kapubanner for mobile
Megjelent: 7 éve

Kárt okoz a hazatérő fiataloknak a kormány?

A 444 szerint a nemzetgazdasági tárca és az OFA nem hangolta össze a munkáját a Gyere haza fiatal! programban, ezért a legtöbb pályázót padlóra küldték anyagilag, ráadásul a hónapok óta tartó várakozás miatt az üzleti tervük is teljesen elavult. A fiatalokat külföldről csábítaná haza a kormány.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) és az Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft. (OFA) közös programja, a Gyere haza fiatal! 2015-16-ban, egy év alatt csak 105 fiatalt tudott hazacsábítani körülbelül százmillió forintból. Tavaly az NGM és az OFA uniós pénzből a Vállalkozz Itthon Fiatal! programmal újra megpróbálta behúzni a fiatalokat - írja cikkében a 444.

Az egyik pályázó gyorsan rájött, hogy jobban járt volna, ha Hollandiában marad. A 444 írása szerint tavaly februárban kezdte el a képzést, az üzleti tervében azzal számolt, hogy augusztusra megkapja a pénzt, és már fejleszthetik is a robotot, amit a társaival megterveztek.

A cikk szerint augusztusban kiderült, hogy rossz volt a kitöltési sablon, amiből dolgozniuk kellett, ezért az egész tervet újraíratták velük. Így pályázni sem tudtak, mert megint két hónapot kellett várniuk arra, hogy az OFA munkatársai rábólintsanak a tervre.

Már ez a kéthónapos időhúzás is nagyon kellemetlen volt, egy innovációs cégnél kimondottan necces, ha a vetélytársaik beelőzik őket valami hasonlóval, de az igazi szívózás még bőven előttük állt.

A fiatalember - akinek nevét nem közölte a 444 - és leendő üzlettársai októberben megalapították a cégüket, hogy végre el tudjanak indulni a pályázaton, de az eredményre azóta is hiába várnak. A Nemzetgazdasági minisztériumtól csak annyi választ kaptak, hogy legyenek türelmesek - írta a 444.

Cserébe minden hónapban fizetniük kell maguk után a járulékokat, miközben a cégükkel semmit sem tudnak kezdeni, amíg az NGM-ben nem döntenek a támogatásról.

A lap a kormány adatbázisára hivatkozva írja, hogy ehhez az esethez hasonlóan még 66-an pályáztak, összesen 193,1 millió forint értékben, de az NGM alá tartozó irányító hatóság fél év alatt egyetlen pályázatot sem bírált el.

A kormány 2016 januárjában indította be a programot, amivel 3 millió forintos vissza nem térítendő támogatást ígért azoknak a fiataloknak, akik Budapesten vagy Pest megyében indítanának saját vállalkozást. A pályázaton csak azok indulhatnak, akik előtte elvégzik az OFA 8 hetes képzését. Vállalkozási ismereteket tanítanak nekik, és segítenek megírni az üzleti tervüket. Külön feltétel volt, hogy munkanélküliek legyenek, és már ne járjanak iskolába.


Cikkünk több oldalas! Lapozzon!
1. oldal - Kárt okoz a hazatérő fiataloknak a kormány?
2. oldal - Már bánják, pedig még el se kezdték
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Képzési programot hirdet az EU újságíró-hallgatók és fiatal újságírók számára

Az érdeklődők általános újságírás, sajtófotó és videós újságírás kategóriában pályázhatnak a felhívásra. Teljes cikk

A Mol-csoport ismét elindítja regionális diplomás programját

A Mol-csoport regionális diplomás programjában az idén 8 országban több mint 90 friss diplomást vesz fel, akik lehetőséget kapnak arra, hogy a régió... Teljes cikk

Kárpótlás az Erasmusért: a világ bármely egyetemére eljuthatnak a magyar diákok ezzel az ösztöndíjprogrammal

Nemcsak az európai egyetemekre, hanem a világ bármely egyetemére eljuthatnak a diákok, a kutatók és az oktatók a Pannónia Ösztöndíjprogramban -... Teljes cikk