kapubanner for mobile
Megjelent: 6 éve

A lakástakarék a legjobb befektetés 2018-ban

A lakástakarék több, mint egy megtakarítási forma. A lakástakarék elsősorban államilag támogatott, kis kockázatú befektetés, amely jelenleg az egyik legjobb a hazai piacon. Ha hozzávesszük, hogy kombinálható a gyerekek után járó állami támogatásokkal, akkor könnyű belátni, hogy a lakástakaréknál jobbat nem találni.

lakástakarék
Miért ekkora a hozam a lakástakarékon?

A (jelenleg) garantált, 10% feletti hozam, az állami támogatással együtt akár 1,2-1,3 millió forintot is eredményezhet a futamidő végén. Az állam 30%-kal - de legfeljebb évi 72 ezer forinttal - egészíti ki a befektetett összeget, tehát évente 240 ezer forint a befizethető maximum összeg. Az elköltés módja is erősen szabályozott.

Ebből már sejthető, miért támogatja az állam a lakástakarékot: olyan középtávú befektetést jelent, amely a lakhatást segíti elő, ezáltal mindenki jól jár. Az emberek az alacsony kockázatú befektetési piacon kiemelkedő hozammal, a bankok a lekötésekkel, az állam pedig azzal, hogy megkönnyíti az emberek lakáshoz, házhoz jutását.

A lakastakarekpenztarak.hu oldalon található kalkulátor segítségével bármikor leellenőrizhető, hogy a négy pénzintézetnél mekkora befizetéssel mennyi lakáscélra használható összeg jön össze. Ráadásul a lakastakarekpenztarak.hu abban is segít, hogy mindenki kiválaszthassa a számára legmegfelelőbb konstrukciót!

Vegyünk egy 46 hónapos futamidőt. Ekkor 920 000 forintot fizetünk be a lakástakarékba, amihez 276 000 forint állami támogatás jár, továbbá a betéti kamat. A 46 hónapos futamidő lejártával összesen 1,2 millió forintunk gyűlik össze a számlán. Ez kb. 11%-os éves gyarapodást jelent!
Ráadásul a hozam garantált, nincs olyan kockázat, mint a tőzsdén vagy startupok támogatása esetén, és ha valaki kiegészítheti a gyerekek után járó támogatással, akkor kaszálhat igazán nagyot.

Több mindenre lehet fordítani a lakástakarékot, mint elsőre látszik

Első pillantásra úgy tűnik, hogy nagyon is korlátozott azon lehetőségek köre, amelyekre igénybe lehet venni a lakástakarék-pénztárban felgyűlt, állami támogatással növelt befektetést:

• új vagy használt lakás vásárlása (kivéve a nyaralót),
• lakás vagy ház építése, bővítése,
• lakás vagy ház korszerűsítése, felújítása, helyreállítása,
• meglévő lakáshitel visszafizetése,
• az ingatlanhoz kapcsolódó infrastruktúra és közművek fejlesztése vagy kialakítása,
• öregek otthonában lakáshasználati jog megvásárlása.

A megkötések itt nem érnek véget, számlával is igazolni kell a cél megvalósulását - azaz el lehet felejteni az „okosba' számla nélkül” megoldásokat. Számlát csak két esetben nem kell felmutatni: lakásvásárlásnál és lakáshitel előtörlesztésnél.

Végül az ingatlanok típusa is kötött: csak lakást, családi házat, vagy tanyát lehet belőle (a segítségével) vásárolni vagy felújítani, a nyaraló, üzemcsarnok és vadászkastély kizárva.

Viszont a lakáscélú felhasználás messze többet takar, mint ami elsőre nyilvánvaló lenne. Egyetlen aranyszabály van: ne legyen elmozdítható az ingatlanból a beszerzés tárgya. Padló, sarokkád, vagy konyhabútor lehet, ülőgarnitúra vagy állólámpa nem.

Ha valaki medencét szeretne kialakítani a kertjében (a nyarak egyre hosszabbak és forróbbak), vagy szaunát a kisszobában, esetleg végre belevágna a régóta halogatott nyílászárócserébe, akkor a lakástakarék tökéletes megoldást kínál.

Aki még nem tette, fontolja meg alaposan, hogy már holnap szerződést köt valamelyik pénzintézménnyel, hiszen a lakástakarék pénztárban elhelyezett összeg a futamidő végén, megfelelő konstrukciónál bár nem teszi lehetővé, hogy házat vegyünk belőle, de jelentősen megkönnyíti a felújítást, a lakáshitel törlesztését vagy éppen egy új konyhabútor beszerzését.
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Nyugdíj

Magyarországon az igényelhet nyugdíjat, aki betöltötte a nyugdíjas kor határát. Az öregségi nyugdíjkorhatár az 1956. december 31-ét követően... Teljes cikk

20 éve az EU-ban: így változtak a magyar nyugdíjak a többi országhoz képest

2004. május 1-én tíz új állam csatlakozott az Európai Unióhoz, köztük Magyarország. A GKI Gazdaságkutató Zrt. cikksorozatában egy-egy mutató... Teljes cikk

Óriási szakadék tátong a nyugdíjas álmok és a reális kilátások között

Ötből több mint két brit felnőtt úgy véli, hogy a jelenlegi nyugdíjkorhatárnál (66 év, ami 2026-ban 67 évre emelkedik) vagy azt megelőzően... Teljes cikk