Megjelent: 5 éve

Így utazz biztonságosan

Az utazás egy sokak által kedvelt hobbi és kikapcsolódás. Sok munkavállaló indul a nyári szabadság alkalmával útnak, hogy aktívan pihenje ki a munka fáradalmait. Ahhoz, hogy a kellemes élmény végig kitartson, érdemes megfogadni néhány tanácsot. Ezek garantálják a biztonságot, és segítségükkel könnyen megoldást lehet találni baj esetén.

Hová utazz?

A biztonságon mai, gyorsan változó világunkban egyszerre több mindent is kell érteni.

Alapvető a célország politikai és gazdasági biztonságának, valamint a helyi közbiztonságnak a kérdése. A biztonságos célpont kiválasztásában sokat tudnak segíteni a tapasztalt utazási szakértők, akik helyismeret és naprakész információik birtokában tudnak tanácsot adni a megfelelő döntés meghozatalához. Hasznos információkat lehet találni a Külgazdasági és Külügyminisztérium Konzuli Szolgálatának folyamatosan aktualizált honlapján is. Itt országok szerinti bontásban kapunk részletes tájékoztatást a felkeresni kívánt úti cél viszonyairól, közbiztonságáról, esetleg azon térségekről, melyek fokozott kockázatot jelentenek, vagy amelyekbe az utazás egyáltalán nem javasolt.

A Global Peace Index óriási mennyiségű statisztikát és más adatokat elemeztet szakértőkkel, melyek alapján számértékben fejezik ki azt, melyik ország mennyire békés. A vizsgált három fő terület a társadalmon belüli biztonság, az ország külső és belső konfliktusai, valamint a militarizáltság foka.

A legbékésebb országok listáján az a 20%, pontosabban 32 ország található, ahol statisztikailag a legnagyobb a biztonság. Itt kicsi a valószínűsége annak, hogy valaki fegyveres, erőszakos bűncselekmény áldozata lesz, ritkák a terrorcselekmények, az erőszakba torkolló tüntetések. Ezekben az országokban kisebb a belső megosztottság, harmonikus a viszonyuk a szomszédos államokkal, és a hozzájuk érkező menekülteket is békés módszerekkel kezelik általában. A listában csak az egymilliónál több lakossal rendelkező országok szerepelnek, a miniállamok nem.

Miért hasznos az utazási irodát választani?

A biztonságos utazás egy másik fontos összetevője a megbízható utazási iroda kiválasztása. Érdemes rábízni a pénzedet a profi és jogszerűen működő utazási vállalkozásokra.

Fontos, hogy az utazás lefoglalása előtt részletesen olvasd végig az utazási szerződést. A dokumentumnak tartalmaznia kell az utazásszervező adatain és BFKH bejegyzési számán túl a megrendelt szolgáltatásokat, a teljes részvételi díjat, továbbá a szerződő felek jogait és kötelezettségeit.

Előfordulhat, hogy az ott tartózkodásunk idején valamely váratlan esemény miatt akadályba ütközik a tovább- vagy hazautazás. Ilyenkor is előny, ha utazási irodán keresztül szervezted az utazást, mivel nem egyedül kell megbirkóznod az ilyenkor bizony gyakorta kaotikus helyzettel, hanem számíthatsz az utazást szervező iroda aktív segítségére. Gondolj csak az izlandi Eyjafjallajökull vulkán 2010 tavaszán bekövetkezett kitörésére. Az Európa távoli szigetén bekövetkezett természeti katasztrófa több millió utast érintő járattörlésekhez vezetett. Azok, akik utazási irodánál foglalták utazásukat, vagy repülőjegyüket, tudtak kihez fordulni; a felkészült utazási tanácsadók rövid időn belül alternatív megoldást kínáltak az utasok hazautazásához.

Ne feledkezz meg az utasbiztosításról sem

A biztonságos utazás további fontos velejárói az útlemondási és utasbiztosítások. Az utazások lefoglalásakor útlemondási biztosítást köthetsz. Ennek díja az utazás árának 2-5%-a, és orvos által igazolt váratlan betegség vagy baleset esetére nyújt védelmet. Végül, de nem utolsó sorban elengedhetetlen, hogy külföldi út során rendelkezz biztosítással. Sokan azt gondolják, hogy az Európai Egészségbiztosítási Kártya, vagy az egyes bankkártyákhoz kapcsolódó utazási biztosítási szolgáltatások védelmet nyújtanak. Ezek azonban jellemzően csak sürgősségi orvosi ellátásra, és alacsony összeghatárú költségtérítésre vonatkoznak. Szinte napi egy kávé áráért baleset-, betegség és poggyászbiztosítást köthetünk, mely fedezetet biztosít egy komoly káresemény bekövetkeztekor.

Minden biztosítónál igaz, hogy az utasbiztosítást az utazás megkezdése előtt lehet megkötni. Nem köthet utasbiztosítást külföldi tartózkodására az, aki azért utazik másik országba, mert életvitelszerűen ott él, ott vállal munkát.

Minden biztosító utasbiztosítási terméke tartalmaz 24 órás asszisztencia szolgáltatást, élet-, baleset- és betegségbiztosítási szolgáltatást, továbbá több módozat esetében felelősség-, jogvédelem- és poggyászbiztosítást. Az asszisztencia szolgáltatás keretében telefonon kaphatsz eligazítást arról, hogy ha lebetegedsz vagy balesetet szenvedsz, hol és milyen egészségügyi ellátást vehetsz igénybe a biztosító költségén, és milyen finanszírozási konstrukcióval kell számolnod.

Az élet-, baleset- és betegségbiztosítás alatt általában a biztosítók további asszisztencia szolgáltatásokat kínálnak: például értesítik a hozzátartozókat a balesetről, megszervezik a kiutazásukat, a sérülttel kint rekedt gyermeket hazautaztatják, vagy térítik az idő előtti hazautazással járó költségeket. Ide tartozik a beteg (esetleg holttest) hazaszállítása miatt felmerült költségek kifizetése is. A biztosító kártérítést fizet baleseti rokkantság és csonttörés vagy olyan hirtelen jott fogorvosi probléma, mint a gyökérkezelés esetén is.

A poggyászbiztosítás tartalmazza a poggyászban eset károk megtérítését, a poggyász-lopás esetén a költségek limitált megtérítését, esetleg a poggyászkésésből adódó költségtérítést. Komplexebb, drágább termékek esetében olyan extra szolgáltatásokat is nyújtanak a biztosítók, mint például jogvédelem, ügyvédi költségek térítése, óvadékelőleg.

Abban az esetben, ha nem feltétlenül egy biztonságos helyet szeretnél meglátogatni, utasbiztosítást akkor is érdemes kötni. Ennek köszönhetően a lehető legkisebbre minimalizálod az elszenvedett problémát és kárt. Ha lehetőséged van rá, hasznos lehet még együttműködni egy utazási irodával.
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Az Év Irodája Konferencia & Díjátadó Kíváncsi vagy, hogy kié lesz Az Év Irodája díj, érdekelnek a legmodernebb irodai megoldások, valamint a magyar és nemzetközi piacot meghatározó szakemberek tapasztalatai? Akkor ott a helyed! KIKET FOGUNK DÍJAZNI?info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.23Humán controlling mutatószámok a gyakorlatban A képzés célja: A HR munka modern személetének és mérésének, számításának gyakorlati ismerete. A humán controlling egyes eszközeit konkrét példákon mutatjuk be, a résztvevőkkel közösen értékeljük azok alkalmazását.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Ittasan dolgozó buszsofőr ellen mondták ki az ítéletet

Nem jogerősen egy év felfüggesztett szabadságvesztésre ítélt az Egri Járásbíróság egy ittasan dolgozó buszsofőrt Egerben - közölte a Heves... Teljes cikk

Autószerelő drogdíler ellen emeltek vádat, aki műhelyében árulta a kábítószert

A Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer-kereskedelem, új pszichoaktív anyaggal... Teljes cikk

Ajándékötletek nyugdíjba készülő kollégáknak

Ha egy olyan kollégánk vonul nyugdíjba, aki különösen kedves számunkra, természetes hogy szeretnénk őt meglepni valamivel. De mi lehet a megfelelő... Teljes cikk