kapubanner for mobile
Szerző: Viniczai Andrea
Megjelent: 7 éve

Ezt a filmet mindenképp meg kell néznie, ha változtatni akar az életén

Ön mit tenne, ha sikeres tévés karrierje egy nap alatt véget érne, egy átmulatott éjszaka után? És ha negyvenhárom évesen még mindig szűzként várna az igazira? És ha túlsúlyos nőként arról álmodozna, hogy fehérnemű-birodalmat épít fel? És ha sikeres üzletemberként kezdené el keresni az élet értelmét?

A fentebb feltett kérdésekre a moziban megtalálhatja a választ. Május 9-én mutatják be mindössze egyetlen alkalommal a LEAP című filmet, ami a coaching erejét hivatott bemutatni a nagyközönségnek. A vetítés apropóján beszélgettünk a film egyik fő producerével Chérie Carter-Scott-tal.


Hogyan jött az ötlet, hogy film készüljön a coachingról?



Bár jó volna azt mondani, hogy a film az én ötletem volt, de a gondolat egy kedves kolléga, Patryk Wezowski fejéből pattant ki. Épp egy jót beszélgettünk, amikor megosztotta velem, a filmmel kapcsolatos első gondolatait. Én rögtön beleszerettem az ötletbe, és részt akartam venni a projektben. 43 éve a coachinggal foglalkozom, nem akartam kimaradni ebből az egyedülálló lehetőségből. A coaching az életem, és az elmúlt négy évtizedben azon dolgoztam, hogy minél több embert megismertessek ezzel a módszerrel, és hogy a világ különböző pontjain coach képzéseket hozzak létre. Így kerültem Magyarországra is, és alakítottam ki Ábri Judittal egy több éve jól működő, nemzetközi képesítést adó coaching kurzust. Azt látom, hogy bár a coaching az egész világon elismert támogatási és fejlesztési formává vált, még mindig sokak számára ismeretlen módszer. Ezért tartottam fontosnak, hogy producerként beszálljak a filmbe, és része legyek egy olyan alkotásnak, ami megmutatja, mi mindenre képes a coaching.


Ez tényleg egyedülálló ötlet. De hogyan lehet ezt egy egészestés filmen bemutatni?



Nehezen. Először is meg kellett találnunk azokat az embereket, akik hajlandóak voltak arra, hogy arccal és névvel vállalják az egész világ előtt, milyen problémával küzdenek, és készek arra, hogy kamera előtt nézzenek szembe életük egyik legnagyobb nehézségével. A filmben látható szereplők kiválasztását hosszú casting előzte meg. De így sem lehettünk biztosak abban, hogy valamelyik szereplő nem áll fel a második nap után, és jelenti ki, hogy elege van az egészből. Két évig tartott a forgatás, nagyrészt Malibuban, de Hollandiában és New Orleansban is volt forgatási helyszínünk. Folyamatosan rengeteg kihívással kellett szembenéznünk. Folyton változott valami, nem lehetett előre tervezni, ki hogyan fog reagálni a coaching folyamatban.
leapChérie Carter-Scot filmjét május 9-én lehet megnézni


Mi az, ami átjön ebből a filmen?



Az alapkoncepció az volt, hogy bemutassuk a coaching erejét. A filmben szereplő segítő szakemberek, mind olyan szakmailag nagyra becsült coachok, akiknek a hivatásuk, hogy segítsenek megtalálni az ügyfeleikben azt a belső fényt, ami támogatja őket a megoldásukhoz vezető úton. A film nézői láthatják, mi mindenre lesz képes valaki, aki elköteleződik amellett, hogy részt vegyen egy coaching folyamatban. Látható az is, hogy mennyi munka és energia, míg elkezdődik a változás, de szépen nyomon követhető az is, hogyan jelennek meg a pozitív változások. Borzasztóan izgalmas volt végigélni, hogy küzdenek a maguk által kijelölt úton a coacheek. Főleg azért, mert soha nem tudtuk, hogyan reagálnak majd.

Mi volt a legnagyobb kihívás a film elkészítésében?

Összeegyeztetni a producerek, a rendező és a filmben dolgozó coachok szempontjait. Rengeteg anyagot vettünk fel a forgatások során, és végül nehéz volt, hogy sok olyan részt kellett kihagyni, ami kedves volt számunkra, viszont túlságosan hosszúra nyújtotta volna a filmet. De nagyon elégedett vagyok a végső vágással, sikerült egy olyan filmet összehoznunk, ami mindenki számára közérthetően mutatja be a coaching erejét, és változásra inspirálhatja a nézőket.

Ön szerint mi a film legfontosabb üzenete?

Az, hogy ember részt vehet bármilyen terápián, ha nem áll készen arra, hogy felelősséget vállaljon a saját helyzetéért, és mástól várja, hogy aktívan tegyen az álmai megvalósulásáért, akkor soha nem éri el a célját. Sok mindent lehet tanulni ebből a filmből, de azt hiszem, ez mind közül a legfontosabb.

Ön is tanult valamit belőle?

Azt mindenképp, hogy filmkészítésbe pénzt befektetni bizony kockázatos móka. Komolyra fordítva, talán azt, hogy még közel négy évtizedes szakmai munka után is tud meglepetést okozni egy-egy coaching folyamat.


Milyen üzenettel ajánlaná a mozit a magyar közönségnek?



A magyar mozinézők nagy részének valószínűleg még mindig ismeretlen fogalom a coaching. Május 9-én azért éri meg megnézni a filmet, hogy megismerhessék ezt a csodálatos támogatási és fejlesztési formát, és hogy inspirálódjanak mások történetei által.
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek