Megjelent: 4 éve

Így lett világbajnok a magyar bútorasztalos

Simon Krisztián a hazai Szakma Sztár Fesztivál és a tavalyi EuroSkills verseny győzelme után idén augusztusban világbajnok lett a WorldSkillsen Kazanyban. A fiatalembert a szakmája szeretete motiválta a részvételre. A sikerrel közel 2 millió forintos jutalom is járt. Vele és felkészítő tanárával, Fekete Zoltánnal beszélgettünk.

Krisztián Veszprémben született Felsőörsön él. 2016-ban szerzett szakképesítést, és a verseny előtt már két évet dolgozott egy vállalkozásnál. A versenyre a Budapesti Komplex Szakképzési Centrum Kaesz Gyula Faipari Szakiskolában készült fel. Felkészítő tanára, Fekete Zoltán bútorasztalos szakértőként vesz részt szakmai versenyeken, világbajnokságokon, főállásban a szakiskola szakoktatója.

- Zoltán, hogyan került kapcsolatba Krisztiánnal?
Fekete Zoltán: Legelőször 2016-ban Göteborgban találkoztunk, ahová Krisztiánt jutalomkirándulásra vitte ki a Kamara egy szakmai versenyre. Krisztián ezután jelentkezett egy szakmai válogatóra, ahol bekerült egy úgynevezett „bölcsőde programba”, amelyben különböző feladatokat oldottak meg önállóan. A „szétlövésen” öt fő közül választották ki, hogy ki megy a versenyre. Két főt választottunk, akik közül egyikük épületasztalos, a másik pedig bútorasztalos szakmában képviselte Magyarországot a 2018-as EuroSkills versenyen. Itt megemlíteném, hogy akkor nem került be a három fő közé Fekete Martin, aki azonban idén épületasztalos szakmában képviselte hazánkat Kazanyban.

- Akkor több éves felkészítő folyamatról beszélhetünk?
Fekete Zoltán: Igen, Krisztiánnal 2,5 éve tart a közös munka. Különféle helyzeteket szimuláltunk, amik előfordulhattak, és nagyon magas minőségben készítettünk munkadarabokat.

-Tudták, hogy mire lehet számítani a versenyen?
Fekete Zoltán: A verseny előtt 6 hónappal jelenik meg a szakértői fórumon három lehetséges versenyfeladat, amit lehet gyakorolni, és ezek közül választ ki egyet a skills management team, amit titokban módosítanak és kidolgoznak a versenyre. Mi csak a verseny előtti este tudjuk meg, mi lesz a feladat.

Győztes pillanat. Balra: Fekete Zoltán, jobbra: Simon KrisztiánGyőztes pillanat. Balra: Fekete Zoltán, jobbra: Simon Krisztián


- Mit lehet tudni az anyagi háttérről?
Fekete Zoltán: Minket két külső cég szponzorál, akik a gépeket és szerszámokat adják. A helyet, szállást és az oktatót - jelen esetben engem - pedig a Budapesti Komplex Szakképzési Centrum biztosítja a felkészüléshez. 1-1,5 millió forint az anyag- és eszközigénye egy ilyen versenynek, és 6-8 millió forint a szerszámok, gépek értéke. Ezekről leltár készül, és a verseny végén el kell számolni velük. A versenyző a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarától kap egy ösztöndíjat, hiszen egy családtól sem várható el, hogy a felkészülés 6 hónapja alatt egy keresőt nélkülözzön és eltartson. Ennek az összege a szakmunkás minimálbérrel egyezik meg (ez 2019-ben bruttó 195 ezer forint volt - a szerk.), ezzel kompenzálják a kiesett jövedelmet. Ezen kívül a helyezéssel a mindenkori minimálbér 13-szorosának megfelelő díjazás is jár (ez 2018-ban 1,93 millió forint volt - a szerk.).

- Krisztián, a munkája során hasonló munkadarabokat készít, mint a versenyen, vagy egészen másmilyeneket?
Simon Krisztián: A felkészítésen sokkal összetettebb, bonyolultabb munkadarabok vannak, magasabbak a minőségi elvárások. Az anyagok is minőségibbek, tömörfa és furnér.

Simon Krisztián a díjátadón KazanybanSimon Krisztián a díjátadón Kazanyban


- Miért érezte úgy, hogy ott a helye a versenyen?
Simon Krisztián: Mindig szerettem versenyezni, már az általános iskolában is részt vettem például matematika versenyen. A középiskolai évek alatt részt vettem a Magyar Asztalos Tanulmányi Versenyen és a Szakma Sztár versenyen. Szeretem a szakmámat, ezért is szerettem volna megmérettetni magamat, hogy tudjam, hol állok.

- Milyen munkadarabot kellett elkészíteni?
Simon Krisztián: Mindenki ugyanazt a munkadarabot készítette, egy ír tervezésű intarziás bárszekrényt. Az alapja tömör tölgyfa és tölgyfurnéros mdf lap volt. Munka közben is pontoztak minket, és a végén is. Olyan dolgokat is megnéztek, amik a mindennapi életben nem látszanak. Az illesztéseknél papírlap vastagságú pontossággal kellett dolgozni.

Sok pont járt az ajtó és a fiók jó működéséért, valamint a felület kidolgozásáért. A terméket nem kellett felületkezelni, de elő kellett készíteni rá. A csiszolásra szintén sok pontot lehetett szerezni.

- Számított a sorrend?
Simon Krisztián: Meg volt adva, hogy melyik darabot melyik napon kellett elkészíteni. Összesen 4 napig dolgoztunk, az intarziát például a 3. nap végéig kellett elkészíteni.
Fekete Zoltán: Ha valaki nem készült el egy munkadarabbal a meghatározott időre, azt nem tudták lepontozni, tehát pontvesztéssel járt. Így próbálták a normál munkamenetet biztosítani.

- Mi volt a legnehezebb?
Simon Krisztián: Én a pántolást éreztem a legnehezebbnek. Az ajtók a lábra voltak pántolva, és nem a megszokott módon, 90 fokos élre volt rápántolva, hanem 45 fokos szögre volt vágva a láb és az ajtónak az éle, és ebbe kellett egy bevésőpántot tenni. Ezt a felkészülés során nem tudtam gyakorolni, ezért improvizálni kellett.

- Milyen érzés volt, amikor megtudta, hogy világbajnok lett?
Simon Krisztián: Hihetetlen! Végig izgultam, a torkomban dobogott a szívem. Amikor a nyakamba akasztották az érmet, szintén nagyon izgultam, de egy kicsit meg is nyugodtam, hogy a sok befektetett energia meghozta a gyümölcsét.

- Megváltozott az élete? Mit vár a jövőtől?
Simon Krisztián: A felkészülés alatt rengeteget fejlődtem szakmailag. A díj a mesterlevél megszerzését is megkönnyíti, csak pedagógiából és vállalkozástanból kell vizsgáznom. Egyelőre szeretnék még alkalmazottként dolgozni, és segíteni szeretnék Zoltánnak a jövőbeli versenyzők felkészítésében. Hosszú távú terveim között szerepel egy saját vállalkozás beindítása.

Kozák Jánosné, emberi erőforrás tanácsadó
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Az Év Irodája Konferencia & Díjátadó Kíváncsi vagy, hogy kié lesz Az Év Irodája díj, érdekelnek a legmodernebb irodai megoldások, valamint a magyar és nemzetközi piacot meghatározó szakemberek tapasztalatai? Akkor ott a helyed! KIKET FOGUNK DÍJAZNI?info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.23Humán controlling mutatószámok a gyakorlatban A képzés célja: A HR munka modern személetének és mérésének, számításának gyakorlati ismerete. A humán controlling egyes eszközeit konkrét példákon mutatjuk be, a résztvevőkkel közösen értékeljük azok alkalmazását.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
A tipikus női vállalkozó 42 éves és 1 gyereke van

Megtalálni a módot a megélhetés biztosítására úgy, hogy közben a társadalmi elvárásoknak is megfeleljenek a magánéletükben – ez motiválja... Teljes cikk

Kortárs bántalmazás, bullying és elvárások szorításában - 2000 gyerek tartozik hozzá: Karikó Rita iskolapszichológus egy napja

Szóbeli vagy akár fizikai bántalmazás, cikizés, beilleszkedési gondok, tanári és szülői elvárások, családi viták, anyu és apu válik - rengeteg... Teljes cikk

Óriási igény van űripari szakemberekre - Magyarország felvette a kesztyűt

Az UniSpace program keretében három minisztérium - a Külgazdasági és Külügyminisztérium, a Kulturális és Innovációs Minisztérium és a... Teljes cikk