Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 5 éve

Adómentes munkáltatói juttatást szeretnének a privát egészségügyben

Prevenciós és ellátási célú egészségügyi szolgáltatásokkal bővítené az adómentes munkáltatói juttatások körét a legnagyobb hazai magánegészségügyi szolgáltatókat tömörítő Primus Egyesület kezdeményezése.

images

A szervezet a szakminisztériumokhoz eljuttatott levelében azt kéri, a kormányzat teremtse meg annak a jogi kereteit, hogy a dolgozóknak nyújtott egyes egészségügyi szolgáltatásokat köztehermentesen finanszírozhassák a munkaadók.

A Primus felidézte, a kormányzat 2016-ban már foglalkozott ezzel a lehetőséggel, amikor jogszabálymódosítással tette volna lehetővé az ilyen konstrukciók kialakítását, de a javaslat az utolsó pillanatban kikerült az elfogadott törvénycsomagból.

A munkaadók új finanszírozóként csökkentenék az alulfinanszírozott egészségügyi ellátórendszer terheit, a vállalatok termelékenységét javítanák az egészségesebb dolgozók, a munkavállalók pedig magas szintű egészségügyi szolgáltatásokhoz juthatnának - indokolta az egyesület a munkáltatók által adómentesen adható prevenciós, egészségmegőrzési és járóbeteg-ellátási szolgáltatások hasznosságát.

A kezdeményezés elsősorban a közép- és a nagyvállalatoknak kívánja lehetővé tenni, hogy adómentesen kínálhassanak egészségügyi szolgáltatás-csomagokat dolgozóiknak. Az egészségesebb munkavállaló hatékonyabban működést, ezáltal versenyelőnyt jelent, nyugat-európai vállalati felmérések szerint egy euró befektetés az egészségfejlesztésbe akár három-ötszörös megtérülést is hozhat - hangsúlyozta közleményében a Primus.

Az egyesület a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adataira hivatkozva jelezte: 2016-ban a magyar munkavállalók 1 millió 160 ezer esetben voltak táppénzen, a táppénzes napok száma meghaladta a 25 milliót, a növekedés 2014-hez viszonyítva 21, illetve 17 százalék volt. A Primus eljuttatta javaslatát a Pénzügyminisztérium, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, illetve az Innovációs és Technológiai Minisztérium döntéshozóihoz, és felajánlotta konzultációs segítségét a jogszabályi háttér, továbbá a konkrét egészségügyi szolgáltatások kidolgozásában.

MTI
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Az Év Irodája Konferencia & Díjátadó Kíváncsi vagy, hogy kié lesz Az Év Irodája díj, érdekelnek a legmodernebb irodai megoldások, valamint a magyar és nemzetközi piacot meghatározó szakemberek tapasztalatai? Akkor ott a helyed! KIKET FOGUNK DÍJAZNI?info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.23Humán controlling mutatószámok a gyakorlatban A képzés célja: A HR munka modern személetének és mérésének, számításának gyakorlati ismerete. A humán controlling egyes eszközeit konkrét példákon mutatjuk be, a résztvevőkkel közösen értékeljük azok alkalmazását.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek