kapubanner for mobile
Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 6 éve

Aláírásgyűjtés a tandíj bevezetése ellen

A Lehet Más a Politika (LMP) ifjúsági szervezete, a Lehet Más a Jövő (LMJ) aláírásgyűjtést indít Stop tandíj! címen - írja az MTI.

Demeter Márta, az LMP frakcióvezető-helyettese azt mondta, hogy a kormány folyamatosan a fiatalok ellen cselekszik: az elmúlt nyolc évben mintegy százezren szorultak ki a közoktatásból, valamint ugyanennyien a felsőoktatásból, és az adatok tovább romolhatnak. Azt hangoztatta, hogy a Fidesz ellenzékből még a tandíj ellen foglalt állást, népszavazást is kezdeményezett a témában. Amit a kormány oktatási reformnak "hazudik", az valójában egy pénzszerzési akció - jelentette ki Demeter Márta.

Úgy fogalmazott, hogy hasonló várható ahhoz, mint amikor "megvédték" a magánnyugdíjakat. A szülőket és a diákokat ki fogják fosztani, miközben "röhögnek a markukba" - mondta. Szavai szerint a Budapesti Corvinus Egyetemen drasztikusan csökkentik az állami férőhelyek számát, és 2020-tól meg is szüntetnék azokat. Így a tandíj több millió forintra emelkedhet.

Tudatos társadalom- és gazdaságpolitika a kabinet részéről, hogy csupán egy szűk elit jusson hozzá a versenyképes tudáshoz - vélekedett a frakcióvezető-helyettes. Akinek van pénze, az szerezhet diplomát, akinek nincs, annak marad a közmunka - nyomatékosította.

Demeter Márta szerint az elmúlt években elszegényítették a felsőoktatást. Úgy fogalmazott, hogy a közpénzeket magánzsebekbe terelik, és próbálják tovább etetni a "NER-falkát".

Kanász-Nagy Máté, az LMP országos elnökségének titkára úgy vélekedett, hogy a kormányzati koncepció megvalósításával, az egyetemek fenntartásának kiszervezésével jelentősen emelkednének a tandíjak, és egyik pillanatról a másikra több tízezer hallgató szorulna ki a rendszerből.
Az ő programjuk az, hogy legyen ingyenes a felsőoktatás. Az első három diplomát és a doktori képzést is finanszíroznák - jelezte Kanász-Nagy Máté.

Pitz Dániel, az LMJ elnöke arról beszélt, hogy a petíciót alá lehet írni online, a lehetmasajovo.hu/stoptandij oldalon. Úgy vélekedett, hogy a hallgatók nem akarnak tandíjat fizetni - ezt bizonyítja szerinte, hogy már több százan kitöltötték az ívet.

Az oktatás most sincs ingyen, egy diploma megszerzése akár több millió forintba is kerülhet - hangoztatta Pitz Dániel, kitérve egyebek mellett a lakhatás, az utazás és a könyvek költségeire.

Kérdésre felelve az LMJ elnöke azt mondta, remélhetőleg a hallgatók nagy része, több tízezer ember csatlakozik a kezdeményezésükhöz. Utána átadnák a szignókat az illetékeseknek, továbbá az LMP egy javaslatot is benyújtana az Országgyűlésben.

MTI
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Egyeztetés kezdődött az állami fenntartású egyetemek bérfejlesztéséről

A kormány szeretné emelni a felsőoktatási béreket is, de az államtitkárság az érintettek türelmét kérte. Teljes cikk

Pölöskei Gáborné: a minőségi szakképzésnek lakosságmegtartó ereje van

A Kulturális és Innovációs Minisztérium szakképzésért felelős helyettes államtitkára szerint gyümölcsöző kapcsolat alakult ki a vállalkozói... Teljes cikk

Megütötte és fellökte a 12 éves diákot a budapesti tanár

Az 50 éves pedagógust azonnal elbocsátották, miután kiderült az eset. Teljes cikk