kapubanner for mobile
Szerző: Barna Eszter
Megjelent: 4 éve

Mennyit keresnek a HR-esek? - itt az új bérfelmérés

Fizetés és munka-magánélet egyensúlya. Ez a két legfontosabb tényező, amikor maradásról vagy váltásról dönt a munkavállaló, minden más ez után következik - derül ki a Hays Hungary személyzeti tanácsadó cég friss kutatásából. A tapasztalt mérnökök már 1 millió forint felett keresnek. HR-ben a cégek a csapatokat jellemzően nem bővítik, a bérek növekedése is lassult. A jövő nagy kérdése a Hays szerint, meg tudja-e őrizni a személyzeti szakma a nehezen megszerzett stratégiai szerepét. Milyen összegekkel lehet számolni? Összefoglaltuk.

A felmérésben megkérdezettek 55%-a mondta azt, hogy szeretne állást váltani a közeljövőben. Egy pozícióval kapcsolatban Magyarországon továbbra is elsősorban a bér (82%) a döntő, de szorosan felzárkózott mögé a munka-magánélet egyensúlyának kérdése, ami 80% számára kritikus tényező. Az összes többi körülmény, mint a munkahely elhelyezkedése, munkakörnyezet, juttatási csomag messze elmaradnak a két listavezető mögött. Érdekes adat, hogy míg a többség (58%) egy jobb munkalehetőségért akár külföldre költözne, addig országon belül - másik városba - erre mindössze 40% lenne hajlandó.

Bár egy esetleges válságot jelző egyértelmű jelekről egyelőre nem lehet beszélni az elemzés szerint, az autóipar bizonytalansága érzékelteti hatását. Ezért a gyártó cégeknél, az eddig folyamatos bővülés következtében csúcsra járatott szellemi toborzás miatti nyomás csökkent. Így a munkáltatók lélegzetvételnyi szünethez jutva, a munkakörök átstrukturálása, a technológiai fejlesztések, az automatizáció felé fordulhatnak, ami részint megoldást jelenthet a munkaerő hiányára. Közép-kelet-Európa a bérek átlagosan 10% körüli emelkedése és az automatizáció szükségessége miatt egyre kevésbé lesz olcsó a külföldi vállalatok számára.

Iparági ízelítő
Ezt mutatják a felmérésben szereplő béradatok is. Az építőipar és ingatlanpiaci területen dolgozó szakemberek kezdőbére bruttó félmillió forint körül mozog, míg egy tapasztalt, vezető beosztású szakember akár bruttó másfél - kétmillió forintot is elkérhet.
Az építőipar mellett a mérnöki terület volt talán a leginkább fókuszban, az autóiparban tapasztalható lassulás miatt. Ezen a területen csökkent a toborzás mértéke is, viszont a bérek emelkedése az elmúlt évekhez hasonlóan továbbra sem állt le.

Kelet-Magyarországon mozogtak leginkább a keresetek, ahová kiemelten sok beruházás érkezett és számos bővítés történt. A legfőbb változás a bérnövekedés eloszlásában mutatkozik. A junior bérek minimálisan növekedtek a tapasztalattal nem rendelkező jelöltek esetében, viszont erősen növekedtek a tanulmányaik mellett dolgozóknál. A szeniorok bére tovább nőtt, főleg a speciális tudással rendelkező vagy szakmai támogatásra képes jelölteknél. Még fontosabb kérdéssé vált a bér mellett a tervezhető karrierút, és a vállalat reakcióideje a változásokra. A kezdőfizetések jellemzően bruttó 475.000-500.000 forint között mozogtak, 5 év tapasztalattal pedig ennek már közel a duplája, bruttó 750.000-1.100.000 forint volt az átlag.

Az IT-s bérek 2019-ben is tovább növekedtek, mivel a piac továbbra sem rendelkezik elegendő, jól képzett szakemberrel. A legkeresettebb szakemberek még mindig a szoftverfejlesztők, de jelentősen megnőtt a kereslet a data scientist, machine learning és devops mérnökök iránt is. Az IT területén a versenyképes fizetési csomag fogalma is megváltozott. Míg az elmúlt években csak a top cégek tudtak akár 20-25%-kal magasabb béreket adni, mint a piaci átlag, addig mára egyre több vállalat nyújt kimagasló kompenzációs csomagot. Akár 200 000-300 000 forintos eltérés is lehet két hasonló munkatapasztalattal rendelkező szoftverfejlesztő bérében, attól függően, hogy hol dolgoznak.

Ez a helyzet a HR-ben
A HR az elmúlt években jelentős átalakuláson ment át, egyre kevesebben kérdőjelezik meg stratégiai szerepét a vállalatok üzleti sikerében, hiszen a kiélezett munkaerő-piaci helyzetben a humánmenedzsment kulcsfontosságú lett a munkavállalók integrációja, megtartása szempontjából. A Hays elemzése szerint egyre nagyobb szerepet kapnak azok a HR szakemberek, akiknek tapasztalata van a munkavállalói elkötelezettség, munkavállalói élményfejlesztés és a munkáltatói márkaépítés terén. Tendencia, hogy a toborzási folyamatot egyre több cég szervezi ki, hiszen ez egy rendkívül erőforrásigényes terület.

Fizetések HR-es pozíciókban (havi bruttó összegek)


Fizetések HR-es pozíciókban (havi bruttó összegek)


HR területen a bérek növekedése lassult, elsősorban vezetői szinten és vidéki pozíciókban jellemző az 5-10%-os emelkedés. Megemlítik azt a tendenciát is, hogy a HR csapatokat a vállalatok jellemzően nem bővítik, sőt esetenként inkább csökkentik, feladatokat vonnak össze, és a korábban jellemző specializálódás is lelassult.

A kimutatás szerint egy HR asszisztens bruttó 280 és 370 ezer forint közötti sávban keres. Egy HR specialista 450 és 550 ezer forint között, egy HR generalista esetében már szélesebb a sáv 550-850 ezer forint között. Nagyjából hasonló összeget kap egy recruiter, míg egy HR business partner már 700 ezer és 1 millió forint között is kaphat. Az 1 milliós „minimum” küszöböt a HR menedzserek fizetése lépi túl, náluk a felső határ 1.8 millió forint. Az ő maximális fizetésük már elérheti a HR igazgatók keresetének átlagát, a regionális pozíció pedig még egy millió forinttal többet jelent, akár 3 millió forintos összegig.

Az elemzés felveti a kérdést, hogy vajon a HR a jövőben is meg fogja-e tudni őrizni nehezen megszerzett stratégiai szerepét a vállalatokon belül vagy újra eltolódik a helyzet az operatív tevékenység, a támogató szerep irányába.

Friss bérkalkulátor a HR Portálon, valamint Bérkalkulátor az elmúlt 3 év bruttó-nettó adataival és családi bérkalkulátor.
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
A cégek 70 százaléka tervez bérfejlesztést a munkaerő megtartása érdekében

Optimistábbá váltak a magyar cégvezetők mind az ország, mind saját cégük kilátásait illetően a Niveus Consulting Group tanácsadó felmérése szerint. Teljes cikk

Mennyit keresnek a HR-esek?

Több szakterület béradatairól készített összeállítást a piacvezető munkaerő-közvetítő cég a közelmúltban. Most a HR szakmában, elsősorban... Teljes cikk

Romlott a fizetésünk értéke - mutatjuk a legfrissebb számokat

2023-ban a bruttó átlagkereset 571 200, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 393 700 forintot ért el. 2023-ban a bruttó és... Teljes cikk