kapubanner for mobile
Szerző: Barna Eszter
Megjelent: 5 éve

Hogyan köteleződjünk el újra a munkánknak, úgy hogy örömöt is adjon?

Hogyan érezzük jobban magunkat munka közben, legyünk elégedettebbek, amikor dolgozunk és merüljünk el a munkában? A kulcs a fókuszon és az elhivatottságon van. A jó hír az, hogy ezt gyakorolni és előhívni is lehetséges, derül ki Leah Weiss, a Stanford Egyetem kutatójának TED cikkéből. Így nem kell kétségbe esni, ha ebben a pillanatban nem érezzük, vagy éppenséggel úgy érezzük elvesztettük a fókuszt, vagy akár a hivatástudatot.

Az különösebben nem meglepő, hogy, aki hivatásnak tekinti a munkáját, az sokkal elégedettebb, és alighanem lelkesebben dolgozik, mint akinek a feladat „csak egy munka”. Ha valakinek célja van a munkával, mert valami maradandót szeretne alkotni, az jobban odateszi magát, és igyekszik a legjobb tudása szerint dolgozni annak érdekében, hogy minél nagyobb hatással legyen a végeredményre. Ráadásul a hivatástudat nem csak a magasabb pozíciókban van jelen. A cikk Amy Wrzesniewski kutatását idézi, aki kórházi takarítókat kérdezett, akik úgy gondolták, hogy munkájukkal a páciensek gyógyulásához járulnak hozzá, ezért elhivatottságot éreztek iránta.

A tiszta cél az akadályok leküzdésében is segít. Márpedig egy munkahelyen gyakran van szükség arra, hogy túl tudjon tekinteni a dolgozó egy-egy operatív akadályon, akarja megoldani a felmerülő problémát a távolabbi cél elérése érdekében. Ezért fontos a cég és a vezető szempontjából is, hogy a vállalat küldetése szem előtt legyen, átlátható legyen, amihez a munkatársak könnyen tudnak kapcsolódni. A vezető pedig ennek megfelelően kommunikáljon, hitelesen képviselje azt. Kutatási adatok szerint a fiatalabb munkavállalói generációk tagjai akár a bérelvárásaikból is hajlandók engedni, ha a cég küldetésével tudnak azonosulni, mert ez személyükben fontos számukra. Ha innovációban vehetnek részt, ami valódi hatással lesz mások életére, vagy valamilyen formában a tevékenységükkel segíthetnek az arra rászorulóknak.

Ezért is fontos, hogy tisztában legyenek a munkavállalók azzal, hogy az ő tevékenységük milyen szeletét jelenti az összképnek, a cég küldetésének. Mert ebben az esetben tudnak viszonyítani, látni a munkájuk értelmét, elhelyezni magukat „kirakósban”. Arra vagyunk kondicionálva, hogy munkánk, munkahelyünk fontos eleme az önazonosságunknak. Így az ember önértékelésének és önbecsülésének sem mindegy, hogy amit csinál, annak mennyire látja értelmét, mennyire tud benne kiteljesedni. Hogy úgy gondol-e az előtte álló munkahétre vasárnap este, hogy az egy szükséges rossz, amit el kell szenvedni a megélhetés érdekében vagy olyan tevékenység, ahol alkothat, megvalósíthatja önmagát, és esetleg még másoknak is használ. Van, akinek elég az anyagi ellenszolgáltatás, míg másoknak többre van szüksége, fontosak a munkahelyi kapcsolatok, a szervezeti kultúra is, amiben a napjait tölti.

Ha kiesünk a fókuszból, váltsunk perspektívát



Ugyanakkor még a legelkötelezettebb emberek is elveszíthetik a fókuszt, a lendületet. Ennek oka lehet kiégés, stressz. Ha nem érezzük, hogy értékelik a munkánkat, vagy ha az elhivatott ember egy rosszul működő rendszerben dolgozik, ami ellen szélmalomharcot vív, mert megváltoztatni nem tudja. Azonban nem lehetetlen „visszaszerezni” az elkötelezettséget, a hivatástudatot.

Ennek egyik módja Leah Weiss szerint, ha nézőpontot, perspektívát váltunk. Másként gondolunk a napi feladatokra, annak ellenére, hogy továbbra is ugyanazt a munkát végezzük. Mint írja, ki lehet választani egy közelgő teendőt, ami lehet egy jelentés megírása, egy meeting, és először a munka részeként gondolni rá, majd mint tényezőre a karrierben, majd a hivatás elemeként. Érdemes leírni a gondolatokat, érzéseket, amikor a feladatra különbözőképpen tekintünk. Kötelességnek érezzük vagy épp ellenkezőleg a hivatásunk részének. Ez megváltoztatja a viszonyunkat hozzá, a motivációt, az izgalmat, amit érzünk vele kapcsolatban. Visszaadhatja a munkavégzés célját.

Aztán lehet nagyobb lépésekben haladni, egy egész munkanappal kapcsolatban megváltoztatni a perspektívát, hogy ez hogyan érinti a munka élményét, élvezetét és a küldetéstudatot.

Ha nem tiszta a cél, válasszunk példaképet



Az is előfordulhat, hogy valaki nincs tisztában azzal, hogy mi is a saját célja. Ilyenkor érdemes kiválasztani egy átlátható időintervallumot, és megfigyelni, hogy mikor érzi magát az illető leginkább fókuszban, flowban a munkavégzés során. Naplót vezetni ezekről a időszakokról, tevékenységekről, a hozzájuk kapcsolódó érzésekről.

Kérdés persze, hogy tudjuk-e, hogy mit is kellene érezni abban a pillanatban? Például a munka végzése közben, után, nem kimerültséget, leszívott agyat, hanem többlet energiát, pörgést. Vagy akár megnyugvást, hiszen úgy érezhetjük jól dolgoztunk, megoldottunk valamit, előre léptünk. Ha átnézzük a naplózott hetet, esetleg sikerül-e valamilyen tendenciát találni, az esetleges pillanatokból egy motívumot összerakni, azonosítani a számunkra fontos, örömet adó tevékenységet.

További lehetőség, hogy olyan emberekre gondolunk, akik számunkra inspirációt jelentenek. Lehet ilyen személy egy közismert ember, de akár egy munkahelyi példakép is. Nem kell, hogy tökéletesek legyenek, azokra a tulajdonságaikra kell koncentrálni, amiket csodálunk. Rajtuk keresztül levezethetjük a számunkra fontos értékeket, akár mintha a jobbik énünkkel néznénk szembe egy tükörben.

Érdemes ezekkel a gyakorlatokkal kísérletezni, amíg úgy érezzük, hogy „összeáll a kép”, ami nem biztos, hogy egyik pillanatról a másikra megtörténik.

Forrás: ideas.ted.com

Fotó: Pixabay.com



  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Mindenki coach, aki coachol? - avagy a life coaching sötét oldala

2019 és 2022 között 54 százalékkal nőtt a life coachok száma, így ez az egyik leggyorsabban növekvő szakma az Egyesült Államokban. Népszerűsége... Teljes cikk

Milyen az igazi emberközpontú munkahely?

Bár sok cég vallja magáról, hogy emberközpontú, legyen szó, akár az ügyfelekről vagy a munkavállalókról, és valószínűleg bizonyos folyamataik... Teljes cikk

Mi leszel, ha nagy leszel? - miért céltalanok a mai fiatalok és mit tehetünk ellene?

Hogyan vált a fiatalkori céltalanság társadalmi jelenséggé és mit tehetünk ellene? Mennyiben hibás a közösségi média? Ez az cikk segíthet a... Teljes cikk