Szerző: Berkes Márton
Megjelent: 7 éve

Ezer járási katonát szerződtet idén a hadsereg - mi lesz a tartalékosok munkáltatóival?

2017-ben a Magyar Honvédség mintegy ezer önkéntes területi tartalékost szeretne leszerződtetni és kiképezni. Idén biztosítják a létszám kiképzéshez szükséges állományt és technikai eszközöket, valamint anyagi készleteket, megteremtik az infrastrukturális feltételeket. Minderre 1,4 milliárd forintot terveztek - írta lapunknak a Honvédelmi Minisztérium. Az önkéntes tartalékos szolgálatot úgy tennék a munkáltatók számára vonzóbbá, hogy kompenzációt kap, aki elengedi a munkavállalóját tartalékosnak. Egy szakértő szerint azonban nem a megfelelő módon próbálják motiválni a munkáltatókat, mert ha kérik a szolgálati idő módosítását, eleshetnek a kompenzáció felétől.

Megvalósulni látszik, hogy otthona közelében katonáskodhat az ember, mert az ígéri a kormány, hogy 2026-ig az ország bármely pontján beállhat majd járási katonának.

A Honvédelmi Minisztérium (HM) új alapokra helyezi a honvédség tartalékos rendszerét, ezért elkezdtek önkéntes területvédelmi tartalékosokat toborozni. Mind a 197 járásban - beleértve a 23 fővárosi kerületet - százfős századokat akarnak létrehozni. Ennek alapján összesen 20 ezer fős létszámbővüléssel számolnak. A „járási katona” megnevezést mi adtuk az új szolgálati formának, megunva a túl hosszú „önkéntes területvédelmi tartalékos” kifejezés gyakori használatát. Persze, kíváncsiak vagyunk, hogy mit kezd majd vele a köznyelv, de erre ezért még várni kell.


A kezdő lépést már megtették



„Az új tartalékos elem kiépítését azzal kezdjük, hogy 2017-ben mintegy ezer főt szeretnénk leszerződtetni, felszerelni, beöltöztetni, kiképezni, a kiképzéshez szükséges állományt és technikai eszközöket, valamint anyagi készleteket biztosítani, bizonyos infrastrukturális feltételeket megteremteni. Minderre 1,4 milliárd forintot terveztünk” - válaszolta a HR Portal kérdésére a Honvédelmi Minisztérium.

Megkérdeztük a HM-től, hogy milyen költséget jelent a fejlesztés után a tartalékos rendszer éves működtetése. Erre konkrét összeget nem tudtak megadni, mert a költségek sok előre nem meghatározható körülménytől függnek.

A járás több települést foglal magába. Magyarországon 197 járás van, beleértve a 23 fővárosi kerületet.



Mi a céljuk a 20 ezres bővítéssel?



A honvédelmi tárca lapunknak elküldött válasza szerint az a céljuk, hogy ne legyen a magyarországi megyékben olyan járás, amely nem rendelkezik tartalékos katonával, bizonyos létszámú kiképzett katonai erővel. Ennek érdekében az önkéntes tartalékos két, jelenleg is működő elemét (önkéntes védelmi és önkéntes műveleti tartalékos) kibővítették a területi elven szerveződő önkéntes területvédelmi tartalékos kategóriával.

Az önkéntes tartalékos rendszer megújításával némileg tehermentesíteni lehet a szerződéses és hivatásos állományt, az önkéntesekkel betölthetők megüresedett beosztások, bevethetők rendkívüli állapotban és katasztrófahelyzetben is.

Jelenleg mintegy hatezer - védelmi és műveleti - tartalékos katonája van a honvédségnek, és kiöregedőben vannak, ezért is szükséges a frissítés. Dr. Kladek András nyugállományú ezredes, a Magyar Tudományos Akadémia tagja, a Hadtudomány című lapban, 2016 decemberében megjelent elemzésében több problémára is felhívja a figyelmet. Egyrészt rámutat, hogy az önkéntes tartalékosok többsége 50 évnél idősebb. 2016. január 15-én az önkéntes műveleti tartalékosok 3780 fős állományának 53%-a 50 évnél idősebb volt. (A szerző Simicskó István honvédelmi miniszter levelére hivatkozik, amit Demeter Márta országgyűlési képviselőnek küldött 2016. február 4-én - a szerk.)

A hivatalos magyarázat szerint a biztonság megteremtésén fognak dolgozni, amely "a jövőnket garantálja”, és „olyan ez, mint egy védőoltás a társadalom számára" - mondta a toborzásért felelős Magyar Honvédség Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnokság parancsnoka a távirati iroda szerint.


A budapesti századokat 2018 elején alakítják ki



Első körben Veszprém és Hajdú-Bihar megyében alakítják meg a járási századokat, ezt folytatják 2017 második felében további megyékben is. A fővárosban ezt a feladatot 2018 elejétől tervezik megvalósítani - írta lapunknak a HM.

toborzásZajlik a toborzás
A hadkiegészítő parancsnoka szerint május közepéig több mint kétszázan regisztráltak területvédelmi tartalékosnak, júniusban kötnek velük szerződést, és megkezdődik a kiképzésük.

A minisztérium tájékoztatása szerint minden járásban létrehoznak egy-egy területvédelmi alegységet, amelyek vezetését önkéntes műveleti tartalékos katonák látják el, akik a Magyar Honvédség Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnokság irányítása alá tartoznak. A szervezési, kiképzési, toborzási feladatokat az alegységek vezetésére létrehozott szervezeti elemek (toborzó-, kiképző állomány) kitelepülve hajtják végre.

Önkéntesnek a járásokban, vagy a megyeszékhelyeken lévő toborzóirodában lehet jelentkezni. A járási katonák kiképzése helyben történik, évente összesen 120 órában. A kiképzés ideje is tényleges szolgálati időnek számít. Az önkéntes tartalékos a behívás idejére a Magyar Honvédség tényleges állományába kerül, és a szerződésében rögzített feltételekkel (például alkalmazási körzet, bevonulási idő stb.) terhelik azon jogok és kötelezettségek, amelyek az önkéntes tartalékos katonákra általában is fennállnak.

Az önkéntes területvédelmi tartalékos szolgálatra szerződő munkavállalót járandóság illeti meg. Jogosultak: szerződéskötési díjra és a teljesített szolgálati évenként utólag rendelkezésre állási díjra.

A tényleges szolgálatot teljesítő járási katona a szerződésében foglalt beosztásához előírt rendfokozat szerinti alapilletményt kap. A tényleges szolgálatteljesítés alatt laktanyai elhelyezésre jogosult, térítésmentesen kap élelmet és hadiruházatot, egyes - nem részletezett - szociális támogatásra is számíthat.

Önkéntesnek állhat, aki fizikai és egészségügyi alkalmas minősítést ér el. A vizsgálatot a jelentkező háziorvosa is elvégezheti, ha van foglalkozás-egészségügyi alkalmasság vizsgálatra szóló képesítése. A vizsgálat költségét a Magyar Honvédség fizeti.

A járási katona szerződéskötési díjra, a teljesített szolgálati évenként utólag rendelkezésre állási díjra és további előírt alapilletményre jogosult.

Az önkéntes területvédelmi tartalékos szolgálat jelentkezési módjáról, feltételeiről, és a szolgálati járandóságairól az Iranyasereg.hu részletesebb tájékoztatást ad.


65 éves korig lehet menni járási katonának



Jelentkezhet minden nagykorú, magyarországi lakóhellyel rendelkező, büntetlen előéletű és cselekvőképes magyar állampolgár, a mindenkori öregségi nyugdíjkorhatár betöltéséig, ez idő szerint 18-tól 65 éves korig. Nincs megkötés, hogy milyen arányban jelentkezhetnek nők és férfiak.

„A honvédelem nemzeti ügy, amely nem tesz különbséget állampolgár és állampolgár között” - írta lapunknak a szaktárca. „Számítunk a fiatalokra, akiknek még nincs katonai tapasztalata, de érdeklődik és elkötelezett a honvédelem ügye iránt. És szükségünk van azokra is, akik teljesítettek korábban katonai, sorkatonai szolgálatot és a rendszerről már vannak tapasztalataik” - írta lapunknak a HM.

Az önkéntes területvédelmi tartalékos katonai szolgálatra jelentkezőnek a kézi lőfegyverek, lőszerek, gáz- és riasztófegyverek megszerzésének és tartásának egészségi alkalmassági feltétele és vizsgálata szerinti II. típusú alkalmasság-vizsgálaton kell részt venniük.



Kibervédelem járási szinten



Az önkéntes területvédelmi tartalékosok a hagyományos védelmi forma mellett kibervédelmi feladatokat is ellátnának. Kérdésünkre válaszolva a Honvédelmi Minisztérium leírta: „ez annyit jelent, hogy a tartalékosokat megismertetnék az információ-megosztás és együttműködés eszköztárával és begyakoroltatnák a területen használható eljárásrendeket és szabályokat. Erre azért van szükség, hogy megvalósulhasson egy zártkörűen működő hálózat, amelyben a kommunikáció civil-katonai elven működik.”


Cikkünk több oldalas! Lapozzon!
1. oldal - Ezer járási katonát szerződtet idén a hadsereg - mi lesz a tartalékosok munkáltatóival?
2. oldal - Amit a munkáltató kap, ha elengedi a beosztottat önkéntes tartalékos katonának
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Az Év Irodája Konferencia & Díjátadó Kíváncsi vagy, hogy kié lesz Az Év Irodája díj, érdekelnek a legmodernebb irodai megoldások, valamint a magyar és nemzetközi piacot meghatározó szakemberek tapasztalatai? Akkor ott a helyed! KIKET FOGUNK DÍJAZNI?info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.23Humán controlling mutatószámok a gyakorlatban A képzés célja: A HR munka modern személetének és mérésének, számításának gyakorlati ismerete. A humán controlling egyes eszközeit konkrét példákon mutatjuk be, a résztvevőkkel közösen értékeljük azok alkalmazását.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Hibázik az AI alapú toborzás is - könnyen kerülhetnek süllyesztőbe a legjobb jelöltek

A mesterséges intelligencia (AI) alapú toborzási szoftverek miatt sok potenciális jelölt is kieshet a rostán a kiválasztás folyamata során. Sok... Teljes cikk

Ezért fontos, hogy a toborzó kommunikáció ne csak a fiataloknak, hanem szüleiknek is szóljon

A cégeknek érdemes részt venni a duális képzésben, hiszen a tanulók jelentős része a duális képzőhelyén szereti meg igazán a szakmáját és... Teljes cikk

Miért fukarkodnak a munkáltatók az állásinterjún adott visszajelzésekkel?

Jó ötlet-e az állásinterjú végén megkérdeznie a pályázónak, hogy milyennek látták a teljesítményét, milyenek az esélyei? Jogában áll-e... Teljes cikk