kapubanner for mobile
Szegedi Juli
Szerző: Szegedi Juli
Megjelent: 7 éve

Adjuk el a főnök veséjét - kreatív agyrobbanáson jártunk

Sokat írtunk már tréningekről, de közösen, csapatban még sosem próbáltunk ki egyet sem. Most ezen változtattunk: a HR Portál csapata a RESTART kreativitás-beindító programján vett részt. Trénereink Kiss Péter és Pach Gabi coachok voltak. Az ő segítségükkel „agyrobbantottunk”. A helyszínt a Business Coach Kft. adta, a Városliget közeli irodában a képzés szüneteiben seregélyek százait csodálhattuk a kert fáin.

Csapatként érkeztünk, így ismertük egymást és valamilyen szinten trénereinket is, ezért a bemutatkozás helyett azonnal a közepébe vágtunk: POINTS OF YOU® kártyák közül kellett azt az egyet kiválasztani, ami leginkább kifejezi azt, amit várunk ettől a naptól. Volt, aki játékos kutyát, biciklit, vidám gyerekeket választott - játszani, kiszakadni jöttünk a mindennapokból, ez világos volt a fotók alapján. Egy-egy rövid mondatban foglaltuk össze elvárásainkat - ezek a mondatok a választott képpel együtt elénk kerültek a földre és délutánig barátkozhattunk velük.

ponts of viewMég nem tudtuk, mit rejtenek a kártyák

Aztán arról beszélgettünk, hogy kinek mit jelent a kreativitás, párokban dolgoztunk a saját definíciónkon - kiderült, hogy korántsem azonos a jelentése. Kinek szabad asszociációt, szárnyalást, másnak önmaga árnyékán való átlépést és a félelmet, hogy előadja az ötleteit. Beszéltünk gátló tényezőkről, ahol véletlenszerű képeket húzva, azon keresztül kellett megfogalmazni, hogy kinek mi akadályozza a szárnyalását.

Miután tisztáztuk a kreativitás fogalmát egyénekre szabva, elkezdtünk dolgozni azokon a témákon, melyek a munkánkban kreativitást igényelnének. Együtt, csapatként választottuk ki azt az egyet, amin dolgoznánk ezen a napon.

Időnként „szüneteltünk”, de ez nem kávét, teát jelentett, hanem kikapcsolást, zenehallgatást, csukott szemeket, jelenben levést. (Persze volt hagyományos szünet is.)

VictoryA Victory-póz jót tesz a liftben

A szünet mellett jót tesz a kreativitásnak a Victory-érzés (karokat a magasba, miénk a világ) és a Wonderwoman-póz is - ha egy fontos tárgyalás előtt ezeket bevetjük titokban a liftben vagy a mosdóban, jobb esélyekkel indulunk.

wonder womanA wonder woman póz

Ebéd előtt még elmondtuk egymásnak, hogy mit nyújtunk és mit kérünk egymástól, amivel segíteni tudjuk egymás kreativitását. Nekem ez volt az egész tréning legfontosabb része - kimondásra és elfogadásra kerültek korábban kerülgetett témák és problémák. Az itt elhangzott ígéretekből lehet tovább építkezni, egymást szelíden figyelmeztetni: ebben maradtunk, még kezet is fogtunk rá.

A kreativitás nem tehetség, hanem működési forma.

Mindenkiben ott van a kreatív potenciál. TUDATOS KREATIVITÁS programunk arról szól, hogyan lehet lehet ezt kibontani egyéni-, és csapat szinten. A HR Portál csapatánál a csapat együttműködésén volt a hangsúly, de volt alkalmuk egyénileg reagálni elakadásaikra.

Hogy tudunk kiszabadulni a dobozból?

1. A mindennapi életünkben, különösen munka közben domináló logikus gondolati sémák helyett hagyjuk „ugrálni”, laterálisan működni az agyunkat. Logikus felnőtt üzemmódból, játékos gyerekbe váltunk.
2. Nyíltan kommunikálunk egymással, ezzel megteremtjük a pszichológiai biztonsángunkat. Ahol nincs bizalom, ott lefojtódik a kreativitás, mert mindenki fél kimondani, amit a játékos agya kigondolt.
3. A cégeknél jellemzően sok szabályzó van, de a kreatív működést semmi sem szabályozza. A TUDATOS KREATIVITÁS program eredménye az a JÁTÉKKÖNYV, amit a csapat kezd el megírni. Ezek azok az együttműködési játékszabályok, mechanizmusok, amik garantálják, hogy a kreatív működés beépüljön a mindennapokba, és a csapat illetve a csapatot alkotó egyének használják mindennapi problémáik megoldásánál, és korszakalkotó ötleteik megszületésénél egyaránt.


Az ebédünk elfogyasztása közben az iroda ablakából a seregélyek (melyekről másnap kiderült, hogy valójában fenyőrigók) populációját tanulmányoztuk.

kreativitásMunkában a trénerek

Majd jött az agyrobbanás. „Nincs olyan, hogy rossz ötlet” - kaptuk a felszólítást és 100 olyan ötletet kellett együtt összeírnunk, ami a HR Portál fejlődését szolgálhatná. Nemsokára egyet-kettőt talán viszontlátnak az olvasók az oldalunkon, mindenestre az ötletek kb. 70 százaléka valódi agyrobbanás volt, teljesen elszakadva a realitásoktól, melyben segítettek minket véletlen szavak, fényképek, vagy akár az hogy egy három éves kisgyerek szemszögéből adtuk az ötleteket. Péterék visszajeleztek: az eleinte tipródó, nehezen oldódó társaság, láthatóan magában kontrollálta a kimondott ötleteit - a végén már csak közös röhögés és egyre vadabb ötletek hangzottak el. Amikor átszakad a gát és nincs a belső kontroll, ott kezdődik a kreativitás. (lásd a cikk címe) Nyilván utána át kell menni a realitás talajára és visszaszűkíteni az ötleteket, de ehhez az kell, hogy minden kijöjjön belőlünk és mondjuk ki a leghülyébbnek tűnő ötleteket is.

kreativitásA csapat egy része munkában

Beszéltünk még a kreativitás megölőiről is: a céges belső szabályzókról, a munkahelyi környezetről, a bizalmatlanságról és saját hiedelmeinkről, amik miatt nem merünk megnyílni. Módszereket kaptunk ezek legyőzésére, többek között a sajt játékkönyvünk összeállítására, amiben saját szabályainkat, kéréseinket összegezhetjük. A nap végén ennek összeállításába kezdtünk bele, ám a munkát még folytatni kell…


  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Mire figyeljünk a külföldi vendégmunkások beillesztésénél?

A harmadik országbeli munkavállalók beillesztése, a kulturális különbözőségek kezelése, kihívásokkal teli folyamat lehet. Hódosi Zoltán két... Teljes cikk

Az üzleti gondolkodás fejlesztése a HR-ben

Az HR és az üzleti gondolkodás összekapcsolása kiemelkedő fontosságú a vállalatok sikere szempontjából. A humán erőforrás szakembernek ugyanakkor... Teljes cikk

Net-Coach ösztöndíjas felnőttképzést indít tavasztól az NMHH

Új felnőttképzési program indul tavasztól a váci Apor Vilmos Katolikus Főiskola és a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) együttműködésében. Teljes cikk