kapubanner for mobile
Szerző: Paraszt Imre
Megjelent: 16 éve

Ne év vége felé ütemezzük a leépítéseket

Ne ellenségként tekintsünk az üzemi tanácsokra, hanem mindenkor bátorítsuk őket arra, hogy a tárgyalások során rávilágítsanak az általunk ejtett hibákra, mert egy-egy jogi tévedés miatt később borulhat az egész leépítés - hangzott el a HR Mesterkurzus legújabb programján. Az éles konfrontáció elkerülése érdekében ne év vége felé ütemezzük az elbocsátásokat.

A HR Mesterkurzus ez évi II. szemeszterének középpontjába a leépítések kerültek, hogy a Magyar Televízió, illetve a Hungarotel HR-vezetői révén mind a közszféra, mind a versenyszféra tapasztalataiból meríthessenek a személyügyi szakemberek.

Minden vállalat életében eljön az a pillanat, amikor a különböző piaci változásoknak - felíveléseknek, recesszióknak - köszönhetően túlméretezi önmagát. A Magyar Televízió esetében azonban erről nem beszélhetünk, hiszen majd' ötven évnyi egyeduralom adott teret a spontán burjánzó szervezeti struktúrának - mondta Móriczné Zvornik Csilla, a Magyar Televízió humán erőforrás és KEM igazgatója. A kereskedelmi tévék megjelenésével azonban világossá vált, hogy a helyzet tarthatatlan, hiszen a centralizált döntési folyamatoknak túl sok helyen kell végigmenniük, ez pedig borzasztó lassúvá teszi a működést.

Ezt felszámolandó 2004-ben megindult a Magyar Televízió teljes körű reorganizációja, amelyhez elsőként a cég küldetését, jövőképét, stratégai célját kellett újradefiniálni. Különösen, mivel a XXI. század beköszöntével a vállalat már nem kizárólag a televízión óhajt a köz javára tartalmat szolgáltatni, hanem az internetes, illetve a mobilfelületeken is el kívánja látni közszolgálati feladatait - fogalmazott a személyügyi igazgató. Első körben az információs rendszer auditálásához, a menedzsment átvilágításához, a vállalati folyamatok átszervezéséhez, a HR-stratégia kidolgozásához, valamint az üzleti modell véglegesítéséhez fogtak hozzá, hogy lássák, pontosan milyen mértékben kell rendet tenni a vállalat személyügyi gyakorlatában, illetve munkaerő-gazdálkodásában.

Ne év vége felé ütemezzük a leépítéseket

A konzekvenciák levonásával 2005-ben megkezdődött a Magyar Televízió létszámának csökkentése, melyet a könnyebb átláthatóság kedvéért több ütemben kívántak megvalósítani. Az első két ütem főként a munkavállalói létszámot érintette, a külsősök helyzetét nem bolygatták - bár való igaz, a megszüntethető szerződések feltérképezésének folyamata már akkor megindult. A csoportos létszámleépítés természetesen nem ment zökkenőmentesen, mivel Móriczné Zvornik Csilla elmondása szerint az üzemi tanács meglehetősen konfrontatív volt, különösen a karácsonyhoz közel eső második ütemben. Éppen ezért lehetőleg ne év vége felé ütemezzük a leépítéseket - fogalmazott a HR-vezető.

Csak megfelelő kommunikációval szabad belekezdeni az elbocsátási folyamatba

Kapuvári Gábor, a Magyar Televízió Üzemi Tanácsának elnöke a HR Mesterkurzuson elismerte a harciasságot, ám felhívta a figyelmet arra, hogy a megmaradó alkalmazottak érdekében tették ezt. Mindenkor azon voltak ugyanis, hogy az elbocsátások terén ne essenek túlzásokba, s érvényesüljön az az elv, hogy az adott munkafeladat adja meg a létszámot - elvégre ők is nagyon jól tudták, hogy minden osztályon lehet olyan embert találni, aki felesleges pénzkidobás a vállalat számára. A nagy számú elbocsátásokat egyébként sok esetben önkéntes nyugdíjazásokkal és kiszervezésekkel sikerült tompítani. A létszámcsökkentés harmadik üteme már sokkal gördülékenyebben ment végbe, mivel az előzőek tapasztalatai alapján mindegyik fél felkészültebben állt hozzá a dolgokhoz.

A 2006-os intézkedések főként a nélkülözhető külsősök szerződésbontásairól (több mint ezer főt érintve), illetve időnként, kiemelkedő szakmai tudás esetén belsősítésről szóltak, a nagy arányú minőségi cserékről nem is beszélve. 2007-ben tovább folytatódtak a munkavállalói létszámcsökkentések, melyekben új elemként megjelent az önkéntes távozás támogatása.

Móriczné Zvornik Csilla előadása végén rámutatott, hogy az elbocsátási hullámok ellenére furcsamód kétszáz fővel többen lettek mint 2005-ben, hiszen a folyamatok átszervezése, a közelgő digitális átállás miatt megfelelő szakembereket kellett - és kell majd a jövőben is - felvenniük, valamint a külsős munkatársak "belsősítése" is jelentősen - csaknem 400 fővel - megnövelte a létszámot. Az azonban már most látható, hogy érdemes volt meghozni az emberi sorsokat is meghatározó lépéseket, hiszen az átszervezés hatására egy rugalmasabb szervezet jött létre, kevesebb szervezeti szinttel és olcsóbb működéssel. Ugyanakkor a HR-igazgató felhívta a figyelmet arra, hogy csak óvatosan, megfelelő kommunikációval szabad belekezdeni a leépítésbe, az ugyanis félelmet és bizalmatlanságot szül, azt pedig csak hosszú évek munkájával lehet feloldani az emberekben.

Ne ellenségként tekintsünk az üzemi tanácsra

A Hungarotel leépítésénél némileg egyszerűbb volt a helyzet, mivel a szervezeti struktúrát nem kellett teljes egészében átszabni, a leépítésre is csupán azért került sor, mert a céget tulajdonló Pantel új vezetése a korábbinál komolyabb pénzügyi szemléletet kívánt bevezetni - kezdte előadását Dr. Laudon Gábor, a Pantel/Hungarotel volt HR-igazgatója. A megfelelő létszám meghatározásával sem kellett törődni, az új vezetés ugyanis saját statisztikája alapján határozta meg a húsz százalékos, azaz 200 fős limitet - ami akár pont jó is lehetett, tette hozzá a HR-vezető. A felesleges súrlódások elkerülése végett első körben igyekeztek az önkéntes távozás támogatásával megoldani a létszámcsökkentést, minek eredményeképpen 70-80 fő távozott közös megegyezéssel. "Az ilyen felhívásokkal azonban csínján kell bánni, hiszen megeshet, hogy olyan kulcsember jelentkezik, akitől amúgy nem is szeretnénk megválni" - hívta fel a figyelmet az ebben leselkedő veszélyekre Dr. Laudon Gábor.

A további 130-120 fő elbocsátása viszont már a megszokott mederben, az üzemi tanácsok, szakszervezetek részvételével folyt, amelyeknél fontos, hogy ne ellenségként, ellenfélként, hanem partnerként tekintsünk rájuk. Sőt mi több, egyenesen bátorítani kell őket arra, hogy a tárgyalások során rávilágítsanak az általunk ejtett hibákra, mert ha úgy zárunk le egy-egy vitás kérdést, hogy az jogilag támadható, később borulhat az egész leépítés - figyelmeztetett a Hungarotel volt HR-igazgatója. A megfelelő tájékoztatás az elbocsátani kívánt alkalmazottak felé is alapvető követelmény, és ez nemcsak a nagy tömeg előtti bejelentést foglalja magába: ne delegáljuk a felmondás közlését, lehetőség szerint minden esetben az a személy közölje a fájdalmas hírt, aki meghozta a döntést - tette hozzá Dr. Laudon Gábor.

Az elbocsátás tényén sokat tompíthatunk, ha a szélnek eresztett dolgozóknak azonnal segédkezet nyújtunk az újrakezdéshez. Ehhez átképző programok egész tárházával szolgál a munkaügyi központ, de saját magunk is tehetünk a jó ügy érdekében, helyi tanácsadó iroda felállításával, illetve komplett outplacement programokkal. Természetesen ugyanilyen fontos a maradók megbecsülése is, a létszámleépítés ugyanis őket is megviseli, ezért minden nagyobb elbocsátási hullámnál jelezzük feléjük, hogy nem véletlenül helyeztük beléjük bizalmunkat - tanácsolta a Hungarotel volt HR-vezetője.

Paraszt Imre, HR Portal


  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Jelentősen visszaesett az állásvesztéstől rettegő magyarok aránya

A magyar munkavállalók bizalmi attitűdje 2023-ban kiegyensúlyozott és stabil volt, emellett bizakodásra adhat okot, hogy idén akár már javuló... Teljes cikk

Felpörgött a monori akkugyártó, átrendeződés a MÁV Csoportnál - létszámtrendek

Egy hónap alatt 160, egy év alatt több mint ezer fővel növelte létszámát a dél-koreai akkugyártó, a Shinheung Sec EU Kft. Monoron. A MÁV Csoport... Teljes cikk

Több mint 60 ezer befektetési banki állás szűnt meg idén

Több mint 60 ezer állás szűnt meg az idén a globális befektetési banki szektorban a Financial Times szerdán ismertetett ágazati felmérése szerint. Teljes cikk