kapubanner for mobile
Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 7 éve

300 milliárdból indul turisztikai fejlesztési program

Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter hétfői sajtótájékoztatón Budapesten bejelentette: mintegy 300 milliárd forintos keretösszeggel indul el a Kisfaludy turisztikai fejlesztési program, amelyben vidéki szálláshelyek fejlesztésére lehet pályázni 2030-ig - írja az MTI.

Seszták Miklós elmondta: a program 14 éve alatt vidéki szállodák és panziók újulhatnak meg, 2017. szeptember 1-től lehet majd a pályázatokat benyújtani. A tervek szerint az eddigi legnagyobb fejlesztési programmal mintegy 2000 szálláshely, 30 ezer szoba újulhat meg, ötezer új munkahely jöhet létre - mondta. A felújított szálláshelyek 20 százalékos árbevétel-növekedést érhetnek el a beruházással.

A becslések szerint 300 milliárd forintos keretösszeg kizárólag hazai forrás, a vissza nem térítendő állami támogatás ebből 150 milliárd forint.

Seszták Miklós kiemelte: a szálláshelyek 20 százalékos árbevétel-növekedést érhetnek el a beruházással, a több bevétel nem csak a szálláshelyeken, hanem az államnál is megjelenik, az áfa-bevételek révén. A program lehetőséget nyújt az eddig elmaradt felújítások, karbantartások, minőséget javító fejlesztések bepótlására is - tette hozzá.

Rámutatott: a magyar turizmus a gazdaság húzóágazata, minden korábbi rekordot megdöntött tavaly, és az első negyedévben is jól teljesített. Az ágazat GDP-hez való hozzájárulása meghaladja a 10 százalékot, 2019-ig szeretnék elérni, hogy 16 százalékkal járuljon hozzá. A kormány ezért már eddig is több száz milliárd forint értékben döntött fejlesztésről vagy adócsökkentésről - jelezte. Seszták Miklós közölte: a támogatásból a beruházás összértékének átlagosan 50 százaléka finanszírozható.

Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója kiemelte, hogy fontos döntések születtek már eddig is a turisztikai fejlesztések támogatásához: eddig több mint 500 milliárd forint értékben turisztikai desztináció fejlesztéseket hirdettek meg, több mint 100 milliárd forint jutott az ágazatnak a területi operatív program keretében, és a modern városok programban is több mint 100 milliárd forint értékben kötöttek turisztikai fejlesztésre megállapodást. Az áfacsökkentés több tízmilliárd forintot hagyott idén az ágazat szereplőinél, és a következő években is.

A turisztikai ügynökség szakemberei segítséget nyújtanak az adott szálláshelynek a pályázat elkészítéséhez, így a támogatáshoz pályázatíró céget nem kell igénybe venniük. Az új támogatási konstrukciót az MTÜ július 3-tól a hónap végéig társadalmi egyeztetésre bocsátja, és széleskörű szakmai konzultációt követően véglegesítik majd. A programban részt vevőknek vállalni kell a transzparenciát segítő folyamatos együttműködést az adóhatósággal, kormányzattal - mondta.

A tájékoztatása szerint az állam átlagosan 50 százalék vissza nem térítendő támogatással járul hozzá a pályázathoz, ezen túl 30 százalék kedvezményes hitel igényelhető, a vállalkozásoknak legfeljebb 20 százalék önrészt kell biztosítaniuk. A fejlesztések régiónként ütemezettek lesznek, elsőként a Balaton, Sopron-Fertő és Tokaj, Felső-Tisza és Nyírség térségében hirdetik meg a lehetőséget.

Az MTÜ támogatja az egységes szállodai besorolási rendszer létrejöttét Magyarországon, amelyet a szállodaszövetség kezdeményezett, a pályázatban is feltétel lesz az ebben való részvétel - mondta. Bernáth Tamás, a Magyar Fejlesztési Bank elnök-vezérigazgatója elmondta: az MFB a beruházás értékének 30 százalékát kitevő kedvezményes hitelt nyújt saját forrásából akár új kereskedelmi célú ingatlanfejlesztéshez is, 2-15 év közötti futamidők lesznek elérhetőek. Újonnan alapított cégeket is támogatnak. A kereskedelmi bankokkal együttműködésben majd minden magyarországi bank értékesítheti a kedvezményes hitelt, ami a támogatási elem nélkül, önmagában is elérhető lesz - ismertette. A hitel igényelhető lesz kis-, és középvállalkozások részére 15 milliárd forintos éves árbevételig, az igényelhető összeg 10 és 500 millió forint között meglévő szálláshely fejlesztéséhez, bővítéséhez, illetve 500 millió és 3 milliárd forint között új szálláshely létesítésére.

Könnyid László, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke arról beszélt, hogy a szövetség hosszú évek óta hangoztatta a program indításának szükségességét. Mindez nélkülözhetetlen, hogy a minőségben előre lehessen lépni a magyar turizmusban. A szobakapacitás 60 százaléka rendelkezik minősítéssel Magyarországon, a támogatás felhasználásával a szálláshelyek sikeresen teljesíthetik a Hotelstars Union minősítési rendszer előírásait, amely Magyarországon a szállodák minősítő nemzeti védjegye.

MTI
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Magyarország kiemelkedő üzletembereit díjazza az EY

Az EY az Év Üzletembere díjra augusztus 10-ig lehet jelentkezni. Teljes cikk

Képzési programot hirdet az EU újságíró-hallgatók és fiatal újságírók számára

Az érdeklődők általános újságírás, sajtófotó és videós újságírás kategóriában pályázhatnak a felhívásra. Teljes cikk

A Mol-csoport ismét elindítja regionális diplomás programját

A Mol-csoport regionális diplomás programjában az idén 8 országban több mint 90 friss diplomást vesz fel, akik lehetőséget kapnak arra, hogy a régió... Teljes cikk