kapubanner for mobile
Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 17 éve

Idén 15 ezer közmunkás jut keresethez

Az idén 15 ezer közmunkás jut fél évnyi vagy annál is több keresethez 8,6 milliárd forint ráfordítással, ezt az összeget a központi költségvetés, a Munkaerőpiaci Alap és több közmunkát szervező intézmény adja össze - közölte Barabás Györgyi, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium főosztályvezető-helyettese.

Az idén a központi költségvetés 1,6 milliárd forintot biztosított a közmunka programokhoz, 1,5 milliárd forintot törvényi kötelezettségként adott át erre a célra a Munkaerőpiaci Alap. Az alap irányító testülete ezen kívül célzottan is jóváhagyott további támogatásokat. A tíz leghátrányosabb helyzetű kistérségben indítandó munkákhoz, illetve a szociális segély helyetti munkavégzéshez az alap 2006-os megmaradt pénzéből utaltak át 300 illetve 900 millió forintot. Az alap az idei keretéből utal át további 250 millió forintot a fagykár miatt kieső alkalmi munkák helyett szervezendő közmunkákra.

A tíz leghátrányosabb helyzetű kistérség számára az alaptól átutalt 300 millió forintos keretet sikerült kiegészíteni további 80 millió forinttal a közmunkaprogramok múlt évben el nem költött keretéből. Erre a két programra írták ki először a pályázatokat az idén, a 380 millió forint egészét lekötötték a sikeres pályázók, a 900 millió forintból körülbelül 83 millió forint maradt.

A következő két pályázat az erdőművelésnél kínált munkalehetőségeket. Az egyikben 16 erdőgazdaság, a másikban a Honvédelmi Minisztérium közreműködésével 3 erdőgazdaság vesz részt. Az előbbihez, amely 1,9 milliárd forintból gazdálkodhat, a Közmunka Tanács 700 millió forintot adott, a többi költséget az erdőgazdaságok az ÁPV Rt.-vel közösen állják.

A másik, 71 millió forintos erdőművelési programnál 50 millió forintot vállalt a Közmunka Tanács, 21 milliót a Honvédelmi Minisztérium.

A vasúti területek, állomások környezetének rendezettebbé tételét szolgáló közmunkákra a pályázó saját hozzájárulásával 873 millió forint használható fel, ehhez 303 millió forintot biztosít a Közmunka Tanács. A régiós közmunka pályázatokra 2,85 milliárd forintot irányoztak elő, ebből a sikeres pályázatokkal már lekötöttek 2,75 milliárd forintot. Az ár- és belvízvédelmi feladatokra 150 millió forint volt a keretösszeg, ezt egészítik ki a vízügyi igazgatóságok 60 millió forintos saját résszel.

Három üdülőterületen elsősorban a parlagfű-mentesítést, de a települések és környezetük tisztaságát, rendezettségét is szolgálja a 410 millió forintból kiírt pályázat, amelyből a sikeres pályázók 387 millió forintot kötöttek le. A 410 millió forintból 290 millió forintot a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium vállalt, a parlagfű-mentesítési program részeként. A pályázók további 41 millió forintot fordítanak a programra.

A közutak környezetének tisztítására két program is indult a Magyar Közút Kht. közreműködésével. Az első programnál 387 millió forint, a másodiknál 278 millió forint áll rendelkezésre, ennek finanszírozását 50-50 százalékban vállalta a Közmunka Tanács és a közhasznú társaság.

Az idei, a pályázatokkal le nem kötött maradék összegek felhasználására a Közmunka Tanács engedélyt kért a Pénzügyminisztériumtól. Ebből a 105 millió forintból írták ki a nemzeti parkokba végezhető közmunkákra a pályázatot. A támogatási összeget a nemzeti parkok 30 százalékos önrésszel egészítik ki. A jégkár miatt elmaradó gyümölcsszedési alkalmi munkák helyett szervezendő közmunkákra a Munkaerőpiaci Alap által biztosított 250 millió forintos plusz keretet a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium 50 millió forinttal egészítette ki, ezt a pályázatot is kiírják hamarosan.

A pályázók havonként utólagos elszámolás során jutnak hozzá a támogatáshoz. Egy-két hónapos munkabér előleget főként az önkormányzati pályázók nyerhetnek el. Mivel a programokba bevontak létszáma nem mindig éri el a tervezettet, ezért még további összegek is maradhatnak az előirányzott keretből. Amennyiben a Pénzügyminisztérium engedélyezi, ezt a pénzt is felhasználják a téli közmunkák szervezésére. Erre igen nagy az igény az olyan településeken, ahol télen nincs semmilyen más kereseti lehetőség - jegyezte meg Barabás Györgyi.

  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek