Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 7 éve

Egy szamár is alternatíva Balog miniszter helyett a Tanítanék szerint

A magyar oktatásügy megújítását, Balog Zoltán szakminiszter távozását követelték és a civil szervezetek működésének megnehezítése ellen tiltakoztak vasárnap délután - a szervezők becslése szerint - mintegy 3 ezren a Parlament előtt a Tanítanék Mozgalom felhívására - írta az MTI.

Móra Veronika, az Ökotárs Alapítvány igazgatója az eseményen azt emelte ki: egyetlen kormány sem képes odafigyelni minden társadalmi problémára, ezért végeznek pótolhatatlan munkát a civil szervezetek. Szerinte egy magát demokratikusnak tartó kormányzat nem ellenségként, hanem segítőtársként kezeli ezeket a szervezeteket, és akkor is meghallgatja véleményüket, ha az számára nem hízelgő.

Hozzátette: valaki nem azért támogat egy civil szervezetet, hogy előírhassa annak, mit tegyen, hanem ellenkezőleg: a civilek a reménybeli támogató elé tárják céljaikat, és ha az egyetért ezekkel, támogatja őket.

Véleménye szerint az a fontos kérdés, hogy a civil szervezetek milyen hatékonyan tudnak tenni a közügyek jobbításáért, nem az, hogy milyen pénzből.

Kiemelte azt is: meg lehet próbálni "ellehetetleníteni vagy megfélemlíteni" a civil szervezeteket, és lehet, hogy lesznek is, amelyek megszűnnek, de "a civil társadalom egészét nem lehet kitakarítani".

Törley Katalin, a Tanítanék Mozgalom képviselője arról beszélt: a kormány "megtámadott" tucatnyi civil szervezetet, "saját szóhasználatukkal el akarják takarítani" azokat. Kiemelte: miközben a hatalmon lévők meggazdagodását "nem lehet ellenőrizni", az eddig is átláthatóan működő, sok esetben önkéntesen dolgozó civil szervezeteket vegzálják. Valójában a szabadságot akarják elvenni tőlünk - mondta.

Pilz Olivér, a megmozdulást szervező mozgalom egyik elindítója, a miskolci Herman Ottó Gimnázium közalkalmazotti tanácsának elnöke azt mondta: a kormányzat nem vette komolyan az általuk jelzett problémákat, amíg nem gyűjtöttek össze az interneten több tízezer támogatót, most pedig a hivatalos egyeztető fórumba próbálják "beterelni" őket, mintha legitimáltatni akarnák velük azt.

A civilek csak demokratikus keretek között hajlandóak egyeztetni, mást nem fogadunk el, nem adjuk a gerincünket - mondta, azt hangoztatva: nem helyettes államtitkári szinten van szükség személycserére, hiszen "fejétől bűzlik a hal". Kijelentette: Balog Zoltán nem ért a közoktatáshoz, eközben a színpadon egy élő szamarat mutattak be alternatív miniszterjelöltjükként.

Deák Dániel, a Civil Közoktatási Platform tagja jelezte: ügyvédként senkit nem biztathat perindításra, de szakmai és emberi segítséget megad a jogaikat érvényesíteni kívánóknak azzal kapcsolatban, hogy csupán egy december végi kormányrendelet tette világossá, milyen új feltételek mellett érettségizhetnek májusban a szakgimnáziumok diákjai.

Mint mondta, az államot is perelhetik, mert az jogalkotással kárt okozott, de az iskolát is, amiért az beiratkozásukkor nem tudta megmondani, milyen feltételek mellett tehetik le a vizsgát.

Szentesi Kálmán, aki nemrég azzal vált ismertté, hogy levélben kérte vissza befizetett adóját a NAV-tól, a megmozduláson arról beszélt: tettéhez nem bátorságra, hanem "kellő frusztrációra" volt szükség, amit az okozott, hogy a jelen történései egy "mocsárba" vezető utat rajzoltak ki előtte.

Hangsúlyozta: joga van kimondani, amit - szerinte milliókhoz hasonlóan - gondol, az adó meg nem fizetése pedig a polgári engedetlenség egyik legklasszikusabb formája. Megjegyezte, hogy a romló közállapotokat elsőként a hozzá hasonlóan kisebb jövedelműek érzik meg először, legyen szó az oktatásról, az egészségügyről vagy éppen a közvilágításról.

A demonstrálók olyan táblákat tartottak a magasba, mint "Ebben a rendszerben bárki üldözötté válhat", "Pártok hiányában a civileken a sor", vagy "Civilek a hazáért! Civilek a demokráciáért".

Fotó: Balogh Zoltán

MTI
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Az Év Irodája Konferencia & Díjátadó Kíváncsi vagy, hogy kié lesz Az Év Irodája díj, érdekelnek a legmodernebb irodai megoldások, valamint a magyar és nemzetközi piacot meghatározó szakemberek tapasztalatai? Akkor ott a helyed! KIKET FOGUNK DÍJAZNI?info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.23Humán controlling mutatószámok a gyakorlatban A képzés célja: A HR munka modern személetének és mérésének, számításának gyakorlati ismerete. A humán controlling egyes eszközeit konkrét példákon mutatjuk be, a résztvevőkkel közösen értékeljük azok alkalmazását.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Miért emelkedtek Magyarországon a munkaerőköltségek kevésbé, mint a régió többi országában?

Közel 20 éve csatlakozott Magyarország az Európai Unióhoz - ennek kapcsán a GKI Gazdaságkutató Zrt. cikksorozatában egy-egy mutató segítségével... Teljes cikk

Kiemelten fontos a magyar munkavállalók megtalálása és felvétele

Közel négyéves csúcson a munkanélküliség, miközben a vezérigazgatók relatív többsége létszámbővülést vár. Kiemelt tényező a magyar... Teljes cikk

Hogy lehet bevonni még 300 ezer embert a munka világába?

A 2023-as extra nehéz évből sikerült "ép bőrrel kikecmeregni" - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök szombaton a budapesti Várkert Bazárban... Teljes cikk