kapubanner for mobile
Megjelent: 4 éve

Milyen az ideális projektvezető?

Ahogyan az informatikai fejlesztő, úgy a projektvezető is hiánycikk a munkaerőpiacon. Szűcs László több éves tapasztalattal a háta mögött blogot indított oldalunkon a projektvezetés műhelytitkairól. Első írásában a műszaki projektvezetői szakma ismérveit és kritikus képességeit mutatja be saját élményeit is felelevenítve.

"A projektvezetőt az acélhoz hasonlóan tűzben edzik. Évek óta lépten nyomon arról beszélnek, hogy milyen nehéz informatikai fejlesztőt felvenni. Azonban tapasztalatom szerint van még egy ennél is fehérebb holló a munkaerőpiacon, aki nem más, mint a fejlesztő főnöke, a műszaki projektvezető. Ez az a beosztás, ami garantálja, hogy a műszaki projekt a vasháromszög modell szerint megfelelő minőségben, határidőre és a büdzsét tartva elkészül. Nem is vitás, hogy kulcspozíció. A cikkben bennfentes információk vannak a projektvezetőről és a kompetenciákról, ami mögötte van.

Ki is a projektvezető?



A projektvezető maga is műszaki ember, time management kompetenciatréner és problémaelhárító kiképzőtiszt. Technikai zsargonnal kifejezve a projektvezető az interfész a fejlesztők, a cég vezetői és az ügyfél igényei között. A szerteágazó feladatokhoz szerteágazó kompetenciák is dukálnak, hiszen magas szintű műszaki tudás (volt fejlesztőnek kell lenni, hogy átlássa a csapat munkáját), kiváló kommunikációs képesség (a csapat felé Al Pacino híres beszéde szintű lelkesítés, az ügyféllel sokszor túsztárgyalás, a vezetés felé pedig erőforrásokért fohászkodás) és magas szintű feladatfókusz kell. Emellett kell egy olyan szintű karakánság, hogy az ügyfélnek, a saját vezetésnek és a vele sokszor napi 12 órát együtt töltő csapatnak is nemet kell tudnia mondani.

Saját kickoff élmények a projektekkel



Nagyon szerencsésnek mondhatom magam, hiszen pályafutásomat az IBM Magyarország kötelékében kezdtem el. Azonnal egy nagy projekt csapatába kerültem egy óriási vállalatirányítási rendszerintegrációnál. Akkori projektvezetőnk egy kiváló minta volt, mind műszakilag, mind emberileg kifogástalanul kezelte az ügyfél igényeit, panaszait és a csapatot is. Igazi kötéltáncnak láttam ezt annak idején. Az eredmények is visszaigazolták azonban a munkát. Amellett, hogy Magyarország akkori egyik legnagyobb sikeres IT projektje lett, az IBM globális referenciaként használta a projektet világszerte. A projektvezető ma már egy nagy műszaki cég ügyvezető igazgatója.

Projektvezető nélkül egészen elképesztő rémtörténetek is születnek. Itt olvasható egy weboldal készítés története, a miértje és az informatikai projektvezető hiányának következménye.

A projektvezető, mint a GDP szűk keresztmetszete



Később aztán több cégcsoport vállalatirányítási (ERP) projekt bevezetésének projektmenedzsere, majd szponzora voltam az ügyfél oldalán. Az egyik megbeszélésen kíváncsian meginterjúvoltam a szoftvercég vezetőjét, hogy miért csak évente 15-20 rendszerbevezetést vállalnak, hiszen majdnem dobozos a termékük és sokkal nagyobb is lehetne a cégnek az árbevétele. A szoftveres cégvezető a kérdést biztos voltam benne, hogy nem először kapta meg. A cégvezető rám nézett, majd mély sóhaj után azt felelte, hogy nincs elég projektvezetőjük.

Más területek más módszertanokat és már kompetenciákat igényelnek, pl. az építőiparban és az informatikában is egyaránt fontos a projekt kézben tartása, de teljesen más a módszertan, amit használnak. Egy azonban közös, mindenhol óriási a projektvezetők iránti kereslet.
Projektvezetők hajtóvadászata állásportálon

Végeztem egy szűrést a tudomásom szerint legnagyobb hazai állásportálon és ma reggel 206 projektvezetői állásra lehetett jelentkezni. Csak személéltetésképpen a komplett építőipari szakma 283, a bank-biztosítás-bróker pedig 255 találatot adott. A nemzetközi helyzetet tekintve Kínából érkezik egy sokkoló adat, ami szerint 25 millió projektvezetői állás jött létre az elmúlt 2 évben. Egyre több a projekt és az utánpótlásra egyelőre nincs kiforrott megoldás.

Mi fán terem a projektvezető?



A projektvezetővé válás útja nem egyértelmű, nincs bevált recept és főleg nem elérhető átfogó képzés rá. A különböző intézetek egy eszköztárat és a terminológiát képesek átadni a résztvevőknek. Úgy oldják meg minőségbiztosítást, hogy a projektvezetői tanúsítványt eredményező vizsgákra többéves igazolt projektvezetői gyakorlat kell.

A projektvezetőt azonban, ahogy a bevezetőben is említettem, tűzben edzik. Vannak különböző irányelevek pl. hogy komplex műszaki projekteknél legyen tapasztalata. A jó projektvezető általában először jó követő és a csapatban segíti a projektet. Ha azonban a tulajdonságait viszgáljuk, akkor szerintem 5 ismérve van egy jó projektvezetőnek:

1. Feladatfókusz



Szerintem a feladatfókusz hangsúlyosabb egy jó projektvezetőnél, mint a humán beállítottság. A projektvezető célja elsősorban az adott projekt sikerre vitele, így a feladat elvégzése az elsődleges motivációja. A Philips kapitány című film “TŰZ” parancsát kiadó katona egy példa a projekt profi végrehajtására. Érdekes összefüggés, hogy az angol “execution” végrehajtási és kivégzést is jelent.

2. Felelősségvállalás



Amikor az ideális projetmenedzserről beszélünk, nekem sokszor a katonaság ugrik be, nagyon hatékony az a katonai vezetés, amit pl. Jocko Willink a volt SEAL katona tanít az Extreme Ownership c. könyvében. Tehát, a projektmenedzser felelősséget kell, hogy vállaljon az egész csapat munkájáért, valamint a külső befolyásoló tényezők kezeléséért is.

3. Ne vesszen el a részletekben



Aki nagyon részletesen szeret a szakmába belelátni és alkotni, abból általában nehezebben lesz projektvezető, mert itt óhatatlanul el kell távolodni a kódtól, az acélszerkezet hideg érintésétől vagy a puskapor szagától a fenti területek példáival élve.

4. Kommunikál, kommunikál, kommunikál



A munka több, mint 80%-a kommunikáció. Ennek megfelelően szóban és írásban is a kommunkáció feketeöves mesterének kell lenni. Több szinten kell az embereket motiválni és kezelni.

5. Érti a szakmát



A projektmenedzsment intézetek szerint a módszertanok ismerete fontosabb, mint az adott szakmáé. Ugyanakkor azt érdemes figyelembe venni, hogy nekik érdekük ezt kommunikálni. Szerintem egy jó projektvezető a projektcsapatnak is értékes tagja volna, hiszen szakmailag is ért a témához, legalábbis a nagyobb puzzledarabok összefüggéseit látja, ha nem is bitek szintjén.

Összefoglalás



A fenti leírás és lista 10 év műszaki projektvezetői tapasztalata alapján születtek. Ha egy cég biztosítani akarja a projektet, akkor egy jó projektvezető a garancia rá. Ez pedig a HR szakmában a címben szereplő hajtóvadászatot szítja tovább az elkövetkező években is. A projektvezetők iránt mutatkozó növekvő igények kielégítésére nincs képzés és nincs bevált recept sem. Átképzésekre lesz szükség, hiszen a tapasztalt jelöltek nincsenek elegen. A fenti kompetenciák figyelembe vétele, ha nem is garantálja, de valószínűsíti az ügyfelek áhított csapatainak feltöltését egy kulcsemeberrel, a majdani projektvezetővel."

Szűcs László blogposztja itt érhető el a HR Blogon.
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Generációváltás az auditor szakmában - miért olyan nehéz az utánpótlás képzése?

A 90-es években egy új szakma jelent meg Magyarországon: az auditor. Az akkor végzett szakemberek jó része még ma is aktív, eljött az ideje az... Teljes cikk

Nekem az a dolgom, hogy keressem meg a bizonyítékokat, hogy mihamarabb legyen meg az elkövető - Andrási Zoltán bűnügyi technikus egy napja

"Minden ügy egy kihívás, de nem álmodom velük. Az a dolgom, hogy keressem meg a bizonyítékokat, hogy mihamarabb legyen meg az elkövető. Ez... Teljes cikk