kapubanner for mobile
Megjelent: 6 éve

Munkahelyi komplex stresszkezelés

A személyeskedő stílusú vezető családi háttere megingott, a stresszt természetesen a munkatársainak adta át. Aztán mindannyian relaxálni kezdtek, légzőgyakorlatokat végeztek. Az egyéni problémákból vetült az üzletre a stressz, melynek feloldását a közösség erőforrásává sikerült átfordítani, és gazdasági eredményben is kimutatható fejlődést elérni - Kökény Tibor pszichológus írása a munkahelyi komplex stresszkezelésről.

images

Zoltánnak boltjai voltak, négy kiskereskedelmi üzletében háztartási és vegyiárukat árusított. A boltok kiszámíthatóan és jól teljesítettek, a jól beállt forgalom tartalék képzésre is lehetőséget adott, Zoltán más üzleti tevékenységeket keresett, ahol csendestársként befektethette volna a megtakarításait.

Ezért hagyták ott a főnöküket

Több éves működést követően azonban az egyik üzletben egy furcsa jelenség kezdett folyamatossá válni az elmúlt fél évben. Bár az üzlet teljesítménye nem csökkent, és árbevétele nagyjából hozta a tőle megszokottat, azonban a munkaerő fluktuációja szembeötlően megugrott.

A problémát az okozta, hogy a nagy fluktuáció miatt a boltvezetők túl sokat foglalkoztak a betanítással, többször csúsztak számlázási és adóbevallási ügyekben, és a cserélődő munkaerő ugyan ellátta a feladatát, de valamelyest alacsonyabb szinten, mint az addig megszokott. A helyzet azzal fenyegetett, hogy előbb-utóbb a vásárlók is megérzik a színvonal csökkenését és átpártolnak más üzlethez.

Az üzlet környékén nem történt említésre méltó változás, a bolt vezetése is ugyanaz volt, a vevőkör is hasonló maradt. Első ránézésre Zoltán nem tudta megfejteni a problémát, és unokatestvéréhez, Istvánhoz fordult segítségért, akiről tudta, hogy dolgozott már szakemberrel személyes problémái megoldására.

Az István által ajánlott szakember nem a munkalélektan területén volt tapasztalt, de feltételekkel elvállalta, hogy ránéz az ügyre. Mellőzte a teszteket és az alkalmazottakat interjúzta meg. Rögtön kiderült, hogy szinte mindenki (újabb és régebbi alkalmazottak egyaránt) nagy nyomást él meg a munkahelyen, és ezek a boltvezetőtől eredtek. Bár az üzleti eredmények hozták az elvárt normát, a boltvezető az utóbbi 8-9 hónapban megnövekedett feszültséget gerjeszt maga körül, az alkalmazottak igyekeznek elkerülni a vele való kapcsolatot.

A kifogásolt viselkedés legfőképp a vezető (Péter) éles és sokszor személyeskedő stílusára vonatkozott, továbbá a fluktuáció kezdete óta az új munkaerő betanítás extra terhe is részben az alkalmazottakra nehezedett. Mindebből eredtek az elszámolásbeli késések, a túlhajszoltság és stressz érzése. A szakember még más oldalról is megvizsgálta a problémát, amely a boltvezető személyes érintettségét mutatta, akinek megoldatlan családi terhei növekedtek meg: pár hónapja váratlanul meghalt az apja, sőt időközben felesége a második gyermekükkel volt várandós. A hirtelen destabilizálódott családi háttér stresszét vitte magával a boltvezető, és adta át az alkalmazottaknak.

Megoldás: a stressz csökkentése

A szakember javaslata a helyzet megoldására egyrészt a gyász feldolgozására, másrészt a boltvezető stresszterhelésének csökkentésére vonatkozott.

A gyász feldolgozásához a szokásos protokollt alkalmazta a szakember, és rajzokkal, az emlékek rendezésével, az apához fűződő érzelmek tisztázásával fokozatosan feloldották a gyász terhét. A továbbiakban - részben a gyászmunkával párhuzamosan - egyéni stresszoldást alkalmaztak. Ennek része volt a napi többszöri rövid relaxáció, valamint egyszerű légzéstechnikák alkalmazása. A légzéstechnikák segítségével egyrészt az idegrendszert nyugtatták meg. Másrészről a magasabb oxigén bevitel segítette a szervezet anyagcseréjét minden szervben: izmokban, idegrendszerben, zsigerekben stb., így gyorsabban képes volt regenerálódni. A relaxáció és a légzések rövid gyakorlatai nem zavarták meg a munka menetét, boltvezetőként képes volt beilleszteni a mindennapjaiba.

Az alkalmazottak is relaxálni kezdtek

Felmerült egy szokatlan ötlet is: a továbbiakban a hat bolti alkalmazott is elsajátította a boltvezetőnél bevált módszereket. Így rendszeresen relaxálni kezdtek és légzőgyakorlatokat végeztek. A folyamat tapasztalatai mindenkit felvillanyoztak, így az egyik résztvevő képes volt leszokni a dohányzásról. Két alkalmazott a koffeint hagyta el. A kollektíva barátibb köteléket kezdett kialakítani egymással, és a fluktuáció természetes módon tűnt el. A teljesítmény a forgalomban is megmutatkozott, és mintegy 15%-ot javult. A kollektíva kreatívabb lett, és kisebb átalakításokat eszközöltek a beszerzésben és a raktározásban, mely középtávon további 15% javulást hozott a teljesítményben és bevételekben.

Összességében az egyéni problémákból vetült az üzletre stressz, melynek feloldását a bolt erőforrásává sikerült átfordítani, és gazdasági eredményben is kimutatható fejlődést elérni.

Kökény Tibor
www.kokeny.com
https://kokenytiborpszichologia.wordpress.com


Fotó: pixabay.com
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Kihirdették Az Év Irodája verseny győzteseit - mutatjuk a legtrendibb munkatereket

Folyamatos az innováció az irodapiacon, amely az elmúlt évek változásaira új megoldásokat és alternatívákat kínál. A legfontosabb trendek... Teljes cikk

Honnan tudhatjuk, hogy már nem egészséges az, amennyit dolgozunk?

"Ha elfelejtjük, hogy kell feltöltődni. Elfelejtjük, hogy az este nem arra való, hogy hazavigyük a munkát és otthon folytassuk, hanem arra, hogy... Teljes cikk

Hogyan támogassuk a stresszel küzdő kollégát? - Ezt tanácsolja a mentálhigiénés szakértő

Egy friss felmérés szerint az Egyesült Királyság tízből kilenc dolgozó érzett magas vagy extrém mértékű nyomást és stresszt az elmúlt egy... Teljes cikk