Szerző: Viniczai Andrea
Megjelent: 7 éve

Egyedül és együtt - egy színpadon a bőrfejű, a babakutató és a bevándorlási ügyvéd

TED videóból már vagy százat láttam. Barátok, ismerősök osztották meg saját oldalaikon, vagy küldték át nekem valamilyen érdekes témát feldolgozó, motiváló videók linkjeit. Viszont soha nem jártam még TEDx konferencián, egészen a közelmúltig. Ekkor ugyanis a MÜPA-ban elvesztettem TED-szüzességemet.

Elérhető tudás egy kattintásra

Mielőtt belevágtam volna az új élménybe, kicsit kutakodtam a világhálón a brand hátteréről. Megtudtam, hogy a TED eredetileg egy olyan rendezvénysorozatnak indult 1984-ben Amerikában, melyen megpróbálták egyetlen konferenciahelyszínen ötvözni a technológia (Technology), a szórakoztatás (Entertainment) és a design (Design) témakörének előadásait. Mivel várakozáson felüli volt a siker, évről-évre újra megrendezték, sőt egyre nagyobb presztízs lett előadni egy TED-en. Ráadásul az online videó-megosztóknak és a közösségi médiának köszönhetően már nem csak egy konferenciateremnyi ember tudta élvezni az előadásokat, hanem szerte a világon egyre bővült a TED szellemiségre kíváncsiak köre. Így mára több mint száz nyelven, és több ezer kisfilmmel terjeszti a gondolatokat rendkívül széles palettán mozogva: a tudományos, üzleti és szórakoztató témákon keresztül egészen a globális problémák provokatív megvitatásáig. A TEDx rendezvénysorozatok pedig ugyanebben a szellemben, a TED által felügyelt licenszek mellett, de független lelkes helyi csapatok és közösségek szervezésében valósulnak meg világszerte. Erre a független önszervező működésre utal a névben található "x". Én a TEDxDanubia idei rendezvényén jártam.

Gondolatébresztő, mégis könnyen befogadható tartalom


A MÜPA csütörtök késő délelőtthöz képest tele van, meglepődve tapasztalom, hogy a kezdésre sietők között rengeteg ismerőssel futok össze. Itt van a régi aerobik edzőm, egy középiskolai osztálytársam, két tanárom, jó pár kolléga már majdnem elfeledett munkahelyeimről, és rengeteg barát, akivel mosolyogva csodálkozunk egymásra, te is itt vagy? Egyikük meglepődik azon, hogy én még nem vettem részt TED-en, majd rögtön megnyugtat, élvezni fogom, hiszen a nap folyamán rengeteg érdekes embert és performanszt fogok látni színpadon, szigorúan megszabott, 18 percbe beférő etapokban. Azt ígéri, hamar megtapasztalom én is, hogy mi a TED-es előadások titka: egyszerre gondolatébresztők és szórakoztatók, tartalmasak, mégis könnyen befogadhatók.


Egész napos érzelmi hullámvasút



Ami rögtön magával ragad, hogy az előadásokon nincs üresjárat. Az előadó rögtön belevág a sztorijába, nincsenek felesleges körök, a háttér információt megkapjuk a moderátoroktól és sillabuszokból. Egymást követi a színpadon a bestseller író, a biotechnológus, a fuvolaművész, és a slammer. Érdekes megtapasztalni, hogy a tőlem távol eső témákban is magával ragad az előadás, sőt a nap során igazi érzelmi hullámvasúton ülök. Nagyon megérint, amikor Győri Noémi arról mesél, milyen volt újrakezdeni a karrierjét a szájműtéte után.
tedxElnézést, hogy lehet eljutni a Carnegie Hallba? Gyakorlással, gyakorlással! - Győri Noémi be is tartotta a jó tanácsot.

Aztán vinnyogva röhögök a Kemény Zsófi által írt versen, amit Szinyei Merse Pál Majális című képe ihletett. Csőre Gábor bújik a festményen virágot tépő férfi alakjába, és adja vissza a kalapos piknikező gondolatait.
tedxSzinyei Merse Pál: Majális című képi világát Kemény Zsófi költő, slammer meglepő rímekbe szedte.

Brett Hennig, a demokrácia alapjaihoz visszatérő író előadásán csak bólogatni tudok, majd meghatódva pityergek a Bakáts Téri Ének-zenei Általános Iskola kórusán.

tedxBodzavirágból, bodzavirágból hullik a, hullik a sárga virágpor... - éneklik az Oscar-díjas SoulAir kórus tagja



Egyedül és együtt



Az idei TEDx szlogenje az egyedül és együtt volt, a legtöbb előadás reflektált is erre a témára: egyénként választ keresni globális, nagyszámú közösségeket érintő kérdésekre, és csoportként segítséget nyújtani egyedi problémákra.
tedxMitől lesz valaki skinhead és mit is keres ezzel valóban? Szabó András Ákos őszinte vallomása

És ez volt számomra a nap fő üzenete, hogy a társadalmunkat érintő legtöbb problémában a kollektív felelősség mellett az egyéni felelősségvállalás szerepe is éppen olyan fontos. Lehet, hogy nem vagyunk kutatók vagy feltalálók, de olyasvalakik mindenképp, akik aktívan tehetünk a mikro- és makro közösségünk fejlődéséért. Ezért fontos, hogy a színpadra álljon egy volt bőrfejű és elmondja, mi vonzotta a skinhead csoportba, és miért ábrándult ki belőlük, hogy rivaldafénybe kerüljön egy nyelvész, akinek elege lett a hivatalok szakzsargonnal tűzdelt, háromsoros körmondataiból, és célul tűzte ki, hogy megreformálja a bankok és hatóságok ügyfelekhez szóló információit. És ezt a gondolatot viszem magammal haza: egyedül és együtt, így tehetünk a legtöbbet azért, hogy még élhetőbbé tegyük a bolygónkat, és megőrizzük a további generáció számára is.
tedxGiulia Enders bélcsatornánk rejtelmeiről mesél, mely legnagyobb szervünk, és amely agyunkra, immunrendszerünkre és hangulatunkra is nagyon komoly hatással van.


TEDx Danubia



Kinek ajánlom: Mindenkinek, aki nyitott új gondolatokra, 16-99 év között.

Miért ajánlom: Mert igazi feltöltődést, egy évre elegendő inspirációt nyújthat az egész napos program, és rácsodálkozhatunk azokra a tehetséges, inspiratív előadókra, akikről lehet, hogy korábban sosem hallottunk.

Mi tetszett a legjobban: Az a laza elegancia, és profizmus, ami az egész eseményt jellemezte.

Mi az, ami nem tetszett:
Néhány előadás pont a legizgalmasabb résznél ért véget, mintha a kifejésre nem maradt volna idő, pedig érdekelt volna, hogy tudta a gyakorlatban a nyelvész felvenni a kesztyűt a vaskalapos hivatalokkal, vagy mit jelentett a gyakorlatban lelépni egy skinhead csoportból.

  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Az Év Irodája Konferencia & Díjátadó Kíváncsi vagy, hogy kié lesz Az Év Irodája díj, érdekelnek a legmodernebb irodai megoldások, valamint a magyar és nemzetközi piacot meghatározó szakemberek tapasztalatai? Akkor ott a helyed! KIKET FOGUNK DÍJAZNI?info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.23Humán controlling mutatószámok a gyakorlatban A képzés célja: A HR munka modern személetének és mérésének, számításának gyakorlati ismerete. A humán controlling egyes eszközeit konkrét példákon mutatjuk be, a résztvevőkkel közösen értékeljük azok alkalmazását.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Álláskeresés és szórakozás egy csomagban: az idei első nagy állásbörzén jártunk

Helyben akarnak interjúzni vagy legalább a szakmai vezetővel beszélni, élményt szeretnének gyűjteni munkakörökről, inspirációt meríteni a... Teljes cikk

Így tudják megszólítani a Z generációs munkavállalókat a vállalatok

Az interaktív kommunikáció és a nyitottság is elengedhetetlen, ha egy el szeretne érni egy Z generációs fiatalt. Teljes cikk

Idén a fizetések még az eddiginél is fontosabbak lesznek

Immár harmadik éve készíti el munkavállalói visszajelzések alapján a legjobb munkahelyek – Top Employers – listáját a Munkahelyeink.hu. A ma... Teljes cikk