kapubanner for mobile
Megjelent: 7 éve

Mennyire lehet sokoldalú egy ajándékutalvány?

Mivel sok 2016-ban népszerű béren kívüli juttatás 2017-re egyes meghatározott juttatásként 43,66% közteherrel adózik, ezért egyre több munkáltató használ ugyanilyen közteherrel adható papír alapú vagy éppen elektronikus ajándékutalványt.

images

A személyi jövedelemadó törvény szerint, ha egy terméket, szolgáltatást vagy erre szóló utalványt - néhány kivételtől eltekintve - a lenti három alapeset egyike szerint adjuk, akkor a széles körben felhasználható ajándékutalványok is összeghatár nélkül egyes meghatározott juttatásként adózhatnak.


A három alapeset




  • minden munkavállaló egységesen mértékben kapja ezt az utalványt
  • a munkavállalók csoportonként különböző mértékben kapnak ajándékutalványt, és a munkáltató egy szabályzatban rögzíti a csoportokat, melyek meghatározásához nem használ teljesítmény kritériumot
  • a munkáltató a dolgozók választására épülő, szabályozott cafeteria rendszerben kínálja az ajándékutalványt



Mivel az utalványok kiválasztásánál a munkáltatók fő szempontjai közt szerepel a felhasználási kör nagysága, ezért a szolgáltatók folyamatosan bővítik az elfogadóhelyek körét, folyamatosan fejlesztik az utalványaikat.
- Fontos azonban a választáskor szem előtt tartani azt, hogy az utalványok felhasználási körének, az ehhez kapcsolódó elfogadóhelyeknek a bővülése ne hiúsítsa meg a kedvező adózás feltételrendszerét - hívja fel a munkáltatók figyelmét Fata László cafeteria szakértő.

Már évekkel ezelőtt találkozhattunk azzal, hogy nem egyes termékek, hanem termékkörök sorozata jelenik meg felhasználási körként az egyes ajándékutalványoknál.

Ruházat, cipő, vegyiáru, élelmiszer, vendéglátás, szórakoztató elektronika....és még sorolhatnánk azokat a csoportokat, melyekre feljogosítva a munkatársunk szinte mindent meg tud vásárolni a kapott papír alapú vagy elektronikus utalványával.

Van azonban néhány fontos kritérium, melyek teljesülése nélkül az ajándékutalvány nem 43,66% közteherrel, hanem bérjövedelemként adózik.

1. Az utalványhoz kapcsolódóan pontosan megállapítható, hogy az mely termékre, szolgáltatásra, vagy milyen termék- vagy szolgáltatáskörben használható fel. Tehát nem lesz kedvező adózású a bármire korlátozás nélkül felhasználható utalvány. Sőt már az is problémát okoz, ha a felhasználási körbe nem tartozó termékekre, szolgáltatásokra is elkölthető az ajándékutalványunk.

A Kúria 2014-es eseti döntése alapján „az utalvány akkor minősül nem pénzben adott juttatásnak, ha felhasználási köre tételesen meghatározható, csak abban a körben használható fel és kizárt a céltól eltérő felhasználás lehetősége.” (Kúria Kfv. V. 35.842/2014/4.)

2. Az utalvány - a magánszemélynek ki nem osztott (nem juttatott) utalványok visszaváltása kivételével - nem visszaváltható.

3. Az utalványok nem válthatók pénzre, értékpapírra vagy erre vonatkozó jogra.

4. Az utalványokkal nem vásárolható természetes vagy tenyésztett gyöngy, drágakő, féldrágakő, nemesfém, nemesfémmel plattírozott fém és ezekből készült áru, valamint ékszerutánzat, érme.

5. Az utalvány kiadásának körülményei megfelelnek az ehhez kapcsolódó esetleges további szabályoknak.

Ha bármelyik pont esetén nem biztosított a személyi jövedelemadóról szóló törvény által előírt feltétel, az átadott ajándékutalvány bizony nem egyes meghatározott juttatásként, hanem jövedelemként adózik még akkor is, ha a fenti 3 feltételt betartjuk.

Ilyen magasabb adót kell fizetnünk például, ha a munkáltató által használt utalvánnyal vásárolható arany ékszer vagy éppen a ruházatra költhető utalvány esetén nem kizárható a munkáltató, munkavállaló, utalvány kibocsátó és elfogadóhely jogkövető magatartása mellett, hogy ezt másra is lehessen költeni.

Természetesen a munkáltató felelőssége a megfelelő utalvány kiválasztásáig, kiadásáig terjedhet. Ha a kiadott utalvány a szerződési feltételei alapján megfelel a törvényi kereteknek, akkor érvényesíthető a kedvező adózás. Emellett célszerű a szabályos felhasználási feltételekről tájékoztatni a munkavállalókat.

Ha azonban a munkavállaló, az elfogadóhely vagy más partner nem szabálykövető magatartása miatt kerül az ajándékutalvány a kiosztást követően a céloktól eltérően felhasználásra, ez nem befolyásolja a munkáltató adókötelezettségét.

Fata László
cafeteria szakértő
cafeteriatrend.hu

Legutóbbi kérdések - válaszok

  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
5 milliárd forintnyi alvó pénz van a SZÉP-kártyákon

A megnövekedett költési kedv ellenére hozzávetőlegesen 5 milliárd forintnyi "alvó pénz" ragadt benn a SZÉP-kártya tulajdonosoknál. A kártyákon... Teljes cikk

Melyek a legnagyobb egészségpénztárak?

Három nagy szereplő határozza meg az egészségpénztárak piacát. A tavalyi évben mind taglétszámban, mind vagyonban nőtt a piac. Kik a nagy... Teljes cikk

Juttatási keret 2024-ben

Már 2022-ben látszott, hogy a 2019 óta tartó juttatási keret csökkenésének trendje megfordult. Az éves keretösszeg 2024-re is további növekedést... Teljes cikk