Megjelent: 17 éve

Külföldi munkatársak beillesztése - villámgyorsan és jó hangulatban

Belegondolt már abba, hogy egy külföldi munkatársa mennyi idő alatt tanulja meg, hogy milyen ügyben hova forduljon, mit hol talál a városban, milyen kötelezettségei vannak...? A legtöbb cégnél időt és energiát fektetnek abba, hogy az új kollégák megtanulják: milyen ügyben kihez fordulhatnak, mit hol találnak a cégen belül!

Külön kialakított tréning időszak áll rendelkezésükre, amikor egy betanító személy ad információt minden kérdésről. De vajon elegendő egy újonnan jött külföldi kollégának a kiegyensúlyozott élethez, a beilleszkedéshez, ha megismeri a cég belső életét? Valószínűleg nem, hiszen akárhogy is a napja nagy részét az irodában tölti, a cégen kívül is van élet, amibe bele kell tanulni!

Hiszen ugyanúgy, ahogy a cégen belül: amennyiben nem hatékony a betanulás, még egy év múlva is kérdés lesz számára, ami másoknak alapvető. Így egy áttelepülésnél is nagyon fontos, hogy amennyiben a beilleszkedés nem történik meg 100 százalékosan és probléma mentesen, ha még egy év múlva is gondot jelent neki egy csekket befizetnie és egy tértivevényes levelet átvennie, úgy nem várhatjuk el kollégánktól, hogy maximálisan hozza a formáját a munkában és önfeledten bulizzon a céges összejöveteleken!

A külföldi áttelepülők beilleszkedésénél nagyon lényeges, hogy a "betanulás" aktívan, gyorsan és élvezettel történjen, így érzelmileg fognak kötődni az új helyhez, az emberekhez és ezáltal a céghez is.

Egy nagyvállalat felső vezetőjét Magyarországra küldték néhány évre, családostól. Sajnos a feleségnek nem volt ínyére Magyarország, nem sokat hallott még róla, és amikor egyszer itt jártak körülnézni, akkor is végig borús idő volt Budapesten, még jobban elment mindentől a kedve. Mivel azonban a cég magyarországi felállításában kulcsszerepet játszott a családfő, neki jönnie kellett. Többször megpróbálta rábeszélni a feleségét, hogy jöjjenek utána a gyerekkel, hiszen van itt nemzetközi iskola, vannak más külföldi családok is, akikkel lehet barátkozni, de a feleség addigra már teljesen elzárkózott, így nem volt értelme tovább erőltetni a dolgot.

Kapcsolatuknak sem tett jót a kényszerű szétválás, így a férj, mentve a menthetőt, ingázni kezdett, hetente, kéthetente több ezer kilométert utazott, hogy együtt lehessen családjával.
Gondolhatjuk, hogy mennyire érezte magát otthonosan mind itt, mind otthon, amikor szinte egyfolytában úton volt... Sajnos a kisfia cukorbeteg lett. Köztudott, hogy a gyermekkori cukorbetegség, sok más betegséggel együtt, pszichés eredetű: általában azon szülők gyermekénél fordul elő, akik válófélben vannak. A gyermek ilyenkor tudat alatt magát okolja a történtekért és megoldást is keres: megbetegszik, így szülei kénytelenek újra közelebb kerülni egymáshoz.

Kitalálhatjuk, hogy a férj magyarországi karrierjének itt vége szakadt, hiszen gyermeke egészségét nem kockáztatta, hazament családjához. Ez nemcsak az ő személyes karrierjének tett rosszat, hanem cégének is, akik induló szervezetként nem tudták őt megfelelően pótolni. Ennek természetesen közvetett anyagi vonzata is lett és a HR osztály is személyes kudarcként könyvelte el.

Mi lett volna a megoldás? Mit kellett volna tennie a cégnek, a HR-nek, a munkavállalónak, hogy ez ne történjen meg?

Egy hatékony kulturális tréning, városbemutatás és beilleszkedési program az egész család számára még az állásajánlat elfogadása előtt. Azért hangsúlyozom, hogy hatékony, mert az ő esetükben a cég rögtönzött egy "orientation" programot, de a történtek igazolják, hogy sajnos nem volt hatékony.

A hatékony beilleszkedés legfőbb eszközei:

1. Felkészülés

A beilleszkedést segítendő össze kell gyűjteni, melyek azok a legfontosabb információk, melyekkel új munkatársának rendelkeznie kell! Ismerje a számára fontos munkatárakat, partnereket! Ismerje meg új otthonát, a várost, amelyben lakni fog: kit, mit hol talál.

2. Kérdéssor összeállítása

Az adott egyénhez igazodva olyan kérdéseket kell keresni, amelyek elvezetik munkatársát az új információkhoz! Ezeknek a kérdéseknek érdekesnek kell lennie, és célratörőnek kell lennie!

3. Város megismerése

Elengedhetetlen egy újonnan idecsöppent külföldi hatékony beilleszkedéséhez, hogy saját szemével lássa, mit hol talál. Nem a Hősök terét és a Budai Várat, (persze azt is, ha még nem látta), hanem az itteni életéhez kapcsolódó legfontosabb helyeket. Különös hangsúly van a személyes megtapasztaláson, hiszen az interneten vagy újságokból is találhat valaki 50 fodrászt, éttermet vagy baby-sittert, aki beszél angolul. Azonban mind az ötven között van valami különbség, ami az egyén számára fontos lesz, így a személyes benyomások, az érzelmi töltet elengedhetetlen részei az "orientálódásnak".

4. Kulturális tréning

Van, aki komolyabban veszi, de a legtöbben kihagyják ezt a nagyon fontos elemet, a kulturális tréninget. Pedig hiába globalizálódik a világunk, a kulturális különbségek akkor is megmaradnak. És ahogy Önnek is nehezére esne megérteni, ha például görögországi főnöke valamire rábólintana, aztán kérdőre vonná, hogy miért csinálta úgy, amikor ő jelezte, hogy nem?!, úgy az idetelepülő külföldieknek is nehéz megszokni pár, számunkra egyértelmű dolgot.

Miért nem ugyanolyan áron fuvarozzák őt a taxisok, amikor ugyanabban a városban vagyunk, ugyanolyan távot megy? Miért pakolják ki az emberek a használt holmijukat az utcára a többi ember szeme láttára és miért viszik el a többiek? Miért kell a biciklire lakatot tenni, hacsak a boltba ugrik be? Miért nem illik az utcán köpködni? Miért lehet az utcán dohányozni? És sorolhatnánk a kérdéseket, amelyek néha viccesnek tűnnek, a munkatársak életében viszont komoly kérdőjelek.

5. Család beillesztése

A család, a feleség nagyon erős befolyásoló tényező a relokáció terén is. Nagyon sok múlik a feleség hangulatán, érzelmein. Pozitív hajtóerő is lehet, amennyiben megszereti a várost, az országot, de erős visszahúzóvá is válhat, ha nem érzi jól magát. Ezt pedig kierőszakolni nem lehet, de befolyásolni igen!
Hasznos, ha a feleség már a kezdeti körülnézések alkalmával férjével tart, és ő is kap egy olyan városképet, ahol minden számára fontos dolog elérhető, legyen az egy munkalehetőség, vagy vásárlási, szórakozási lehetőség, társasági élet, iskola, óvoda. A lényeg, hogy az ő szükségletei is ki legyenek elégítve, hiszen csak így lehetséges a könnyű és "fájdalommentes" relokáció.

6. Nyelvtanfolyam

Amikor már úgy érzi, munkatársa elfogadta új lakóhelyét, és megtalálta magát az idegen környezetben, nagyon hasznos pluszt jelenthet egy magyar nyelvkurzus. Vannak cégek, amelyek támogatják a nyelvtanulást, de ahol nem, ott is sokszor önállóan is igény van rá. Ezzel külföldi kollégája jelentős előnyt szerez a személyes kapcsolatok kialakításához és magabiztosságot kultúránk megértéséhez.

Akár már egy alapszókinccsel is közelebb tud jutni munkatársaihoz, amivel cége hatékonyságát és fejlődését is elősegíti!

Cziczárdi Györgyi
Expat-Center



Ezekre az iratokra van szüksége egy külföldről érkező munkavállalónak.







  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Az Év Irodája Konferencia & Díjátadó Kíváncsi vagy, hogy kié lesz Az Év Irodája díj, érdekelnek a legmodernebb irodai megoldások, valamint a magyar és nemzetközi piacot meghatározó szakemberek tapasztalatai? Akkor ott a helyed! KIKET FOGUNK DÍJAZNI?info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.23Humán controlling mutatószámok a gyakorlatban A képzés célja: A HR munka modern személetének és mérésének, számításának gyakorlati ismerete. A humán controlling egyes eszközeit konkrét példákon mutatjuk be, a résztvevőkkel közösen értékeljük azok alkalmazását.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Így változik a munkavállalási engedélyek kiadása Magyarországon 2024-ben

A 2024-es év fordulópontot jelent a magyar munkaerőpiac történetében. A munkavállalási engedélyezési rendszer átalakulása nem csak új... Teljes cikk

10 perc után tudják, ha valakinek mentális problémája van - hol lesz a határa a virtuális asszisztensek képességeinek?

Sok számadat látott már napvilágot arról, hogy a munkaerőpiac különböző szegmenseiben hány ember munkáját tudja majd helyettesíteni a... Teljes cikk

Több száz IT szakembert keres dubaji központjába az Emirates

Az Emirates több mint 200 tapasztalt IT szakembert hív a közel-keleti metropoliszba dolgozni, köztük Magyarországról is. Teljes cikk