, mint stratégiai döntésnek. De továbbolvasva a cikket kiderült, hogy a dolog komoly, a németországi új gyárban már nem emberek készítik majd a lábbeliket, hanem ipari robotok. tovább..

Tankerületi vezető: a rátermettség dönt majd?

Várhatóan két héten belül eldől, hogy kik kerülnek az 58 tankerületi központ élére, a szaktárca a kiválasztási folyamatban a jelentkezők szakmai tudását, vezetői kvalitásait vizsgálja - írta szombati számában a Magyar Idők az oktatásért felelős államtitkárságától kapott információkra hivatkozva. tovább..

Hat terület, melyben ne lépj a kollégád tyúkszemére

Az érzelmi intelligencia olyan adottság, készség, amellyel valaki fel tudja mérni saját és környezete érzelmeit, és kezelni is tudja őket. Ezt ki jobban, ki kevésbé jól csinálja akár ösztönösen, ugyanakkor lehet ezt a készséget fejleszteni. A munkahelyek jelentős része egyre inkább hangsúlyozza, hogy törődik a dolgozóival és a munkavállalók jelentik az értéket számukra, hogy ez valóban így működhessen ahhoz előfeltétel, hogy a szervezet menedzsmentje és vezetői kezelni tudják az emberek mindennapi együttdolgozásából adódó esetleges feszültségeket, konfliktusokat. Hogy mindez hogyan működhet, arról beszéltek az előadók az Üzlet és Pszichológia Akadémia "Érzelmeink az üzleti életben: kell az EQ a sikerhez?" című rendezvényén. tovább..

Egy cég, ahol önkéntes lehet a vasárnapi munka

Április 12-én visszavonta az országgyűlés a vasárnapi boltzárat. A vásárlók számára logikus és jó döntés, ugyanakkor munkavállalói és munkáltatói oldalról kihívás is egyben. A Decathlon Magyarország fontosnak tartja, hogy munkatársaikkal egyetemben alaposan felkészüljenek az újabb változásra, ezért áprilisban még a megszokottak szerint tartanak nyitva, ezzel is tiszteletben tartva dolgozóik eredeti munkarendjét. 2015 Legjobb Munkahelye utána sem egyoldalúan módosít azon, kikéri előtte a dolgozók véleményét. “Hiszek abban, hogyha az emberekkel közösen hozunk meg döntéseket, akkor az sokkal jobb és teljesebb lesz, mintha két-három felsővezető kénye-kedve szerint rángatnánk a céget” – mondta a HR Portálnak a Pósfai Gábor, a Decathlon Hungary ügyvezető igazgatója. tovább..

Hogyan használjuk a megszerzett tudást új területen?

Már nem a speciális szaktudás a tuti recept a boldogulásra, hanem sokkal inkább a több helyen megszerzett gyakorlat és tapasztalat alkalmazásának képessége új körülmények között. Azok fognak jól boldogulni a munkaerőpiacon, akik képesek konvertálni a tudásukat, mondta Mérő László a Pszinapszis Konferencián, írja a VS.hu. tovább..

Tegnap még nem tudtam programozni, de ma már tudok

22 ezer informatikus hiányzik a piacról. Mégis hogyan képezheti át magát valaki szoftverfejlesztővé? Mennyi idő alatt szerezhető piacképes tudás? Szükséges-e a felsőfokú végzettség? Mi az a "programozó bit", és mi a Lean Poker? - interjú Ördög Rafaellel, a Lean Poker alapítójával. tovább..

HR vezetőket kérdeztünk a meetingelés hasznáról

Egy HR vezető számára az egyik legfontosabb tényező, hogy hatékonyan teljen az idő. Fölösleges, időrabló, unalmas, formális megbeszéléseken nem szeret ülni senki sem. Az azonban, hogy maga a meeting kultúra hol helyezkedik el egy vállalat életében, mitől lesz izgalmas, hatékony, és motiváló egy meeting, sok mindentől függ. HR vezetők osztották meg a HR Portállal a meetingekkel kapcsolatos tapasztalataikat, elvárásaikat. És kaptunk pár tippet arra is, ha úgy érezzük, jó lenne a túlcsorduló meetingelést visszaszorítani, a rendszert átalakítani. tovább..

10 dolog, amit egy vezető megtanulhat a Karácsonyból

Valójában mindannyian ugyanarra vágyunk: szeretetre, tiszteletre, elfogadásra, figyelemre, megértésre, mindennapi örömökre, ha szükségünk van rá, akkor támaszra. Ugyanarra vágyunk a magánéletünkben és a munkahelyünkön is: emberi értékekre. Persze vannak különbségek és máshová kerülnek a hangsúlyok magánemberként és vezetőként, de a Karácsony minden szerepünkben nagy tanítómester. Nézzük csak! tovább..

Amit a LEGO tanított nekünk

A gazdaságtörténet legújabb kori fejezetei tele vannak izgalmas vállalati történetekkel, amelyek közül leginkább a talpra állások a legizgalmasabbak. A számos tanulságos eset mögött mindig különösen érdekes a kérdés: hogyan csinálták? Mit tanulhatunk belőle? Interjú a LEGO megújulásáról Fejős Péter, interim menedzserrel, LEAN-szakértővel. tovább..

Fontosabb a munka öröme, mint a cél?

Pénzt és sikert kíván? Oldja fel traumáit, legyen örömteli és éber, helyezze a folyamat örömteliségét a cél elé. A siker és a pénz, addicionális pluszként jelenik meg az örömteli és éber emberek életében. Ez követően, amennyiben hosszú távon kívánunk örömteliek lenni, csak annyit kell tennünk, hogy segítjük környezetünket is örömtelibbé válni. tovább..

Milyen szorongások, félelmek vezetnek a napi piáláshoz?

Sok menedzsernek több energiája megy el azzal, hogy megtartsa pozícióját, mint, hogy érdemi vezetői és szakmai munkát végezzen. Ezt korábban felsővezetőként, most pedig coachként tapasztalom. A hatalommánia okozta függőségről, az alkoholizmushoz vezető szorongásokról, a munkahelyi játszmákról, és más pikáns témákról is szó lesz a második HR Pikniken - nyilatkozta Kiss Péter, a Restart alapítója, coach. Az interjúból a rendezvény kulisszatitkai is felsejlenek. tovább..

Gyorsabban, olcsóbban, többet!

„Ki az, akinek idén kevesebbet, vagy ugyanannyit kell teljesítenie, mint tavaly?” – szoktuk kérdezni tréningjeinken. Nem meglepő, hogy ilyenkor csak nagy ritkán látunk emelkedő kezeket. Sokkal inkább látjuk ellenkezőjét: nemegyszer 20-50 százalékkal magasabb eredményt kell elérni, még akkor is, ha egy rendkívül nehezen teljesíthető célunk volt már egy évvel ezelőtt is. A bírhatatlan munkahelyi követelményekről, a munkavállalók terheltségéről, kiégésről és a vállalati kultúraváltás egy lehetséges irányáról Szabó Zsófia foglalta össze a fő szempontokat. tovább..

További cikkek
Az egyik legfőbb ellenség a határidő

Az aktív magyar munkavállalók több mint kétharmada állandóan küzd a határidőkkel – derült ki a Selfmapping HR teszt legújabb kutatásából.... Teljes cikk

Légy rögtön vezérigazgató!

Ki ne szeretne vezérigazgató lenni, akár csak egy hónapra? Még nagyobb lehetőség ez olyan fiataloknak, akik még tanulnak vagy éppen pályakezdők.... Teljes cikk

Pályáznak, nyernek, majd önkénteskednek a Hankook dolgozói

Idén harmadik alkalommal, most már közel tízmilliós keretet bocsátott a munkavállalói rendelkezésére a Hankook Tire Magyarország Kft. A pénzt a... Teljes cikk

Nincs olyan, hogy hülye ötlet

Bár a kreativitást sokunkban letiltották a szülői kritikus hangok, azért mindenkiben meg lehet találni a csíráját és újra felszínre lehet azt... Teljes cikk

Nézze meg, Ön vajon több időt tölt-e munkával mint az átlag

A nemek közötti munkamegosztás hagyományos modellje általánosságban úgy írható le, hogy a nők az otthoni, illetve a ház körüli tevékenységeket,... Teljes cikk