Szerző: Berta László
Megjelent: 7 éve

25 százalékkal kellene emelni a családi pótlékot

25 százalékos családipótlék-emelés nélkül csökkennek a legszegényebb gyerekek esélyei. A sportból jutna pénz a családi pótlék emelésére is, azonban a Gyerekesély Közhasznú Egyesület nem lát pozitív elemeket a 2017-es családtámogatási intézkedésekben - mondta Darvas Ágnes, a szervezet elnöke.

A Gyerekesély Közhasznú Egyesület egyik legfontosabb kifogása, hogy 2008 óta nem emelik a családi pótlékot. 2017-ben például 3,2 milliárd forinttal kevesebbet költ az állam, mint 2016-ban. A csökkenés részben az érintett népesség számának csökkenésével függ össze. Rontja a helyzetet, hogy miközben a gyerekszegénység 2010 és '14 között drasztikusan nőtt, a kormány 2017-ben több mint fél milliárd forinttal kevesebbet szán a szegény családoknak legfontosabb rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre, mint 2016-ban.

A Gyerekesély Közhasznú Egyesület 2017-es költségvetést elemző tanulmányának címében megfogalmazta kritikáját: hiányzik a minden gyerekre vonatkozó felelősségvállalás, és nem méltányos a forráselosztás sem.

Lassan, de biztosan a családi pótlék utolsó emelésének tízéves „évfordulójához” közeledünk - írja tanulmányában Gyerekesély Egyesület, de a „jubileumot” nem tartják ünnepinek: a jövedelmi helyzettől függetlenül, gyerekek után járó univerzális ellátás összege 2008 óta mintegy 25 százalékot vesztett értékéből. Az akkori kismértékű, differenciált emelés óta egyetlen kormány sem tartotta fontosnak, hogy javítsák, vagy legalább szinten tartsák a több, mint 1,8 millió gyereket érintő ellátás színvonalát. A 2017-es költségvetésben sincs ez másként - írják.

„25 százalékkal kellene emelni a családi pótlék összegét 2017-ben, ennek azonban nyoma sincs” - mondta lapunknak Darvas Ágnes. A tanulmány szerint ez leginkább azokat a legszegényebb - köztük a kiugróan magas szegénységi kockázatú kisgyerekes, sokgyerekes és egyszülős - családokat sújtja, amelyek költségvetésében meghatározó szerepe van a családi pótléknak. Megítélésük szerint a társadalmi szolidaritás és összetartozás európai értékeit szem előtt tartva, a kormánynak, nem várva meg a tízéves „évfordulót”, emelnie kellene a családi pótlék összegét.

Ennek azonban nyoma sincs egyelőre. Annak ellenére sem, hogy szeptemberben kis remény mutatkozott a változásra. Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára az MTI szerint azt mondta egy lengyelországi gazdasági fórumon, hogy „a magyar kormány "kíváncsian figyeli" a Lengyelországban tavasszal bevezetett 500 plus programot. Ennek keretében minden második és további gyermek után havi 500 zloty (mintegy 35 500 ezer forint) támogatást fizetnek gyerekenként.”

Novák kijelentése azonban nem hozott változást eddig az Orbán-kormány családpolitikájában.

Megkérdeztük az EMMI-t, hogy tervezik-e családi pótlék emelését 2017-ben, vagy 2018-ban; és ha igen, akkor, milyen mértékű emelkedést tartanak megvalósíthatónak, azonban kérdéseinkre eddig nem érkezett válasz.

A Gyerekesélynek két javaslata van a családi pótlék emelésére

Az egyik, hogy a 1,8 millió jogosultat egyforma mértékben érintő 25 százalékos emeléssel lehetne ellensúlyozni a 2008 óta tartó értékvesztést. Ez mintegy 75-80 milliárd forintos többletkiadást jelentene a 2017-re tervezett forrásokhoz képest. Ennek hatására a családi pótlék összege az egy- és kétgyerekesek esetében (gyerekenként) mintegy 3000 forinttal, a három és többgyerekeseknél gyerekenként 4000 forinttal emelkedne. Az egyszülős családok esetében - gyerekszámtól függően - 3400-4200 forinttal lenne több a havonta folyósított ellátás összege.

A másik megoldási javaslat szerint a családi pótlék szegénységcsökkentő hatását erősítené az eltérő szegénységi kockázatokat figyelembe vevő gyerekszám szerinti differenciált emelés, amelynek költségvonzata kevesebb, mint az általános emelésnek. Az egygyerekesek esetében 10 százalékos, a kétgyerekeseknél 15 százalékos, a három és több gyereket nevelő családoknál 25 százalékos emelést javasolnak, amely mintegy 55 milliárd forintos többletkiadással jár. A változtatással az egygyerekesek családi pótléka 1200 forinttal, a kétgyerekeseké gyerekenként közel 2000 forinttal, a három és több gyerekeseké 4000 forinttal emelkedne. A gyereküket egyedül nevelő családok ellátása 1400-4300 forinttal nőne.

A Gyerekesély Egyesület mindkét irány esetében javasolja a súlyosan fogyatékos és tartósan beteg gyerekek után járó emelt összegű családi pótlék összegének 25 százalékos emelését, valamint az éves indexálását az emelés utáni értékvesztés megakadályozása érdekében.

A sportból jutna rá pénz

A családi pótlék, a rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény és a gyermekétkeztetés területén javasolt módosítások (ez utóbbira cikkünkben nem tértünk ki) összességében megközelítőleg 100 milliárd forintos nagyságrendet képviselnek a Gyerekesély szerint.
Ennek forrásait a jelenlegi költségvetési terv és az adózást érintő jogszabályok alapján két területen látják. Az egyik a sporttal összefüggő vállalkozások társasági adójának ismételt csökkentése (90 milliárd forint közvetett támogatást, költségvetési bevétel kiesést jelent). A másik ugyancsak a sporttal függ össze (beruházások és a tevékenységek támogatása), melynek összességében 260 milliárdos költségvetési kerete van a 2017-es tervezetben - írják tanulmányukban. (Azt külön jegyzik meg, hogy ezen belül a kiemelten fontos szabadidős és diáksport 1 milliárd forintos keretével csak „zsebpénzre” tűnik jogosultnak.)
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Az Év Irodája Konferencia & Díjátadó Kíváncsi vagy, hogy kié lesz Az Év Irodája díj, érdekelnek a legmodernebb irodai megoldások, valamint a magyar és nemzetközi piacot meghatározó szakemberek tapasztalatai? Akkor ott a helyed! KIKET FOGUNK DÍJAZNI?info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.23Humán controlling mutatószámok a gyakorlatban A képzés célja: A HR munka modern személetének és mérésének, számításának gyakorlati ismerete. A humán controlling egyes eszközeit konkrét példákon mutatjuk be, a résztvevőkkel közösen értékeljük azok alkalmazását.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Romlott a fizetésünk értéke - mutatjuk a legfrissebb számokat

2023-ban a bruttó átlagkereset 571 200, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 393 700 forintot ért el. 2023-ban a bruttó és... Teljes cikk

Logisztika, beszerzés - mutatjuk, hogy alakulnak a fizetések és a nemek közötti bérszakadék

A széles értelemben vett – a logisztikát és a beszerzést is magában foglaló – ellátásilánc-menedzsment területén dolgozók az előző évekhez... Teljes cikk

SZJA 2024

Minden a személyi jövedelemadóról. Áttekintettük, hogy idén meddig kell benyújtani az szja-bevallásunkat, kiknek, mennyit vonnak, milyen... Teljes cikk