Megjelent: 5 éve

Sztrájkolnak a közszolgálati dolgozók, a tanároké elmaradt

Ma 11 órakor a közszolgálati dolgozók az MKKSZ szervezésével kezdik meg a sztrájkot, a Parlamenthez vonulnak. Az érdekképviselet 12 pontban fogalmazta meg követeléseit, köztük az azonnali béremelést, az elvett öt szabadnap visszaadását, valamint azt, hogy az ebédszünet legyen újra a munkaidő része. A tanárok szolidaritási sztrájkja elmaradt- írja a Mérce.

Boros Péterné, az MKKSZ elnöke a XV. kerületi Polgármesteri Hivatalban nyitotta meg az önkormányzati dolgozók mai sztrájkját. Beszédében elmondta az országban közel 7500 önkormányzati dolgozó lép a mai napra sztrájkba, ami az ágazatban dolgozó 17 ezer fő igen jelentős része. Az Inforádiónak Boros Péterné elmondta "a sztrájk során két szegmensben valósul meg a munkabeszüntetés: az önkormányzati köztisztviselők és a kormányzati tisztviselők körében."

Hozzátette: fel kívánják hívni a kormányzat figyelmét arra a tarthatatlan helyzetre, hogy 11 éve nem emelkedett a köztisztviselői illetményalap.

A szakszervezeti vezető emlékeztetett: az elmúlt időszakban állami forrásból nem, csak a gazdagabb, vagyis nagyobb adóbevétellel rendelkező önkormányzatok által a szolidaritási alapba befizetett források nyomán emelkedhetett a köztisztviselők jövedelme.

Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke is beszédet mondott, azt hangsúlyozta, hogy össze kell fogniuk a közszférában és a versenyszférában működő szakszervezeteknek, mert ha nem így tesznek, "leszalámizzák" a munkavállalókat. "Nem az a célunk, hogy felfordulást keltsünk, hanem az, hogy tárgyalóasztal mellett meg tudjunk állapodni a munkáltatókkal, vagy akár a kormánnyal a munkavállalók érdekeit képviselve."

Boros Péterné, az MKKSZ elnöke az InfoRádiónak azt nyilatkozta: a valóban halaszthatatlan ügyek kivételével három fővárosi kerületben, egy megyei jogú városban, illetve több községben nem lehet majd ügyeket intézni.

Az értekezleten Lamperth Mónika, a XV. kerületi önkormányzat jegyzője ismertette, hogy a munkáltató és a tisztviselők megállapodása alapján a halaszthatatlan ügyeket - mint például haláleset bejelentése, előre egyeztetett házasságkötés és helyszíni szemle, váratlan településüzemeltetési feladat - a sztrájk idején is intézik.

A szociális ágazatban dolgozók sztrájkját felfüggesztik

A MKKSZ közleménye szerint a 2019. március 14-ére a szociális ágazatban meghirdetett sztrájkot felfüggeszti és nem tartja meg. A sztrájkkészültséget fenntartják.

A felek megállapodtak abban, hogy az EMMI megteremti a jogalapját annak, hogy a szociális ágazatban kollektív szerződés megkötésére sor kerülhessen. Határidő: 2019. április 30-ig az erről szóló javaslat a kormányzati döntéshozó fórum részére benyújtásra kerül.

A tárgyalófelek megállapodtak abban is, hogy folytatják a tárgyalásokat annak érdekében, hogy kidolgozásra kerüljön a szociális ágazatban dolgozókat érintő több éves bérfelzárkóztatási program. Határidő: 2019. június 30-ig az erről szóló javaslat a kormányzati döntéshozó fórum részére benyújtásra kerül - derül ki a közleményből.

Elmaradt a tanárok sztrájkja

Korábban úgy volt, hogy a tanárok 8 és 10 óra között szolidaritási sztrájkot indítanak, de a Mérce szerint a PDSZ által meghirdetett kétórás szolidaritási sztrájkot ma hajnalban az Emberi Erőforrások Minisztériuma és az érintett tankerületek lefújták.

Szűcs Tamás, a PDSZ elnöke a lapnak elmondta: négy tankerületben összehangoltan, reggelre minden munkáltató közölte az utasítást, hogy a sztrájk jogszerűtlen, ezért nem lehet megtartani.

Szűcs Tamás szerint „totálisan téves és rosszhiszemű ez a megállapítás, annak fényében különösen, hogy Hajnal Gabriella tegnap egy megbeszélésen még hangsúlyozta, hogy a pécsi tankerületi megállapodással minden rendben van, vagyis még a Klebelsberg Központ vezetője szerint is lehetett volna ott jogszerűen sztrájkolni.”

Az ügy miatt a PDSZ a bírósághoz fordult, de addig is megkérték a tanárokat, hogy ne sztrájkoljanak. "Sokakban olyan nagy az indulat jelenleg, hogy nekem is jelezték, meghátrálásnak veszik, ha ezt kérem tőlük, de véleményünk szerint a pedagógusok most akkor járnak most a legjobban, ha egyénileg nem sodorják magukat veszélybe, hanem közösen, bírósági úton járunk el” - nyilatkozta Szűcs Tamás a Mércének.

Fotó www.mkksz.org.hu
MTI/MKKSZ/Mérce/Infostart

  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Az Év Irodája Konferencia & Díjátadó Kíváncsi vagy, hogy kié lesz Az Év Irodája díj, érdekelnek a legmodernebb irodai megoldások, valamint a magyar és nemzetközi piacot meghatározó szakemberek tapasztalatai? Akkor ott a helyed! KIKET FOGUNK DÍJAZNI?info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.23Humán controlling mutatószámok a gyakorlatban A képzés célja: A HR munka modern személetének és mérésének, számításának gyakorlati ismerete. A humán controlling egyes eszközeit konkrét példákon mutatjuk be, a résztvevőkkel közösen értékeljük azok alkalmazását.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Miért emelkedtek Magyarországon a munkaerőköltségek kevésbé, mint a régió többi országában?

Közel 20 éve csatlakozott Magyarország az Európai Unióhoz - ennek kapcsán a GKI Gazdaságkutató Zrt. cikksorozatában egy-egy mutató segítségével... Teljes cikk

Kiemelten fontos a magyar munkavállalók megtalálása és felvétele

Közel négyéves csúcson a munkanélküliség, miközben a vezérigazgatók relatív többsége létszámbővülést vár. Kiemelt tényező a magyar... Teljes cikk

Hogy lehet bevonni még 300 ezer embert a munka világába?

A 2023-as extra nehéz évből sikerült "ép bőrrel kikecmeregni" - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök szombaton a budapesti Várkert Bazárban... Teljes cikk