Megjelent: 5 éve

Magasra jut az a vezető, amelyik mélyre ás

Hogyan fejleszthető a csúcsvezetők értékelése és a vezetői hatékonyság a gyakorlatban? Miként kapcsolódnak ehhez a coaching és a jungi pszichológiára épülő módszertanok? Deák Zsolt HR szakemberrel beszélgettünk, aki 25 éve dolgozik az emberi erőforrás-gazdálkodás különböző területein, nemrég váltott és lett a STANTON CHASE globális executive search cég Board and Executive Assessment területének igazgatója.

2001-től 2018 augusztusáig a Captain Hungary ügyvezető partnere volt, ahol online kompetencia tesztek fejlesztésével, ügyfélkapcsolatokkal és tanácsadási szolgáltatásokkal foglalkozott. Tavaly eladta tulajdonrészét. Miért váltott?

Nehéz döntés volt, amiben több szempont játszott szerepet. Nagyon hálás vagyok a CAPTAIN-nek és partneremnek, Treumann Róbertnek a másfél évtizedes közös munkáért, ennek során ismertté tettük, széles körben elterjesztettük a CAPTAIN teszteket a magyar piacon, és felneveltünk egy kiváló szakértő csapatot. Ezzel valamelyest mi is hozzájárulhattunk az online kompetencia mérés és a HR kultúra fejlesztéséhez. Cégünk a kezdeti nehézségek után olyan anyagi függetlenséget biztosított, ami lehetővé tette, hogy külföldi tanulmányokat végezhessek, és megvalósíthassam ifjúkori álmomat, a jungi analitikus képzésemet.

Hogyan fért bele az életébe az új irány a tesztek menedzselése mellett?
Tíz év tanulás és tréning után sikerült megszerezni az International Association for Analytical Psychology (Nemzetközi Analitikus Pszichológia Egyesület) diplomáját, és azóta, 2007 óta párhuzamos karriert folytatok. A cégvezetés mellett magánrendelésben jungi pszichoanalízist és életvezetési tanácsadást folytattam.

A cégvezetés mindennapos teendői, a család, tanulás és a magánrendelés összehangolását nem tudtam jól kezelni az elmúlt években, amin régóta terveztem, hogy változtatok. Az utóbbi 5-10 évben érdeklődésem meghaladta a CAPTAIN profilját, és egyre inkább a felsővezetői coaching és fejlesztés irányába mozdult el. Az a kérdés foglalkoztatott, és foglalkoztat most is, hogy miként tudom a jungi pszichológiában szerzett ismereteket és tapasztalatokat a felsővezetők támogatásában és fejlesztésében hasznosítani.

Tehát a döntés régebben született meg bennem, és partneremmel egy ideje tervezgettük, hogyan tudjuk az átadás-átvételt zökkenőmentesen levezényelni, ami több éves közös munka után 2018 őszére sikerült. Azt terveztem, hogy a váltás után töltekezni fogok, és régóta tervezett, kedvenc témákat veszek elő, de az élet közbe szólt.

A STANTON CHASE budapesti vezetőjét, Nagy Norbertet kb. 15 éve ismerem, és amikor kiderült, hogy váltok, Norbert megkeresett és felajánlotta, hogy dolgozzunk együtt a STANTON Leadership Assessment és Coaching üzletág felépítésében.

Megismerkedve a STANTON professzionális szemléletével, amit a vezető fejlesztési üzletágban globálisan ajánlani tudnak a felsővezetőknek, úgy éreztem, hogy itt kiválóan hasznosíthatom az eddigi tapasztalataimat úgy, hogy közben magam is tovább fejlődhetek és foglalkozhatok a saját elképzeléseim megvalósításával is.

Miért foglalkoznak Leadership Assessment és Coaching szolgáltatásokkal?



Az elmúlt évtizedben az executive search iparág jelentős változáson ment keresztül, amiben fontos hangsúlyt kapott az Executive Assessment és Leadership Effectiveness (Csúcsvezető Értékelés és Vezetői Hatékonyság - a szerk.) és egyéb szervezeti, stratégia tanácsadási szolgáltatások fejlesztése. Az indok egyszerű, a nagy executive search cégek rendelkeznek azzal a bizalmi tőkével, és sajátos tapasztalattal világszerte a felsővezetői körben, melyek alapján hatékonyan tudják támogatni és fejleszteni a felsővezetőket. A vezetői kompetencia vizsgálat az executive searchben is inkluzíve része a core businessnek (keresés-kiválasztás - a szerk.), és emellett a vezetői utánpótlás, tehetség fejlesztés, és szervezeti- vezetési változásokhoz kapcsolódóan önálló üzleti területként is megjelent. A STANTON CHASE-nél a legkorszerűbb vezetés értékelő eszközökkel és módszerekkel egészítjük ki a hagyományos interjúkat és referencia vizsgálatokat, valamint támogatjuk a kiválasztott vezetők beválását transition coaching vagy - igény esetén - cross-cultural coaching alkalmazásával.
Deák Zsolt 20190109Szemléletemet a jungi pszichológia formálta, mely látásmód és tapasztalat a coachingban is segíthet a mélyebb összefüggések feltárásában

Hogyan látja a vezetőfejlesztés aktuális trendjeit?



A Menedzsmentor legutóbb kutatásából kitűnik, hogy a hagyományos tréningek (vezetői-, sales, kommunikációs stb.) és a csapatépítés kora lejárt. A vállalati HR és a vezetők folyamatosan keresik az újdonságokat, és a tréning cégek, fejlesztők ennek megfelelően igyekeznek újfajta elnevezésekkel, változatos csomagolásban újraértelmezni a tréningeket, de összességében ez a terület évek óta stagnál és a hatékonyság erősen kérdéses. A kutatás szerint viszont évről évre növekszik a coaching iránti igény.

A szakirodalom szerint, és saját tapasztalataim alapján is mondhatom, hogy nincsen új a nap alatt. A vezetőket hasonló problémák foglalkoztatják ma is, mint tegnap - természetesen a vonalbeli vezetők és feletteseik, különböző vezetési szinteken más hangsúlyokkal -, az időhiánnyal, vezetői hatékonysággal, a megfelelő fókusz megtalálásával, a visszajelzés hiányával, a főnökükkel és beosztottjaikkal, és nagyon gyakran magukkal küzdenek.

A coaching egyre népszerűbb nálunk is, és kezd része lenni a vezetői kultúrának. A coachingon belül több irányzat és iskola van, és egyre több coach működik. Mit lehet tudni az ön által képviselt stílusról?

A coachok egy része valamilyen személyiségpszichológiai modellt használ; Magyarországon is népszerű a tranzakcionalista és a Gestalt szemléletű megközelítés és a Big Five személyiség tényezők modellje, de számos további irányzat is elterjedt. Mivel a C.G. Jung nevével jelzett pszichoanalitikus iskolában képződtem és több mint tíz éve foglalkozok emberekkel jungi pszichoanalízisben és életvezetési tanácsadásban, ezért szemléletemet alapvetően a jungi pszichológia formálta, mely látásmód és tapasztalat a coachingban is, ahol erre igény merül fel, segíthet a mélyebb összefüggések feltárásában.

Mit jelent ez a gyakorlatban?



A jungi megközelítés holisztikus, ami azt jelenti, hogy az emberi élmény spektrum teljes körét vizsgálja, ami jelenti az érzelmek, gondolatok és viselkedés tudatos és tudattalan megnyilvánulásainak elemzését. Többször tapasztaltam felsővezetőknél, hogy ahol elakadásról vagy konfliktus helyzetről számoltak be, ott általában valamilyen vakfoltjuk volt. Ez akár egy személyes problémával, akár egy érzelemmel telített sérelemmel vagy traumával volt kapcsolatba hozható. Ezeknek a belső problémáknak a tudatosítása sok esetben megoldást jelenthet a konfliktusra nézve vagy olyan energiát szabadítanak fel, amely javítja a vezetői hatékonyságot.

Hasznos lehet a jungi tipológia ismerete a vezetői típusok jobb megértésében, a nehéz emberekkel való bánásmódban, általában az önismeret és az emberismeret fejlesztésében, az empátiás készség tréningjében. Talán ismert, hogy a világ legnépszerűbb tesztje az MBTI is C.G. Jung típustanán alapul, melynek ismerete segíthet elmélyíteni a teszttudást.
Deák Zsolt jungi analitikus, pszichológus és OD szakember. MBA tanulmányokat végzett az Acadia Egyetemen Kanadában és a budapesti Nemzetközi Menedzsment Központban (jelenleg CEU-Business School). Két évig élt és tanult a kaliforniai San Francisco Bay Area-ban, ahol az ITP-n (jelenleg Sofia Egyetem) Ph.D. fokozatot szerzett pszichológiából. 25 éve dolgozik az emberi erőforrás-gazdálkodás különböző szegmenseiben. Pályafutása elején vezetési tanácsadó volt nemzetközi executive search cégeknél, majd egy üzleti informatikai vállalat HR igazgatójaként dolgozott. 2001-től 2018 augusztusáig a Captain Hungary ügyvezető partnere volt és a CAPTain online kompetencia tesztekkel foglalkozott. Miután eladta tulajdonrészét, a STANTON CHASE globális executive search cégnél helyezkedett el, ahol a Board & Executive Assessment területet igazgatja.

A vezetői válság kezelésében nyújthat valamilyen segítséget Jung?



Jelentős segítség lehet a generációs problémákkal foglalkozó szakemberek, és a felsővezetők számára is C.G. Jung felismerése, amit az individuáció elméletben fogalmazott meg, hogy a személyiségfejlődésnek vannak mindenki életében egyetemes szakaszai, amelyeket a természeti törvényekhez hasonlóan bizonyos lelki jelenségek kísérnek. Az egyik gyakran hivatkozott jungi leírás, az életközépi fordulat segíthet a vezetők számára a kiégés pszichológiáját más perspektívából megérteni, elkerülni, vagy ha már bekövetkezett, alkotó módon kezelni.

A jungi pszichológia egyik központi koncepciója, az archetípusok, melyek a tudattalanunkat strukturálják, is bekerültek a vezetési irodalomba és a köznapi pszichológiába is, bár sokszor félremagyarázzák és helytelenül hivatkozzák. A coachingban is lehet a jungi archetípustannal találkozni, pl. a Hős útja megközelítést inspirálta. Azonban nem szeretném, ha olyan félreértés alakulna ki, és azt gondolnák, hogy mennyi mindent kell egy vezetőnek tudni a jungi pszichológiáról. Ezek az ismeretek természetesen hasznosak lehetnek és gazdagíthatják a vezető gondolkodását, de nem előfeltételi a sikeres coachingnak, mely az én esetemben is egy olyan organikus folyamat és egy belátáson alapuló tanulás, ami az ügyfélben történik, és amelyet a coach személye csupán facilitál.

Nyitókép: Pixabay.com
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Az Év Irodája Konferencia & Díjátadó Kíváncsi vagy, hogy kié lesz Az Év Irodája díj, érdekelnek a legmodernebb irodai megoldások, valamint a magyar és nemzetközi piacot meghatározó szakemberek tapasztalatai? Akkor ott a helyed! KIKET FOGUNK DÍJAZNI?info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.23Humán controlling mutatószámok a gyakorlatban A képzés célja: A HR munka modern személetének és mérésének, számításának gyakorlati ismerete. A humán controlling egyes eszközeit konkrét példákon mutatjuk be, a résztvevőkkel közösen értékeljük azok alkalmazását.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Milyen az igazi emberközpontú munkahely?

Bár sok cég vallja magáról, hogy emberközpontú, legyen szó, akár az ügyfelekről vagy a munkavállalókról, és valószínűleg bizonyos folyamataik... Teljes cikk

Mi leszel, ha nagy leszel? - miért céltalanok a mai fiatalok és mit tehetünk ellene?

Hogyan vált a fiatalkori céltalanság társadalmi jelenséggé és mit tehetünk ellene? Mennyiben hibás a közösségi média? Ez az cikk segíthet a... Teljes cikk

Így lehet sikeres a karrierváltás 40-en túl

Mely lépések kulcsfontosságúak ahhoz, hogy aki középkorúként karrierváltásra adja a fejét egy biztosan kifizetődő új irányt válasszon? A... Teljes cikk