kapubanner for mobile
Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 7 éve

Tárgyalások kezdődnek a HÖOK Jövőkép programjáról

Gulyás Tibor, HÖOK elnök átadta szerdán összegzésüket Palkovics László oktatási államtitkárnak és egy sajtótájékoztatón elmondta tárgyalások kezdődnek az elkövetkező hetekben a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) és az oktatási államtitkárság között a hallgatói szervezet Jövőkép programjáról. A hallgatók első helyen az ösztöndíjak rendezését várják a kabinettől, és érdemi eredményeket szeretnének már szeptemberre - írja az MTI.

Gulyás Tibor felidézte: a HÖOK által április 28-án meghirdetett Jövőkép program egy hallgatói konzultációs sorozat volt, amelynek keretében 21 magyarországi, 3 külföldi és 2 külhoni állomáson gyűjtötték össze a hallgatók észrevételeit. A fórumokon összesen 163 problémát rögzítettek, ezekből 17+1-et gyűjtöttek össze a most átadott kiadványban.

Értékelése szerint a hallgatók jól látják a felsőoktatás gyengeségeit, és azokat a területeket, amelyeket fejleszteni szükséges. A tapasztalatok alapján ugyanakkor cáfolta, hogy a hallgatók ne bírnának jövőképpel, mindenhol világos célokat, irányokat fogalmaztak meg.

Szinte mindenhol első helyen az ösztöndíjak kerültek napirendre - mondta a hallgatói szervezet elnöke, aki úgy látja, elég nagy az általános elégedetlenség ezen a területen. Második helyen a kollégiumokat említette, a hallgatók nemcsak a vonatkozó stratégia végrehajtását várják, hanem egy olyan felülvizsgálatot, amely megfelelően összegzi az igényeket. Megjegyezte: a fővárosban az olimpiai pályázat visszavonásával még határozottabb fejlesztéseket lehetne elindítani.

Gulyás Tibor kitért arra is, hogy a "jóléti" felvetések mellett előkerült szinte minden állomáson az oktatói felelősség, a hallgatók komoly kritikákat fogalmaztak meg az oktatói kötelezettségek, feladatok ellátását illetően, és hiányolták azt a fajta mentori, támogatói jelenlétet, ami fontos lenne előrehaladásuk szempontjából. Hozzátette: az oktatók esetében sűrűn tapasztalható, hogy valamilyen más kötelezettségekre hivatkozva nem látják el megfelelő minőségben feladataikat.

Szólt a tehetséggondozásról, a tudományos életpálya lehetőségéről is, s azt mondta, azt tapasztalták, hogy a hallgatók rendkívül elkötelezettek lennének a tudományos munka iránt, de sok bennük a kétség, nem látják az életutat, életpályát, amire ráléphetnének. Szerinte a szakkollégiumok területén fontos lenne, hogy az állam intézményesen, rendszerszinten adjon támogatást.

Palkovics László elmondta: a hallgatók képviselőivel 2014 óta intenzív az együttműködés. A felsőoktatási stratégiában több olyan, különböző ügyet fogalmaztak meg, ami a hallgatóktól származik. Az oktatási államtitkár úgy látta, hogy nagyon sok minden történt, elkezdődött az ösztöndíjak rendezése, s a doktoranduszoknál 40, illetve 80 százalékkal nőttek a juttatások. A további emelést firtató felvetésre jelezte: tárgyalni fognak arról, milyen lehetőségek vannak a 2018-as költségvetésben.

A tehetséggondozás területén az egyetemek négymilliárdot költenek a hallgatók kutatásainak támogatására. A kollégiumfejlesztések is zajlanak, jelen pillanatban közel 20 milliárd forintos kerettel. Utalt a kormány 200 milliárdos kollégiumfejlesztési stratégiájára, és jelezte: igyekeznek minden területen a források által lehetővé tett sebességgel haladni. Hozzátette: bízik benne, hogy a HÖOK-kal az EFOTT után tárgyalóasztalhoz tudnak ülni, és már szeptemberre javaslatokat tudnak megfogalmazni. Jelezte: a kiadvány tartalmát részletesen tanulmányozzák.

MTI
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Egyeztetés kezdődött az állami fenntartású egyetemek bérfejlesztéséről

A kormány szeretné emelni a felsőoktatási béreket is, de az államtitkárság az érintettek türelmét kérte. Teljes cikk

Pölöskei Gáborné: a minőségi szakképzésnek lakosságmegtartó ereje van

A Kulturális és Innovációs Minisztérium szakképzésért felelős helyettes államtitkára szerint gyümölcsöző kapcsolat alakult ki a vállalkozói... Teljes cikk

Megütötte és fellökte a 12 éves diákot a budapesti tanár

Az 50 éves pedagógust azonnal elbocsátották, miután kiderült az eset. Teljes cikk