Megjelent: 18 éve

Pszichológiai tesztek az álláspiacon (2) - BFQ

132 kérdés, öt válaszadási lehetőség, az energiától a nyitottságig - ezt kínálja a Big Five Kérdőív, amely a személyiséget próbálja felderíteni.

Az olasz pszichológus Gian-Vittorio Caprara és munkatársai által kifejlesztett Big Five Kérdőív (BFQ) a személyiség átfogó felmérésére kidolgozott teszt. Mint a nevéből is kitűnik, a teszt alapja az úgynevezett ötfaktoros személyiségmodell (Big Five Theory), amely a szakértők szerint az egyik legnépszerűbb és legsokoldalúbban felhasználható modell.

A tesztet általában a kiválasztási folyamat első felében alkalmazzák. Ennek segítségével szűrik ki a nagy számú jelöltek közül a pozícióra személyiségét tekintve alkalmas pályázókat. A munkaadó a teszt segítségével általános képet kaphat a pályázó személyiségéről, annak hiányosságairól, erősségeiről.

132 kérdés, 5 lehetséges válasz

A jelölteknek a BFQ kitöltésekor 132 kérdésre kell válaszolniuk, vagyis 132 állításról kell eldönteniük, hogy, jellemző-e rájuk vagy sem. Az állításokra nem kettő (igen-nem), hanem öt (teljesen egyet értek; inkább egyet értek; igen is, nem is; inkább nem értek egyet; egyáltalán nem értek egyet) válasz közül választhatják ki a legmegfelelőbbet. A szakemberek ezáltal kellően árnyalt személyiségrajzot képesek készíteni.

"Az adott tulajdonságra vonatkozó kérdések nem egymás után következnek, hanem teljesen összekeverve szerepelnek - és egyébként elég nehéz megállapítani, melyik tulajdonságot melyik kérdés vizsgálja" - állítja Dr. Kő Natasa, pszichológus, az egyebek mellett pszichológiai teszteket is forgalmazó OS Hungary ügyvezető igazgatója.

Méri az igazmondást is

A teszt nehezen csapható be, ugyanis a 132 állítás között - elrejtve - szerepelnek úgynevezett válaszvaliditást mérő kérdések is, amelyek azt hivatottak felmérni, a pályázó mennyire "szépíti" meg önmagát a teszt kitöltésekor. A kérdések csoportját Szociális kívánatosság skálának nevezték el. Ha a jelölt ezen nagyon magas pontszámot ér el, ez azt jelenti, hogy túl pozitívan értékelte magát.

"Mivel azzal, hogy elmondunk akár csak egyet ezekből az állításokból, felfednénk a teszt 'titkát', így egy, a tesztben nem szereplő állítást hozok fel példaként: "Még soha sem tapostam el virágot a mezőn". Mivel valószínűleg mindenki taposott már el virágot, akaratlanul is, erre a kérdésre nem hiteles úgy válaszolni, hogy "teljesen egyet értek". Ha mégis, akkor szeretne pozitívabb színben feltűnni, mint amilyen valójában, így a többi válasza hitelessége is megkérdőjelezhető - magyarázta Dr. Kő Natasa.

Néhány példa a tesztben szereplő (nem a validitást mérő) állításokra:

- Általában nem vagyok túl közvetlen idegenek társaságában.

- Amibe belekezdek, azt folytatom, még akkor is ha a várt sikerek elmaradnak.

- Mindent megtennék, csakhogy kitűnjek.

- Társaim, kollegáim nézeteit nagy tiszteletben tartom.

- Ha szükséges, minden további nélkül megmondom, hogy mindenki törődjön a maga
dolgával.

Öt dimenzió: energia, barátságosság, lelkiismeretesség, érzelmi stabilitás, nyitottság

Az öt fő, a teszt által mért dimenzió és alskáláik: Energia (dinamizmus, dominancia), Barátságosság (együttműködés, udvariasság), Lelkiismeretesség (pontosság, kitartás), Érzelmi stabilitás (emocionális kontroll, impulzivitás kontroll), Nyitottság (nyitottság a kultúrára, nyitottság a tapasztalatokra).

Energia - a magas pontszám az értékesítők esetében fontos

Az energiát mérő kérdések az intravertáltságot és az extravertáltságot mérik. A teszt erre vonatkozó részén magas pontszámot elérők társaság-kedvelők, aktívak, energikusak, bőbeszédűek, és ideálisak például egy sales pozíció betöltésére.

Barátságosság - a magas pontszámmal tanári, HR-tréneri állást

A barátságosságra vonatkozó kérdések azt mérik, hogy a pályázó mennyire tud kijönni a munkatársaival, mennyire könnyű vele együttműködni. A magas pontszámot elérők egyebek mellett önzetlenek, több együttérzést mutatnak mások felé, könnyen együtt lehet velük dolgozni, és nem versengenek. A tanári állások, orvosok, ápolónők, HR-trénerek esetében számíthat fontosnak a magas pontszám elérése.

Lelkiismeretesség - a jó eredmény könyvelői állásoknál lényeges

A lelkiismeretesség az önkontrollra és a célirányos magatartásra utal. A teszt által lelkiismeretesnek aposztrofált személyek megbízhatóak, pontosak, precízek, felelősségteljesek. A magas pontszám mindenképpen alapkövetelménye lehet egy könyvelői állás betöltésének.

Érzelmi stabilitás - vezetők esetében kell, kreatívoknál nem szükséges

Az érzelmi stabilitás és alcsoportjainak kérdései a pályázó kiegyensúlyozottságát, szorongásának mértékét, és stressztűrőképességét tárják fel. A vezetők esetében például az érzelmi stabilitás jelentős lehet abban, hogy mennyire tud kritikus helyzetben is állóképes, kiegyensúlyozott maradni, és nem munkatársain levezetni a feszültséget. Érdekesség, hogy például a kreatív munkakörben az érzelmi stabilitásnak viszont nincs nagy jelentősége.

Nyitottság = tanulékonyság

A nyitottságot vizsgáló kérdésekre adott válaszok megmutatják a jelölt tanulékonyságának, újdonságokra való fogékonyságának és az eltérő értékek iránti toleranciájának mértékét: egyebek mellett fényt derít arra, hogy a jelölt számára mennyire lesz könnyű a pozícióhoz szükséges készségek, új információk elsajátítása.
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Az Év Irodája Konferencia & Díjátadó Kíváncsi vagy, hogy kié lesz Az Év Irodája díj, érdekelnek a legmodernebb irodai megoldások, valamint a magyar és nemzetközi piacot meghatározó szakemberek tapasztalatai? Akkor ott a helyed! KIKET FOGUNK DÍJAZNI?info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.23Humán controlling mutatószámok a gyakorlatban A képzés célja: A HR munka modern személetének és mérésének, számításának gyakorlati ismerete. A humán controlling egyes eszközeit konkrét példákon mutatjuk be, a résztvevőkkel közösen értékeljük azok alkalmazását.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Csökkentek a női kinevezések az igazgatótanácsokban 2023-ban

Kevesebb nőt nevezetek ki igazgatósági tagnak 2023-ban, miközben felértékelődött a politikai tapasztalat a kiválasztásnál – derül ki az EY... Teljes cikk

Egy 14.000 főt foglalkoztató cégnél nincs egyszemélyes siker - Szijjné Kállai Ildikó, a Spar Magyarország Személyzetfejlesztési és HR vezetője

A feszített munkaerőpiac, a kormányzati megszorítások mind komoly kihívást jelentettek a 14000 főt foglalkoztató cégnek 2023-ban. Szijjné Kállai... Teljes cikk

Kedvesség a munkahelyen: versenyelőny vagy gyengeség?

Ha egy munkahelyre gondolunk ritkaság, hogy a kedvesség, mint kitétel, esetleg jelző jut először eszünkbe. Pedig úgy tűnik a munkavállalóknak egyre... Teljes cikk