Megjelent: 4 éve

A faktorálás folyamata a gyakorlatban

A faktorálás folyamata a gyakorlatban a kintlévőségek átvállalását foglalja magába. Nyugodtan nevezhetjük olyan megoldásnak, amely mindkét érintett fél számára előnyös. A nehezebb likviditási helyzetben lévő vállalkozás hitelfelvétel nélkül is forráshoz jut, hosszabb távon pedig a faktorcég is profitál a tranzakcióból, szóval neki is megéri.

Pontosan ezért lenne fontos, hogy valamennyi vállalati döntéshozó megismerje a faktoring folyamatát, az ebben a formában történő pénzhez jutás megvalósulását, valamint a szerződéskötés létrejöttének a feltételeit.

Jelen cikkünk egyértelmű célja, hogy a faktorálás folyamatát bemutassa a gyakorlatban.

Amiért a faktorálás, mint megoldás szóba jöhet



Faktoringgal kapcsolatos igény azoknál a cégeknél merülhet fel, ahol a számlák késve fizetése miatt likviditási nehézségek lépnek fel. Ez egyrészt okozhat fennakadást egy-egy nagyobb volumenű projekt kivitelezésében és a növekedés finanszírozásában, szélsőséges esetekben pedig a normál megrendelések teljesítése is problémákba ütközhet.

Egy ilyen kiszolgáltatott helyzetben a banki kölcsön még nagyobb terheket helyez a döntéshozókra, valamint a költségvetésre. Pontosan a kedvezőbb feltételek miatt minősül a faktoring előnyösebb megoldásnak a pénzhez jutásra.

A faktorálás folyamata a gyakorlatban



A faktorcég első körben a vevők fizetőképességéről bizonyosodik meg. Amennyiben az átvilágítás eredménye pozitív, úgy a szükséges dokumentumok benyújtását követően 4-5 munkanapon belül sor kerülhet a szerződéskötésre.

A nyitott számlák összértékének 80-90%-a néhány nap alatt folyósításra is kerül. A fennmaradó 10-20% átutalása akkor történik a megbízó felé, amikor a vevők a számlák teljes egészét rendezték.

Ebből egyébként még levonásra kerül a bruttó számlaérték 0,5-2,5 százalékának megfelelő faktordíj, továbbá a Budapesti Bankközi Forint Hitelkamatláb és a szerződés kötésekor rögzített kamatfelár összegével egyenlő faktoring kamat összeg.

Ebben rejlik a faktoring legnagyobb előnye

A BÁV Faktor Zrt.-nél elérhető faktoring szolgáltatás folyamata a gyakorlatban meglehetősen rövid idő alatt valósul meg, ezáltal a szerződéskötés után 48 órán belül a nyitott számlák értékének 80-90%-a folyósításra is kerül a megbízó számára.

Az ügymenet abszolút mentes tehát a hosszadalmas és bonyolult adminisztrációtól, ezáltal a várakozásból eredő veszteség nem mélyíti tovább a problémákat. Hatékony, kiszámítható és gyors megoldásnak számít, amellyel orvosolhatók a vállalkozás pénzügyi nehézségei.

Továbbá nemcsak eseti jelleggel érdemes a faktorálásra gondolni. Hosszabb távú együttműködést kialakítva egyértelműen stabilizálni lehet ezzel a fajta megoldással a vállalkozás pénzügyi helyzetét, jelentősen csökkentve ezzel a késve fizetésekből eredő kockázatot.
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Az Év Irodája Konferencia & Díjátadó Kíváncsi vagy, hogy kié lesz Az Év Irodája díj, érdekelnek a legmodernebb irodai megoldások, valamint a magyar és nemzetközi piacot meghatározó szakemberek tapasztalatai? Akkor ott a helyed! KIKET FOGUNK DÍJAZNI?info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.23Humán controlling mutatószámok a gyakorlatban A képzés célja: A HR munka modern személetének és mérésének, számításának gyakorlati ismerete. A humán controlling egyes eszközeit konkrét példákon mutatjuk be, a résztvevőkkel közösen értékeljük azok alkalmazását.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek