Megjelent: 7 éve

Ez a 10 kérdés merül fel leggyakrabban a jelentkezők részéről egy állásinterjún

Bizony, elmúltak ugyanis már azok az idők, amikor csupa megszeppent jelölttel ültünk szemben a felvételi beszélgetéseken, manapság egy interjún nemcsak a potenciális munkavállalók, de bizony a cég, s azt képviselve a HR-menedzser is vizsgázik. Ráadásul elég keményen, hiszen a new millenials generációnak (Y, Z) bárminemű tapasztalat híján is már karakteres elképzelései vannak arról, milyen körülmények közt szeretne dolgozni, és nem fél ennek az első adandó alkalommal alaposan utána is járni. Nem hiába mondják már egy ideje, hogy az egyetemi állásbörzéken elsősorban nem a diákok keresnek munkát, hanem a cégek munkaerőt, akiknek ezért muszáj ilyen-olyan módon felülmúlni a konkurenciát, hogy a legjobbakat tudják magukhoz édesgetni. Ha eredményesen szeretnénk ennek a kívánalomnak eleget tenni, az alábbi pontokból érdemes felkészülnünk!

1.Akkor mennyi is az annyi?
Ha nem is rögtön, in medias res ez következik a rövid CV ledarálása után, biztos, hogy szóba fog kerülni, hiszen mindenki szeretné tudni, tulajdonképpen mennyi bérre is számíthat. A mai - karakteres individuummal (értsd: sokszor meglehetősen nagy egóval) rendelkező - fiatalok körében a versenyeztetés már nem számít menőnek, ne legyünk meglepődve így, ha kérdésre kérdés feleletünket lazán visszapasszolják, hogy mégis, miben lehet gondolkodni.

2.És mi van még ezen felül?
A cafeteria, mint plusz fizu, ma már sokaknak a juttatás magától értetődő része, ergo, ha semmit sem tudunk felmutatni, nem leszünk túl népszerű versenyzők. Minél szélesebb palettát tudunk virítani, annál jobb! (Egy korlátlan csomagú céges mobillal, netán egy netelőfizetéssel már elég jók vagyunk!)

3.Sportolni is lehet?
Talán a legvonzóbb béren kívüli juttatási forma a sportolás támogatása, hiszen a fiatal generációk szinte vallásként tekintenek a mozgásra és az egészséges életmódra. Az All You Can Move SportPass egy remek eszköz lehet erre a célra, a kis plasztikkártyával több, mint 500 sportlétesítményt lehet látogatni naponta, akár egyéni, akár csoportos óra keretében, különböző csomagárakon (XS-XXL).

4. Hogyan lehet lazulni?
Avagy van-e csocsó? Csak a cég kreativitásán múlik, hogy mit szerez be annak érdekében, hogy vidám környezetet alakítson ki a dolgozói számára. Egy csocsóasztal, egy hinta, néhány babzsákfotel, stb. nem nagy beruházás, mégis, megtettük az első lépést a szilícium-völgyi irodák felé. És akkor az ingyen kávéról és croissant-ról még nem is szóltunk!

5.Lehet-e tanulni?
Azaz szervez-e a cég különböző szintű nyelvkurzusokat, képzéseket, szakmai tréningeket, netán ezzel - és némi vadvízi evezéssel - egybekötött csapatépítést? Mennyire támogató a vállalat a privát tanulmányokat illetően? Jó pont, ha elnézőek vagyunk például vizsgaidőszakban!

6.Rugalmas-e a munkaidő? Lehet-e szó néha home office-ról?
Remélhetőleg nincs ugye blokkolóóra? Manapság kevés dolog lehet taszítóbb egy fiatal munkavállalónak a kötött munkavégzésnél, persze, a cégnek sem érdeke, hogy nyolctól tízig csak kókadozzon az íróasztal felett a kolléga. Érdemes hát ebben a kérdésben rugalmasabbnak lennünk!

7.Hogyan jutok be?
Támogatja-e a cég a tömegközlekedést, esetleg ad-e benzinpénzt? Amennyiben nincs autója a munkavállalónak, de sok irodán kívüli elfoglaltsága van, biztosít-e számára kocsit, esetleg taxizási lehetőséget?

8. Terveznek esetleg felújítást? Apróbb face liftinget?
Egy elavult, minden korszerű ergonómiai- és dizájnelemtől mentes munkakörnyezetbe senki sem szeret naponta bejárni nyolc-tíz órát lehúzni, sokaknak az open office már alapból elrettentő, pláne ha még ódivatú is. Amennyiben e téren van mit takargatnunk, biztos rögtön szemet fog majd szúrni!

9. Merre tovább?
Bár még fel sem vették, sokak agyában mégis lepörög, hogy vajon mi annak a kifutása, hogy ha netalán mellette dönt a cég. És ennek sokan bizony hangot is adnak! Nem kell a vezérigazgatói székig prezentálni az utat, de jó, ha ejtünk pár szót az előrelépési lehetőségekről.

10. Meddig kell bennmaradni?
Minden cég életében vannak húzósabb időszakok, munkavállalói részről ebben az az igazán érdekes, hogy ezt hogyan honorálják.
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Az Év Irodája Konferencia & Díjátadó Kíváncsi vagy, hogy kié lesz Az Év Irodája díj, érdekelnek a legmodernebb irodai megoldások, valamint a magyar és nemzetközi piacot meghatározó szakemberek tapasztalatai? Akkor ott a helyed! KIKET FOGUNK DÍJAZNI?info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.23Humán controlling mutatószámok a gyakorlatban A képzés célja: A HR munka modern személetének és mérésének, számításának gyakorlati ismerete. A humán controlling egyes eszközeit konkrét példákon mutatjuk be, a résztvevőkkel közösen értékeljük azok alkalmazását.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Idegenrendészeti törvény: első tapasztalatok - szakmai tájékoztató reggelit szervez az Expat Center

Megjelent az új idegenrendészeti törvény végrehajtási rendelete, újra be lehet nyújtani tartózkodási engedély iránti kérelmeket az Országos... Teljes cikk

Munkaerőpiaci fordulatok: Innováció és alkalmazkodás a HR-ben

A vállalatoknak 2024-ben is nagy kihívásokkal kell szembenézniük a munkaerőtoborzás, valamint munkaerőmegtartás tekintetében, hiszen a... Teljes cikk

A legdrágább munkakör a betöltetlen munkakör. De mennyi az annyi?

Minden betöltetlen kulcspozíció veszteségforrás, mert jelentős termeléskieséssel jár, a meglévő állományra nehezedő többletterhelés okozta... Teljes cikk