kapubanner for mobile
Megjelent: 7 éve

Jól fizetett ellenségeket generálnak a cégek

Egy cég versenyképességének fenntartása gyakran pozíciók megszüntetésébe kerül. Naiv az a vezető, aki a mai információáramlás mellett úgy gondolja, hogy titokban tudja tartani a leépítést a nyilvánosság előtt. Bár aktuálisan a munkaerőhiány okozza az egyik legnagyobb problémát a munkaerőpiacon, az elbocsátás még mindig mindennapos. Már csak ezért sem mindegy, hogyan történik.

Lehet, hogy a cégek a törvény által előírt végkielégítésen felül is hajlandóak plusz juttatásokat fizetni, ám nem gondolják végig, hogy sokszor csak „jól fizetett ellenségeket” generálnak ezzel. Hiszen egy elégedetlen munkavállaló rossz hírét tudja kelteni a vállalatnak, vagy munkaügyi perre viheti az elbocsátását, még akkor is, ha szép summát kap végkielégítésként. A vezetőknek ma egy merőben új megközelítésre van szükségük, mert ha egy cég úgy engedi el munkavállalóját, hogy nem foglalkozik az elbocsátás munkavállalót érintő negatív következményeivel, a dolgozó dühvel fog távozni. Ha ezt a dühöt nem kezeli időben a cég, borítékolható, hogy a leépített munkavállaló kommunikálni fogja haragját az interneten.

Ezért kell biztosítani gondoskodó leépítési programot már akkor is, ha csak egy főt bocsátanak el. Hogyan maximalizálhatjuk a gondoskodó leépítés sikerét 2017-ben?


3 érv, ami miatt szükség van az outplacement 2.0-ra



1, Az információáramlás olyan sebességre kapcsolt, hogy az interneten már néhány másodpercen belül rengeteg impulzus éri a munkavállalókat. Egy-egy dühös munkavállalói vélemény tűzként terjed.

2, Társadalmi változáson mentünk keresztül. Az online térben éljük ki közösségi igényünket. Ma már minden a nyilvánosság előtt zajlik, és sokkal nagyobb figyelmet kapnak az online térből érkező információk, mint korábban.

3, Mindezek hatására az individuális megnyilvánulások sokkal tudatosabbá váltak. A mai munkavállaló fel meri vállalni élményeit és érzéseit, és ezeket az online térben is megosztja, a közösségtől várva a reakciókat.

Ma akár egyetlen ember elbocsátása is ugyanolyan negatív következményekkel járhat, mint korábban egy csoportos létszámleépítés. Egyetlen, a cégünkről írt negatív vélemény könnyen körbejárhatja a közösségi médiát, rombolva ezzel a cég hírnevét.

Az outplacement 2.0 a hagyományos gondoskodó leépítő programokhoz képest a következőkre fókuszál:


1, Transzparencia

- A munkavállalók már az elbocsátás pillanatában tudjanak a programról! Fontos, hogy az érintett munkavállaló már az első pillanattól értse, miért éri meg neki részt vennie az outplacementben, hogyan válhat mindez hasznára. Erre megoldást jelenthet, ha a program regisztrációs felületén az elbocsátott egy rövid prezentációval, esetleg egy korábbi résztvevő videós visszajelzésével találkozik. Ha pedig személyesen a HR-nél kell jelentkeznie a programra, akkor mindez legyen diszkrét, és segítse őt egy rövid, lényegre törő tájékoztató anyag. Az a legideálisabb, ha az outplacement szolgáltató már a leépítés közlésénél is jelen van - így lehet kerek a folyamat, így alakulhat ki a legnagyobb bizalom a program irányába.


2, Személyesség

- Legyen minden igényekre szabott! Személyre szabott programmal nyerjük a legtöbb elkötelezett résztvevőt. Fontos, hogy a program kezdetén, az első alkalommal mérjük fel, hogy mire is van szüksége a munkavállalónak pontosan. Az outplacement szolgáltatásnak természetesen vannak olyan részei (mint például a munkaerő-piaci információk átadása, vagy épp az önéletrajzírás részei), amelyek mindenkinél ugyanazt jelentik. Bár a csoportos, vagyis az egyidejűleg több embernek nyújtott segítség is sokat jelenthet, az eredményét nem lehet összehasonlítani egy személyes igényekre szabott programmal.


3, Effektivitás

- Vonjuk be az érintetteket! Lehet, hogy néhányan nem látják, nem értik, hogy mi mindent kaphatnak az outplacement programtól. A kétségbeesés, vagy a dac is erősen befolyásolhatja a döntést, ha valaki nem él a lehetőséggel. Ezért fontos, hogy a program alatt többször is kérdezzünk rá a résztvevőknél, nem ismernek-e olyanokat, akik bár nem csatlakoztak, pozitív tapasztalatok hallatán meggondolhatják magukat. Szolgáltatóként azt tapasztaljuk, hogy kollégáik hatására sokan átgondolják a korábbi döntésüket, és többen is csatlakoznak - ha adunk erre lehetőséget.

Külföldi trendek alapján Magyarország outplacement jövőjére is nagy hatással lesz a technológia, így további fókuszpontként az erre való felkészülést javasoljuk.


+1: Hogyan tudjuk átültetni a szolgáltatásokat az online térbe?

Magyarországon a téma még gyerekcipőben jár, ennek ellenére fontos feltennünk a kérdést: hogyan tudunk rugalmasak és azonnaliak lenni? Az USA-ban ma például azzal lehet könnyedén megnövelni az outplacementben résztvevők számát, ha a leépítettek online alkalmazást is a kezükbe kapnak (pl. outplacement applikáció).

Hadas Hajdu Helga outplacement szakértő és Tóth Nikolett HR gyakornok
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Jelentősen visszaesett az állásvesztéstől rettegő magyarok aránya

A magyar munkavállalók bizalmi attitűdje 2023-ban kiegyensúlyozott és stabil volt, emellett bizakodásra adhat okot, hogy idén akár már javuló... Teljes cikk

Felpörgött a monori akkugyártó, átrendeződés a MÁV Csoportnál - létszámtrendek

Egy hónap alatt 160, egy év alatt több mint ezer fővel növelte létszámát a dél-koreai akkugyártó, a Shinheung Sec EU Kft. Monoron. A MÁV Csoport... Teljes cikk

Több mint 60 ezer befektetési banki állás szűnt meg idén

Több mint 60 ezer állás szűnt meg az idén a globális befektetési banki szektorban a Financial Times szerdán ismertetett ágazati felmérése szerint. Teljes cikk