Megjelent: 7 éve

Workshop, visszajelző beszélgetés, riportok - így telik a Raiffeisen HR-vezetőjének egy napja

Szőke Ildikónak, a több mint 2200 főt foglalkoztató Raiffeisen bankcsoport HR vezetőjének nem könnyű kiválasztania egy napot, amely hiteles betekintést mutat abba, milyen izgalmasak is általában a mindennapjai. Az Ildikó által bemutatott munkanapba workshopok, értekezletek, egy autós szendvicsebéd és egy fejvadásszal történő beszélgetés is belefér.

A reggel nálam 6.45-kor körül indul. Igen, én nem vagyok korán kelő, inkább este maradok fenn sokáig. A munkába indulásig rendelkezésre álló idő nagy részét ma már magamra fordíthatom, mivel 17 éves nagyfiamnak már nem igazán van szüksége az istápolásomra. A szendvicsét azért még én készítem. A HÉV-megállóban vagy az iskola előtt válunk szét, ez mindig az ő döntése. Ha utóbbi, akkor az a 15-20 perces együtt töltött idő az autóban mindig nagyon jó napindítás nekem.

Forgalomtól függően kb. 1 óra alatt érek be az Akadémia utcába. Megtanultam ezt az időt hatékonyan felhasználni. 15-20 percet töltök azzal, hogy spirituálisan ráhangolódjam a napra, ez az energizáltságom és lelki jóllétem szempontjából rendkívül fontos. Aztán telefonálgatok, és ha nagyon áll a forgalom, levelezek is.

Fél 9 körül érek be, és a reggeli kávé, mostanában inkább tea mellett dolgozom tovább az emaileken.

Raiffeisen Bank

9-11 óra között különböző területekről meghívott vezetők csoportjával workshopolunk, melynek során a megújított teljesítmény menedzsment gyakorlatunk és a javadalmazás jövőbeni kapcsolatát vitatjuk meg. Számomra fontos, hogy minden változás mögött, amit kezdeményezünk, üzleti igény van, így a megoldásaink kidolgozásába, a bevezetés megtervezésébe bevonjuk a területeket, azok képviselőit. A 3 órára tervezett program célja, hogy egyrészt megismertessük szakmai elképzelésünket, másrészt a vezetőkkel együtt felmérjük ezek lehetséges hatásait a különböző célcsoportokra. Ennek alapján van lehetőségünk, ha szükséges módosítani a koncepción, illetve a kommunikációhoz is értékes inputokat nyerünk.

A workshop még nem ér véget, amikor már autóba kell ülnöm, hogy a Késmárk utcai központunkba érjek 11.45-re. Itt az egyik budapesti lakossági régiónk fiókvezetői értekezletéhez csatlakozom. A témák, melyekről a fiókvezetők beszélgetést kezdeményeztek velem: a jövő évi bérköltségek tervezett alakulása, ehhez kapcsolódóan bérfejlesztési lehetőségek ismertetése. A munkatársak motiválásának, megtartásának, fejlesztésének jövőbeni lehetőségei, központilag tervezett akciók. Engem pedig az is érdekel, hogy ők helyben mit tesznek a közösségépítés, motiválás érdekében.

1-kor indulok vissza az Akadémia utcai központba, és ez alkalommal az autóban szendvics ebédelek, közben elintézem a telefonos visszahívásokat is.

2-3 óra között egyéni visszajelző beszélgetést folytatok az egyik kollégámmal. Negyedéves időtáv tekintetében nézünk vissza, illetve tekintünk előre a kitűzött célokkal kapcsolatban. Ezeket a visszajelző beszélgetéseket igyekszem nem túl formálisra venni, és az új TM megközelítésünket alkalmazva, inkább az erősségekre, egyéni javaslatokra, kezdeményezésekre fókuszálni. Hiszem, hogy ettől mind az elköteleződés a célok iránt, mind az általános elégedettség, és ezeken keresztül a teljesítmény is erősödik.

Raiffeisen Bank

A 25 fős csapatomból jelenleg 9 kolléga riportol közvetlenül nekem, többségükkel 2-3 heti rendszerességgel 1on1 meetingek formájában is összeülünk. Ezek részben szakmai, részben fejlesztő, coaching típusú beszélgetések, melyekből kölcsönösen tanulunk, töltekezünk.

3-4 között egyeztetésem van az IT/Ops területért felelős vezérigazgató-helyettessel, a banki szintű operációs költségek alakulásáról, ezen belül is az általa felügyelt területek bérköltségének alakulásáról.

4-kor külső helyszínen kávézom az egyik prominens fejvadász cég vezetőjével, akivel átbeszéljük a munkaerőpiacon tapasztalható trendeket, ezen belül is a bankszektor történéseit, a jelentősebb mozgásokat és azok várható következményeit.

Nagyon örülök, amikor meghívást kapok az üzleti területek összejöveteleire, ahol beszélgetünk, véleményt cserélünk, és kölcsönösen formáljuk egymás nézeteit a különböző HR kihívásokban, ügyekben. A HR fejlesztési témák különösen közel állnak a szívemhez, ezért ha úgy adódik, nagy örömmel viszek közvetlenül is projektet. Ilyen jelenleg a rotáció keretrendszerének kialakítása, vagy a címrendszer megújítása a bankban, melyen nem HR-esekkel, hanem a szervezet különböző területeiről és szintjeiről önként jelentkező kollégákkal dolgozom együtt.

Raiffeisen Bank

5 órától utolsó körben beszélgetek egy jelölttel az egyik üzleti területünkön megüresedő vezetői pozícióra. Elsősorban a kulturális illeszkedést, az ambíciókat, tettrekészséget, teljesítmény- és fejlődési potenciált fürkészem benne.

Miután távozik, 6 órakor belenézek újra az emailekbe, rendezem, továbbítom, illetve megválaszolom azokat. Eközben 2 kollégám is jelzi, hogy mielőtt elmegyek, beszélnünk kell sürgős, fontos témákban, amikkel napközben nem tudtak elkapni. Miután ezeket egyeztetjük, fél 7 körül átöltözöm futóruhába, és útközben hazafelé az Omszki-tó körül a nemrégiben kiépült kiváló és biztonságos futópályán futok egy pár kilométert.

Fél 8 körül érek haza. A következő 2 óra a családé. Közös vacsora készítés, vacsorázás, majd rendrakás, és közben a napvégi nagy beszélgetés. A fiam csak a vacsorázás részben vesz részt (kamasz lévén ennek is nagyon örülünk…), a többi rám és mindig segítőkész férjemre marad.

Jelenleg MBA-zek, így fél 10-től az egyik határidős házi feladat befejezése vár rám, miközben rövid időre belenézek a Facebook, illetve LinkedIn hírfolyamába is...

Ezt követően éjfél körül nincs gondom az elalvással…
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Az Év Irodája Konferencia & Díjátadó Kíváncsi vagy, hogy kié lesz Az Év Irodája díj, érdekelnek a legmodernebb irodai megoldások, valamint a magyar és nemzetközi piacot meghatározó szakemberek tapasztalatai? Akkor ott a helyed! KIKET FOGUNK DÍJAZNI?info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.23Humán controlling mutatószámok a gyakorlatban A képzés célja: A HR munka modern személetének és mérésének, számításának gyakorlati ismerete. A humán controlling egyes eszközeit konkrét példákon mutatjuk be, a résztvevőkkel közösen értékeljük azok alkalmazását.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Bérverseny és alternatív munkaidő-beosztás

A reálbérek megtartása idén is kihívás lesz, de az év második felében már várható mérsékelt gazdasági növekedés, ami a toborzás... Teljes cikk

A vezetők majdnem fele aggódik vállalkozása hosszú távú fennmaradása miatt

Az előző évhez képest több mint kétszeresére (18%-ról 38%-ra) nőtt azon vezérigazgatók aránya, akik úgy vélik, hogy a globális gazdasági... Teljes cikk

"Ne kívülről hozzuk be a tudást, hanem belül építsük ki a kompetenciákat." - interjú Urbán Anitával

“Ne kívülről hozzuk be a tudást, hanem belül építsük ki a kompetenciákat, belső erőforrásokkal oktassuk, mert csak így fenntartható a... Teljes cikk