Szerző: Berta László
Megjelent: 7 éve

Fekete macska szaladt át előtted? Fesd le gyorsan

Nem vagyunk babonások, ezért a gombunk matatatása helyett ecsetet fogtunk, és lefestettük a rózsaszín asztalon átsétáló fekete macskát. Mindenkinek ajánljuk, még csapatépítésnek is.

„Festeni mindenki tud” - így vélekedik nyitóoldalán egy festős-iszogatós programot működtető vállalkozás, de ennek igazságát nem náluk kell keresni, valószínűleg a jobb agyféltekés rajzolás hívei és ellenérzői máshol fognak egymásnak esni. A PaintCocktail-on addig tényleg mindenki eljuthat, hogyan keverje ki a vad zöldet, a sötét- és halványrózsaszínt, hogyan mérje ki a vásznon, kb. hova kerül egy macska füle, feje, teste, úgy hogy extraként akárkinek felismerhető legyen. A hasonlóságot a saját vásznunkon nem mindig vettük észre, de hiányos tudásunkat felülmúlta a jókedvünk, amikor a fekete tulipán fejű, manószakállas, szomorú kecske ábrázatú macskafejeink felett vigadtunk.

Orsi, az instruktorunk, egy végzős művészeti egyetemista kicsit aggódott, hogy hülyéskedés közben fogunk-e festeni valamit, de aztán megnyugodva látta, hogy nekünk menni fog mind a kettő. A legfőbb segítségünk az volt, hogy mivel az eredeti kép valamelyik galériában van, egy ehhez értő ember lemásolta, a PaintCocktail-osok pedig elénk tették, sőt, Orsi, egy emellé kitett vászonra lépésről lépésre megfestette, hogyan haladjunk. Ebből tényleg lehetett tanulni, többek közt azt, hogy festeni nehéz meló.

Berény Róbert: Macskás csendéletBerény Róbert: Macskás csendélet (1929-30)
Szűk 2 órán belül kiderült, hogy van hová fejlődnünk. A fekete macskát jegyző Berény Róbert avantgard festőművész nagyon értett hozzá; mi az ő, fura humorral ábrázolt, festménybe besétáló macskáját próbáltuk meg reprodukálni a múlt pénteki PaintCocktail-on, aminek az a lényege, hogy másfél-két óra alatt egy profi instruktor segítségével vászonra visz valamit a csapat. A remek hangulat elsősorban azon múlik, hogy kivel hoz össze a sors a festőállványok előtt, de az se legyen szomorú, akinek nincs választása, mert munkahelyi csapatépítőn van. Az Amerikából származó ötlet annyira működik, hogy céges csapatépítésnek is biztos sikernek ígérkezik.

Azért jó móka együtt festeni, mert magányos és közösségi aktus egyszerre.

Beugorhat közben a festés, rajzolás gyerekkori öröme:önálló alkotói pillanatok, vagy pl. egy jól sikerült rajzórák emléke. Tényleg jó együtt bandázni, vicceskedni, belefér egy kis zrika is: „hú, neked, milyen szép lett a háttér, a függöny, az asztalterítő; neked jobb lenne vázát festeni fekete tulipánokkal”

Persze ittunk egy keveset, volt, aki koktélt, más fröccsöt, más pálinkát, más semmit, mindannyian vigyázva, hogy az önkifejezésre tudjunk koncentrálni. Utolsóként említjük az alkoholt, mert nálunk nem ez volt a jó hangulat kulcsa, persze, lehet olyan helyzet, amikor egy festőnek nélkülözhetetlen kellékké válik, de mi az első festés közben nem szenvedtünk alkotói válságban.

(A képek hazavihetők, otthon kiállíthatók.)

Néhány a mi macskáink közül
macskák

  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Az Év Irodája Konferencia & Díjátadó Kíváncsi vagy, hogy kié lesz Az Év Irodája díj, érdekelnek a legmodernebb irodai megoldások, valamint a magyar és nemzetközi piacot meghatározó szakemberek tapasztalatai? Akkor ott a helyed! KIKET FOGUNK DÍJAZNI?info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.23Humán controlling mutatószámok a gyakorlatban A képzés célja: A HR munka modern személetének és mérésének, számításának gyakorlati ismerete. A humán controlling egyes eszközeit konkrét példákon mutatjuk be, a résztvevőkkel közösen értékeljük azok alkalmazását.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek