Gyimóthy Éva
Szerző: Gyimóthy Éva
Megjelent: 16 éve

Szappanopera a munkahelyen

A nők és a férfiak érzelmeinek összegubancolódása a munka rovására mehet, mivel megbolygatják a csapat belső egyensúlyát, főleg ha közvetlen munkatárssal jön össze valaki. Ezek a tudattalan érzelmi hatások szíthatják a feszültséget, és megromolhatnak a már kialakult szorosabb kapcsolatok, de javíthatják is a munkamorált.

Utasi Ágnes szociológus szerint harmincon felül kevesebb kapcsolatot kötünk, legyen szó barátságról, avagy szerelemről, és még a meglévő kapcsolatainkat sem ápoljuk. Nem csoda hát, ha az alkalmazottak szemében a munkahely vadászterület, ahol lehetőség nyílik párt keresni, hiszen a divatos hétvégi továbbképzések, wellness központban tartott, korlátlan fogyasztással és pezsgőfürdővel társított prezentációk, havonta tartott céges bulik pontosan erre a legalkalmasabbak.

Ezek az összejövetelek ugyanis amellett, hogy a munkatársakat összekovácsolják, közvetlen kollégáink másik oldalát is megismerhetjük, a cég más területéről érkezett dolgozókkal is találkozhatunk. Az unalmasnak hitt kollégáról kiderülhet, hogy kifejezetten kellemes partner, akinek nem kell félórás előadást tartani, miről is szól a munkánk - ahogy az otthon ülő párunknak -és a sikeresen befejezett közös munka gyakran lehet kezdete egy egészen másfajta, az íróasztalon túl is folytatódó kapcsolatnak.

Férfi és nő között nincs barátság

Egy igazi nő és egy ízig-vérig férfi között nem alakulhat ki barátság - vallja Csikós Ágnes, párkapcsolati pszichológus. Egyszerűen ez a fogalom köztük nem létezik, mivel az egyik fél mindig többet akar. A férfiak amúgy is a nemiségre koncentrálnak, nehezen tudnak kilépni abból. Akkor fordulhat elő a két nem barátsága, ha egyáltalán nem kívánják egymást szexuálisan, de ez nagyon ritka. Általában azonban, nem működik ez a haverkodás. Ugyanis elég a vonzódás halvány jelét érzékelni, máris átcsap fizikai vonzalomba. Akkor kell nagyon résen lenni, akkor nagy a veszély, ha sokszor vannak egymás társaságában. Ha a gyakori fizikai jelenléthez, érzelmi alap társul, már kész is a szerelmi kapcsolat. De a vigasztalás során is nagyon közel kerülhetnek egymáshoz.

Aktuális barát a munkahelyen

Mély kapcsolat is kialakulhat a munkahelyen, de gyakoribbak az aktuális barátságok, amelyek mindig kötődnek valamilyen tevékenységhez, helyhez: aerobic, szomszéd, iskola, munkahely stb. Ezek a barátok, csak az adott helyen és időben azok. Például amikor elmegy valaki a cégtől, akkor megszakadnak a kapcsolatok, ebből is jól látható, hogy mennyire nem stabil barátságokról van szó.

Baráti viszonyok kialakulásáról a pszichológus kijelentette: kialakulhat egyfajta szimpátia a főnök és beosztott között, de nagyon ritka az igaz barátság. Hiszen ahhoz stabil, kiegyensúlyozott, egészséges lelkületű embernek kell lennie mindkét félnek, amely ritkán fordul elő. A felnőttkorban amúgy is sokkal nehezebben alakulnak ki barátságok. Az az igazi, aki nemcsak egy élethelyzetben látja a másikat, hanem többen, évek óta ismerik egymást. És nemcsak bánatában, hanem örömében is tud vele örülni.

Ingoványos területre tévedve

Csikós Ágnes, párkapcsolati pszichológus azt vallja, hogy bár a munkahelyi kapcsolatokat ingoványos területnek tartja, semmiképp nem lehet bekategorizálni azt:
sem bíztatni, sem kategorikusan tiltani nem lehet.

- Jó, ha résen van az ember, ugyanis a munkahelyi kapcsolatok esetében leszögezhetjük, hogy a nők mindig jobban sérülnek, nagyobb kárt szenvednek, mint a férfiak. Ráadásul számos rosszindulatú pletyka indulhat ellenünk, amelynek gócpontja az irigykedő kolléganőkben keresendő - figyelmeztet a pszichológus.

Ahol ugyanis a nemiség megjelenik, ott problémaforrásra lehet számítani. Hiszen egy férfi és egy nő egészen máshogy reagálja le kapcsolatukat, mikor átlépik az iroda küszöbét. A férfi agya egyből átkattan a "munka" menüpontra, akinek nem nagy nehézség a magánéletét és érzelmeit az irodán kívül hagyni.

Ennek pontosan az ellenkezőjét éli át a nő, aki érzelmi vezérlésű, így nehezebben tudja kezelni az ilyen helyzeteket. Ráadásul a többi női kollégából negatív reakciót is kiválthat az, ha imponálni akar párjának, mivel akaratlanul is megváltozik viselkedése. Főképp akkor válik szembetűnővé a rivalizálás, ha egy férfi belép egy nőkkel teli helyre, ugyanis a gyengébbik nem tagjai között verseny indul meg, ki miben jobb.

Felborulhat a belső egyensúly

Az érzelmi szálak összegubancolódása viszont a munka rovására mehet, mivel megbolygatják a csapat belső egyensúlyát, főleg ha közvetlen munkatárssal jön össze valaki. Ezek a tudattalan érzelmi hatások szíthatják a feszültséget, és megromolhatnak a már kialakult szorosabb kapcsolatok. Érdekesség, ha összejön egy munkahelyen egy pár, mindig a női barátságok szűnnek meg előbb. A férfiaknál erősebb az összetartás, a szolidaritás. A csoporton belül is elmondható, hogy a férfiak jobban össze tudnak dolgozni, míg a nők hosszabb ideig nem tudnak együttdolgozni. Előbb-utóbb furkálódni, irigykedni kezdenek egymásra érzelmi feszültséget okozva ezzel - hívja fel a figyelmet Csikós Ágnes.

A munkahelyi kapcsolat azonban nemcsak rossz hatással lehet a csapat életére. Ha a szerelem az első fázisában tart, akár javíthatja a munkamorált. Hiszen a szerelmesek rózsaszín szemüvegen át látott világképe, pozitív életszemlélete jó hatással lehet munkatársaikra. Ez abszolút csapat és személyiségfüggő, hiszen az összetartozó pár ugyanígy hathat negatívan egy olyan kollégára, aki mondjuk magányos, vagy nem találja a párját. Az irigység e formája főként nőknél figyelhető meg.

Szappanopera a munkahelyen

A pletyka nagyon mérgező lehet, még akkor is, ha nem sok alapja van. A vállalati kapcsolatokban megfigyelhető a történtek kiszínesítése a munka elterelése miatt, vagy egyszerűen azért, hogy lehessen valamin csámcsogni.

- Ekkor sokszor érzi az ember úgy, hogy egy szappanoperába csöppent - meséli Csikós Ágnes. A féltékenység, rosszindulat szülte pletyka véget vethet egy szépen induló irodai barátságnak, különösen akkor, ha a felek érzékenyek az ilyen irányú támadásokra. Ezért a kibontakozó vonzalmakat az esetek többségében igyekszenek minél jobban palástolni. Megeshet, hogy valamelyik fél szakmai hibát követ el, vagy romlik a teljesítménye, a holdudvar effektus máris életbe lép: partnerét is felelősségre vonják. Ha a retorzió viszont véletlenül elmarad, a kivételezés gondolata merülhet fel.

A munkahelyi szerelmi viszonyokról szóló pletykák azonban, ugyanúgy lendítenek a csapatszellem kialakulásán, mint a főnök alkalmatlanságáról vagy prémiumáról terjengő szóbeszéd. Egy szociológus szerint ezek segítenek oldani a munkahelyi stresszt, közelebb hozzák egymáshoz a vállalatnál dolgozókat, illetve megszüntetheti az egyhangú robotolás okozta unalmat.

A nők nem olyan racionálisak, mint a férfiak, gyakran játszmáznak munkahelyükön. Összezárva ugyanis nehezebb feldolgozni azt is, ha véget ér egy kapcsolat: ilyenkor a csalódott szerelmes gyakran forral bosszút. ilyen esetben is érdemes munkát váltani, mint ahogy a főnök-beosztott esetében is.

Az egymás felé megnyilvánuló gyengédségeket is illik mérsékelni, vagy teljesen elhagyni, tudniillik a többi kolléga nem biztos, hogy jó szemmel nézi, amint két munkatárs egymásnak esik a folyosón. Kényelmetlen szituáció ez mindenkinek, a legjobb, amit tehetünk, hogy céget váltunk. Ha házastársak dolgoznak együtt, főleg ha egy irodán belül, akkor nagyon résen kell lenni, mivel ilyenkor elmosódnak a magánélet és a munka határai, nem is lehet igazán különválasztani a kettőt. Ebben az esetben is tisztább, ha másik munkakörbe, osztályra, vagy vállalathoz pályázik az egyik fél.

Le is út, fel is út, ha más szemmel nézünk főnökünkre?

Jól meg kell gondolni, ha a hierarchiában alá-fölérendeltségi viszonyban állók kerülnek egymáshoz közel, mivel nyomasztólag hathat a felekre a hierarchikus viszony, amelyről esetenként igen nehéz átváltaniuk. A vezetők egy része ellenzi a beosztottak közti szerelmet attól tartva, hogy a románc, vagy a szakítás rontja a teljesítményt, megmérgezi a munkahelyi légkört. Ha beosztottról van szó, és a kapcsolat köztudomású lesz, meglehetősen nehéz elhitetni bárkivel is, hogy ez nem a ranglétrán való feljebb jutás egyik módja, hanem tényleg szerelem.

A főnökével viszonyt folytató alkalmazott pedig kapjon bármilyen elismerést a ténylegesen jó munkájáért, a kollégákat senki és semmi nem győzi majd meg, hogy a jutalom nem "amiatt" van. A főnökről pedig szívesen terjesztik, hogy csak kihasználja a helyzetét, és nála ez az érvényesülés egyetlen lehetősége.

Csikós Ágnes szerint működhet a főnök és beosztott között létrejött viszony, de csak akkor, ha megfelelően tudják kezelni a szituációt, főleg a vezető. Hiszen a főnök dolga változtatni a beosztásukon, vagy a munkaidejükön, ha okosan csinálják, és komolyan gondolják. Ha ez nem történik meg, kínos szituációk sorához vezethet. Erre sok helyen nem figyelnek, nem tudják kezelni, vagy nem is akarják, mivel egyáltalán nem gondolják komolyan a kapcsolatot. A pszichológus arra figyelmeztet, hogy a szerető viszony gyakrabban alakul ki, mint komoly kapcsolat, és azt is hozzátette, ezek nem sokszor maradnak titokban.

Minden titokról lehull egyszer a lepel

Manapság sok olyan helyzet adódik, ahol könnyen elvesztheti az ember a fejét: egy túlórázás során, karácsonyi partin, vagy egy hosszú hétvégén, ahol a tréning után fürdőruhába csusszanva, koktélt szürcsölve lehet méregetni a másik nem képviselőit. Egy wellness központban eltöltött, alkoholtól fűtött céges bulin gyakran oldódnak fel úgy a gátlások, hogy az elköteleződést szimbolizáló ékszer gyorsan a zsebekbe kerül. Figyelem, ilyenkor jusson eszünkbe, hogy nem sok jó sülhet ki a románcból.- Ehhez azonban mindkét fél szükséges. Olyan nincs, hogy én nem akartam, elcsábítottak - nyomatékosítja a szakértő.

Sokan nincsenek is tudatában, hogy akkor keresik máshol a boldogságot, ha nincs minden rendben párkapcsolatunkban. Nincsenek kevesen, akik a könnyebbik utat választják, hiszen a munkatársakkal adott a közös téma, könnyen meg tudnak nyílni a másiknak. A kapcsolat nem működik magától, tenni kell érte, ápolni kell azt. Sajnos azonban, kijelenthetjük, hogy a nagy többség nem teszi meg a szükséges lépéseket, nem fektet energiát házasságába. Pedig a frigy természetes velejárója a konfliktus. A házasság, párkapcsolat nem létezik probléma nélkül. Itt nem áll meg a világ - hangsúlyozza a pszichológus.
Csikós Ágnes úgy gondolja, ez intelligencia kérdése is. Hiszen sokan úgy gondolkodnak, hogy amint gond merül fel a kapcsoltban, könnyebb más karjában kikötni, mint végiggondolni azt. Csak azok számára okoz nehézséget ilyen közös munkahelyi programokon nemet mondani az esetleges közeledésekre, akik kifejezetten ezt akarják, és könnyűvérűek.

Mindenki ismeri az idős főnök és fiatal titkárnő esetét, amely tudjuk miről szól és miről nem (szerelem). Ha mégis kialakul valami komolyabb és nem érdekből vannak egymással, akkor már csak az idők próbáját kell kiállniuk. De ha a klasszikus szerető viszonyt vesszük alapul, ahol valamelyikük ujján ott virít az a bizonyos karikagyűrű, jobb nem belefogni. Magyarországon egyébként még nem alakult ki a kapcsolatok kultúrája, így nem csoda, ha kezdők vagyunk még ebben.

A főnök nem szólhat bele

Nincs jogi szabályozás a munkahelyi kapcsolatokra - jelentette ki Sipos Márta munkajogász. A cégek vállalati szabályzatban szokták rögzíteni, hogy mit szabad és mit nem. Az etikai kódex, belső szabályozás minden cég egyéni joga, tetszés szerint alakítható, de a jogszabály nem írja elő azt. A kódex tartalmazza, mi az, amit megtehet egy munkavállaló és mi az amit nem.

A rendőrségnél létezik egy összeférhetetlenségi szabály, hogy ne lehessen visszaélni a pozíciókkal, közvetlen családi kapcsolat, tehát házastárs, élettársi viszony, szülő-gyerek viszonyban állók nem lehetnek alá-fölrendeletségi viszonyban. Hasonló a helyzet a pénzügyi területen.

De a munkajogász leszögezte: a munkáltatónak nincs joga a magánéletet érintő kérdésekbe, kapcsolatokba beleszólni. - Egyébként is miért tiltaná? Sőt, több cégnél egyenesen előnyben részesítik a szoros kapcsolatokat és komplett családokat alkalmaznak. Persze más a helyzet a főnök-beosztott, vagy az alá-fölérendeltségi viszonyban állók kapcsolatával - fejtette ki Sipos Márta.

Sokkal rosszabb a helyzet Európában és Magyarországon, mint Kanadában vagy Ausztriában, mivel ők civilizáltabban oldották meg ezt a kérdést. Lényegesen szigorúbb szabályok vonatkoznak mind a munkavállalóra, mind a munkáltatóra. Bármiféle megkülönböztetés kivizsgálható: kivételezés, negatív vagy pozitív irányban egyaránt. Kanadában például, ha megállapítják a vétséget, akkor büntetésben részesítik mindkét felet. Például ha nem tartja be az eljárási szabályokat, elveszítheti a fejes vezetői beosztását, ha másodszor kapják rajta, kártérítésre kötelezhető, és ugyanígy a munkavállaló is.

Nálunk még az a rendszer működik, hogy ha valaki nem kívánatos személlyé válik, vagy mást akarnak a helyére rakni, akkor eltávolítják, vagy önként. lemondatják A munkajogász azt mondja, nem a magánjellegű kapcsolatokat kellene tiltani, hanem a visszaéléseket, amely pl. a közszférában burjánzik, és nem lehet mit tenni ellene. Ennek pedig két feltétele van, az egyik, hogy indokoltsága legyen, a másik, hogy mind a munkáltató, mind a munkavállaló korrektek legyenek. Ezáltal lehetni kiszűrni a hátrányos megkülönböztetéseket. De nem lehet mindent tiltani, mivel az nem lenne életszerű.

A munkáltató egyébként a munkavégzés helye, ideje, eszköze miatt ellenőrizheti a leveleinket, belenézhet dolgainkba, de azt előre tudatnia kell velünk, illetve belső szabályzatban rögzíteni. Mivel a foglalkoztató biztosítja ezeket, így joga van hozzá. És ugyanez a helyzet a kamerával is - mondta Sipos Márta.

Gyimóthy Éva, HR Portal









  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Az Év Irodája Konferencia & Díjátadó Kíváncsi vagy, hogy kié lesz Az Év Irodája díj, érdekelnek a legmodernebb irodai megoldások, valamint a magyar és nemzetközi piacot meghatározó szakemberek tapasztalatai? Akkor ott a helyed! KIKET FOGUNK DÍJAZNI?info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.23Humán controlling mutatószámok a gyakorlatban A képzés célja: A HR munka modern személetének és mérésének, számításának gyakorlati ismerete. A humán controlling egyes eszközeit konkrét példákon mutatjuk be, a résztvevőkkel közösen értékeljük azok alkalmazását.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
A tipikus női vállalkozó 42 éves és 1 gyereke van

Megtalálni a módot a megélhetés biztosítására úgy, hogy közben a társadalmi elvárásoknak is megfeleljenek a magánéletükben – ez motiválja... Teljes cikk

Kortárs bántalmazás, bullying és elvárások szorításában - 2000 gyerek tartozik hozzá: Karikó Rita iskolapszichológus egy napja

Szóbeli vagy akár fizikai bántalmazás, cikizés, beilleszkedési gondok, tanári és szülői elvárások, családi viták, anyu és apu válik - rengeteg... Teljes cikk

Óriási igény van űripari szakemberekre - Magyarország felvette a kesztyűt

Az UniSpace program keretében három minisztérium - a Külgazdasági és Külügyminisztérium, a Kulturális és Innovációs Minisztérium és a... Teljes cikk