Megjelent: 6 éve

Kölcsönből nagyobb fizetést? 5 tipp a hitel hatékony használatához

Eszközként is lehet használni a hitelt. Manapság sokan elfelejtik, hogy a hitel nem csak egy szükséges rossz lehet az életben. Tudatosan, előre megtervezve nagyszerűen segítheti az előrelépésünket az életben.

Ez egyértelmű, amikor egy lakásvásárláshoz vesszük igénybe, felújítunk, vagy megvesszük az első autónkat egy kölcsön segítségével. De mi van akkor, ha a szakmai fejlődésünket szeretnénk elősegíteni egy hitellel?

Tudjuk nagyon jól, hogy a magasabb bérhez két hatékony út vezet:

● ha nem ragadunk meg egy helyen több évre, és gyakran váltunk munkahelyet

● vagy olyan új képességeket szerzünk, amelyek jobb alkupozíciót jelentenek a meglévő munkahelyünkön.

A Bank360 hitelszakértőivel utánajártunk, mit tehetünk akkor, ha külső pénzügyi forráshoz kell nyúlnunk. Vajon tényleg hatékonyan felhasználható ilyen esetekben a személyi kölcsön? Olyan lehetőségeket és eseteket vettünk figyelembe, ahol a pénz mellett egy kis szorgalommal, akár még fizetésemelésre is pályázhatunk a munkáltatónknál, vagy megcélozhatunk egy szívünkhöz - és immár szaktudásunkhoz is - közelebb álló pozíciót magasabb bérért. A cél az, hogy a megemelkedett keresetből gyorsan letudjuk a kölcsönt kamatostól, aztán élvezzük a magas fizetés jótékony hatását.

Állítsd a pénzt a tudás szolgálatába



Hiába tűnik elcsépeltnek, sokak számára még mindig nem egyértelmű az az aranyszabály, hogy a legnagyobb megtérülést jelentő hosszú távú befektetés az, ha saját magunkat fejlesztjük. Nagyon kevés azon szakismeretek száma, amelyek a technológia fejlődésével átitatott mindennapokban értékálló tudnak maradni. Ez azt jelenti, hogy senki sem engedheti meg magának azt a luxust, hogy ne tanuljon.

Ez a helyzet részben szerencsés, részben szerencsétlen. Szerencsés, mert a világhálónak és a közösségi médiának köszönhetően ma minden tudás megszerezhető aránylag egyszerűen. Szerencsétlen, mert a minőségi tudás ma még az esetek túlnyomó többségében megfizethetetlen az emberiség jelentős részének. Gondoljunk csak bele, milyen tandíjakat kérnek mind a mai napig az elitegyetemek. Vagy fel se álljunk a székből: már a tudás megszerzéséhez szükséges belépési küszöb átlépése is jelentős anyagi terhet ró az egyén nyakába: a nyelvtudás megszerzése, a technikai eszközök beszerzése, a digitális lehetőségek feltérképezéséhez szükséges platformok mind-mind pénzbe kerülnek, nem is kevésbe.

Akinek nincs meg ehhez az anyagi bázisa, annak a kevés alternatíva közül az egyik lehet a kölcsön. De milyen hitelt érdemes felvenni, ha azt a saját fejlesztésünkbe szeretnénk fektetni?

Ma a magyar piacon a Diákhitel 1 és Diákhitel 2-n kívül nincs olyan kölcsön, amely a tanulást szolgálná. A két említett konstrukcióból az egyiket csak az önköltséges felsőoktatási képzés tandíjára lehet költeni, a másikat pedig szabadon fel lehet használni. A Diákhitel kritériumai miatt (kötelező hallgatói jogviszony) bőven vannak olyanok, akiknél nem jöhet szóba a kölcsönfelvétel. Ráadásul jelenleg a magyar vállalkozások többsége nem engedheti meg magának, hogy képzéseket tartson vagy elküldje tanulni a dolgozóit, így ez a lehetőség is kiesik.

Magasabb szintre juttathat



A Bank360 szakértői szerint az ilyenkor szóba jöhető hitelfajták közül a szabad felhasználású személyi kölcsön lehet a legjobb választás. Más hiteltermékekhez képest a legalacsonyabb kockázat mellett juthatunk hozzá akár már milliós kölcsönhöz is. Miért? Mert a személyi kölcsönnél nem szükséges ingatlanfedezet, mindössze rendszeres jövedelem. A választott pénzintézet az igazolt nettó jövedelmünk alapján állapítja meg, hogy mennyi kölcsönt tudunk felvenni, illetve ez alapján kalkulálják ki azt is, hogy mekkora az a rendszeres törlesztő, amelyet még el tud viselni a havi büdzsénk.

A szabad felhasználás nyújtja azt a rugalmasságot, ami más pénzügyi megoldásoknál hiányzik. Magyarul: nincs meghatározva, hogy mire használhatjuk fel a kölcsönt, és nem kell beszámolnunk sem a banknak. Éppen ezért lehet jó választás, ha önfejlesztési céljainkat akarjuk külső forrásból finanszírozni.

A leginkább testhezálló kölcsön felkutatásához a hitelszakértők szerint, érdemes egy kalkulátort is használni, amely néhány kattintással sorba rendezi az általunk fontosnak tartott kritériumok alapján a legjobb kölcsönöket.

A legfontosabb azonban, hogy megfelelő hitelcélokat tűzzünk ki magunk elé. Az alábbi néhány tippel biztos nem lehet mellé lőni, ha pedig extra energiát és szorgalmat is teszünk bele, akkor szinte biztos a magasabb fizetés:

1. Tanuljunk nyelveket



Akár online, akár személyesen, akár úgy, hogy kiköltözünk külföldre (munkavégzés formájától függően) néhány hónapra minimális fenntartási költség mellett. Aki ma angolul beszél, bármit megtanulhat az interneten keresztül, ez tény. Ha ezen felül más nyelveket is beszélünk, újabb hatalmas előnyünk lesz a munkaerőpiacon. Elég csak megnézni, hogy a fizetőképes multinacionális cégek milyen pozíciókat hirdetnek a nyelvtudással rendelkezőknek, hogy ne legyen kérdés: a nyelvtudás igenis fontos. Különórákat vehetünk alkalmanként nagyjából 4-5 000 forintért magánúton, nyelviskolákon keresztül pedig nagyjából 50 és 100 ezer forint között ülhetünk be egy 5 hetes intenzív nyelvtanfolyamra a népszerűbb nyelvekből.

2. Tanuljunk bármiről, bárhonnan az interneten keresztül



Se szeri, se száma azoknak az online elérhető felületeknek, ahol minimális összegért cserébe gyakorlatilag bármit elsajátíthatunk a szakma felkent szakértőitől. És aki azt gondolná, hogy az internetes iskolákban csak középszerű tudás szerezhető, nagyobbat nem is tévedhetne: a Harvard, a Cambridge, az MIT vagy a Berkeley is felfedezte a digitális távoktatásban rejlő lehetőségeket, hogy csak néhány nívós példát említsünk. Ezeken a képzéseken mindent megismerhetünk a programozáson keresztül az alkalmazott közgazdaságtanon át az biomechanikáig. Ráadásul a sikeresen elvégzett képzésekről igazolást, vagy diplomához beszámítható krediteket is kaphatunk.

Csak néhány ismertebb idegen nyelvű platform azoknak, akik így szeretnének elkezdeni tanulni:

● edX
● Udemy
● Udacity
● Coursehero
● Codecademy
● Coursera
● Khan Academy
● Yale Open Course
● Harvard Open Course

Sajnos Magyarország ezen a téren egyelőre kicsit le van maradva: ismertebb weboldal talán a webuni.hu vagy középiskolásoknak a zanza.tv. Ha a fentiekhez hasonló magyar oldal létezik, azt osszuk meg egymással a cikk alatti hozzászólásokban.

Az így elérhető kurzusok ára nagyon változó a minőségtől, az intézménytől és a megszerezhető elismerés típusától függően. Az ingyenestől akár az 1000 dolláros képzésekig szinte minden árkategóriában találhatunk kurzusokat.

3. Ne feledjük az élő szó varázsát



Ha kevésbé érezzük hatékonynak a digitális tanulást, még mindig jelentkezhetünk valamilyen formálisabb képzésre, akár a felsőoktatás keretein belül, akár más képzőhelyen. Jellemzően ezek intenzívek, kisebb csoportban történik az oktatás. A tanulók már ekkor megismerhetik személyesen azokat a munkáltatókat, akik azonnal lecsapnának a tehetségesebb vagy szorgalmasabb diákokra. Magyarországon szerencsére - ismét a programozás fontosságát jelezve - több ilyen iskola is indult (pl. Codecool vagy Green Fox Academy,) ahová bárki jelentkezhet, de megtalálhatjuk az ennél hagyományosabb szakmák képzéseit is. Árat nem írunk, hiszen az nagyon változó attól függően, hogy melyik iskola, milyen szakmát mennyi ideig tanít, de azt jellemzően elmondhatjuk, hogy sokszor annyiba kerülhet egy „igazi” iskola, mint az online társaik. Készüljünk fel tehát arra, hogy mélyen a zsebünkbe kell nyúlni.

4. Itt csak a kapcsolat számít?



Azt se feledjük, hogy a tanulás csak a siker egyik szelete. A jó kapcsolati háló, az ügyes és hatékony networking ugyanúgy hozzásegíthet egy sokkal jobban fizető álláshoz. Kapcsolatokat építeni, megismerkedni a szakma legújabb trendjeivel és véleményvezéreivel viszont drága mulatság. Konferenciákra, meetupokra, találkozókra kell érte járni, de nagyon ritka, hogy ezek ingyen legyenek. Egy nívósabb rendezvényre szóló belépő is több tízezer forintnál kezdődik. A gyakorlati oktatás, a workshopok látogatása hasonló árkategória vagy ennél magasabb. Alaposan meg kell tehát fizetni az erős kapcsolati hálót.

5. Új seprű jól seper



Lehet, hogy a siker kulcsa nem csak bennünk van? Tudnánk hatékonyabban végezni az eddigi munkánkat, de nincs meg hozzá a megfelelő eszközpark? A személyi kölcsön felhasználható új munkaeszközök beszerzésére vagy a régiek felújítására is. Akár egy új autó, laptop, kamera, mobil vagy más olyan eszköz is beszerezhető, amelyekkel növelni tudjuk a szolgáltatásunk értékét, vagy a kiszolgált ügyfelek számát, ami végtére is több bevételt jelent.

A Bank360 hitelszakértői szerint a hiteltitok nyitja tényleg az, hogy megfelelő célra használjuk fel a kölcsönt. A tanulás, a teljesítményünk növelése és jobbá tétele éppen olyan cél, amiért megérheti felvenni hitelt. Ha sikerül növelni a bevételeket az új ismeretek segítségével, törekedjünk a kölcsön mihamarabbi visszafizetésére. Ha ezzel megvagyunk, élvezzük a megszerzett tudás gyümölcsét, vagy ami még jobb: kezdjünk el valami teljesen új dolgot tanulni, immár hitel segítsége nélkül!
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Az Év Irodája Konferencia & Díjátadó Kíváncsi vagy, hogy kié lesz Az Év Irodája díj, érdekelnek a legmodernebb irodai megoldások, valamint a magyar és nemzetközi piacot meghatározó szakemberek tapasztalatai? Akkor ott a helyed! KIKET FOGUNK DÍJAZNI?info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.23Humán controlling mutatószámok a gyakorlatban A képzés célja: A HR munka modern személetének és mérésének, számításának gyakorlati ismerete. A humán controlling egyes eszközeit konkrét példákon mutatjuk be, a résztvevőkkel közösen értékeljük azok alkalmazását.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Romlott a fizetésünk értéke - mutatjuk a legfrissebb számokat

2023-ban a bruttó átlagkereset 571 200, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 393 700 forintot ért el. 2023-ban a bruttó és... Teljes cikk

Logisztika, beszerzés - mutatjuk, hogy alakulnak a fizetések és a nemek közötti bérszakadék

A széles értelemben vett – a logisztikát és a beszerzést is magában foglaló – ellátásilánc-menedzsment területén dolgozók az előző évekhez... Teljes cikk

SZJA 2024

Minden a személyi jövedelemadóról. Áttekintettük, hogy idén meddig kell benyújtani az szja-bevallásunkat, kiknek, mennyit vonnak, milyen... Teljes cikk